12 Ağustos 2013 Pazartesi

İtalya'da düğün faslı

12 Ağustos 2013 Pazartesi - 71 yorum

GÜNCELLEME ( Ekim 2020): Merhabalar, sonunda bu macera da bir sona ulaştı. "İtalyan Vatandaşlığına Başvuruda Mutlu Son" adlı yazıma tıklayarak işlerin nasıl sonlandığını okuyabilirsiniz. Herkese teşekkürler!)

Ne zamandır tabiri caizse 'kağıdı kalemi elime alıp' bir şeyler karalamak istiyordum. Aslında yazacak çok şey biriktirdim ancak hangisinden başlayacağımı bilemedim birden. Belki de en iyisi bu gecikmeli yazıların sebebini açıklamak, açıklarken de her zamanki gibi bazı konulara açıklık getirebilmek.

Hayatımı İtalyan eşimle birleştireli bir kaç ay oluyor, ancak hâlâ bürokratik işlerle uğraştığımız için bir türlü istediğim gibi bilgisayar başına geçememiştim. Bir yandan belgeler, oturma izinleri, bir yandan okul, sınavlar, staj derken herşey insanın planladığı gibi gitmiyormuş.

Gelelim bu evlilik haberini sizlerle paylaşma amacıma. Açıkçası iki ülke arasındaki evlilik prosedürleri hakkında bilgi ararken bana pek yardımcı olacak, güncel bilgilere rastlamadım. Bu sebeple de bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Belki benimle aynı durumda olup, kafasında soru işareti olanlara böylelikle yardımcı olabilirim.

Öncelikle belirtmemde fayda var, biz İtalya'da evlendik; belki Türkiye'de bir İtalyanla evlenmek isteyenlerin durumu biraz daha farklılık gösterebilir.

Düğün planlaması dahil tüm işlerimizi 2 ay gibi kısa bir sürede hallettik. Hiç şüphesiz bu çabuklukta benim belgeleri İstanbul'dan getirmiş olmamın payı büyüktü. Eğer evlilik için gereken belgeleri konsolosluk vasıtasıyla Türkiye'den istetirseniz, belgelerin gelmesi 1 ayı buluyormuş. Ben böyle bir riske girmek istemediğim için tüm belge işlerini kendim hallettim.

Yazının bu kısmından itibaren okumayı kolaylaştırmak adına soru-cevap
şeklinde devam edeceğim.

  • İtalya'da evlilik için hangi belgelere ihtiyacım var ve bu belgeleri nereden temin edebilirim?

İtalya'da evlenmek için temin etmeniz gereken üç belge var bunlar;
1) Evlenme Ehliyet Belgesi
2) Doğum kayıt örneği
3) Nüfus kayıt örneği

Bu üç belgeye ek olarak ben bir de ikametgah belgesi almıştım ancak ona gerek kalmadı. Yine de belgelerin ücretsiz temin edildiği göz önünde bulundurularak ikametgah belgenizi de alabilirsiniz.

Bu belgelerin tamamını bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz (Sadece bazı belgeler için müstakbel eşinizin nüfus cüzdanına ve fotokopisine ihtiyacınız olacak. Götürmeyi unutmayın. Ben müstakbel eşimi de yanımda götürdüğüm için herhangi bir problemle karşılaşmadım). Belgeleri almak için doldurmanız gereken dilekçeler nüfus müdürlüğünde hazır bulunuyor, size sadece boşlukları doldurmak kalıyor.

Şimdi bu belgelerin hepsini aldıktan sonra yapmanız gereken belgeleri yurtdışında da kullanabilmek için kaymakamlıkta 'Apostille' ettirmek. Apostille denilen işlem nüfus müdürlüğünden verilen belgelerin kaymakamlık tarafından da doğru olduğunu kanıtlamak için. Aynı zamanda sizi çeviri maliyetinden de kurtarıyor çünkü gerekli yerlerin çevirisi de (yaklaşık olarak 10 ayrı dilde) apostille kağıdında bulunuyor.

Dediğim gibi bu apostille işini bağlı bulunduğunuz kaymakamlıktan halledebilirsiniz. Bana önce 'valilikten' halletmem gerektiği söylendi, fakat valiliğe kadar gidip vakit harcamanıza gerek yok, kaymakamlık da aynı şeyi yapıyor.

  • Belgeleri almam ne kadar sürer?

Eğer şansınız benim gibi yaver giderse belge işlemlerinin tümünü yarım günde kolayca halledebilirsiniz.  

  • Aldığım belgeler ne kadar süreyle geçerli?

Aldığınız tüm belgelerin 6 ay geçerlilik süresi var.

  • Belgeleri bir çevirmene çevirttirmeme gerek var mı?

Hayır. Belgeleri apostille ettireceğiniz için herhangi bir çeviriye ihtiyacınız olmayacak.

  • İtalya'da nikahım kilisede mi, yoksa belediye'de mi kıyılacak?

Eğer iki taraf da Hristiyan değilse nikahınız belediye'de kıyılacak.

  • Belediye'den bir memuru Türkiye'deki gibi düğüne çağırıp nikah kıydırtabilir miyiz?

Ne yazık ki Türkiye'deki esneklik İtalya'da bulunmuyor. Yapmanız gereken eşinizin bağlı olduğu belediye'de nikahınızı kıydırmak (belki başka belediyeler tercih edilebiliyordur o kısmını tam bilemiyorum).

  • İtalya'da nikahımın kıyılacağı belediyeye ne zaman haber vermem gerekir?

Bildiğim kadarıyla nikah için istediğiniz tarihten en az 15 gün önce belediyeye haber vermeniz gerekiyor. Genel olarak insanlar nikahlarını kilisede kıydığı için belediyeden gün alırken herhangi bir yoğunlukla karşılaşacağınızı sanmıyorum, ancak tedbirli olmakta fayda var.

Evleneceğinizi bildirdikten sonra bu talebiniz belediyenin internet sitesinde de 15 gün boyunca afişe edilecek, böylelikle herkes görmüş olacak ve herhangi biri evliliğinize karşı çıkmak isterse bu 15 gün içinde belediyeye başvuracak.

  • Soyadım değişecek mi?

Hem evet hem hayır. İtalya'da kadınlar kendi soyadlarını koruyor, fakat bildiğiniz üzere Türkiye'de durum tam tersi. Yani İtalya'daki belgelerde kızlık soyadınız kalacak, fakat Türkiye'deki belgelere İtalyan soyadınız yazılacak. Bu durumda siz de benim gibi iki soyadı kullanmanın daha az karışıklık sağlayacağını düşünüyorsanız, Türkiye'ye evliliğinizi tescil ettirirken 'iki soyadımı da korumak istiyorum' dilekçesini doldurmayı unutmayın.  

  • Evliliğimi ne zamana kadar Türkiye'de tescil ettirmem gerekiyor?

Evlendiğiniz tarihten itibaren evliliğinizi tescil için 1 ayınız var ve bunu İtalya'da bulunan temsilciklerimizden birinde yaptırmanız gerekiyor.

  • Evliliğimi nasıl tescil ettirebilirim?

İtalya'daki temsilciliklerden birine gitmeniz lazım.İtalya'da Türkiye'nin 2 temsilciliği bulunuyor, bu durumda evliliği yaptığınız bölge ile ilgilenen temsilciliğe gitmeniz gerekiyor (Temsilcilikler: Roma(Başkonsolosluk) ve Milano(Konsolosluk)  ). Görev bölgeleri hakkında bilgi almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

  • Evlilik tescili için gereken belgeler neler?

Evlililik tesciliniz için baş/konsolosluğa;
1) Kendi nüfus cüzdanınız ve fotokopisi
2) Eşinizin nüfus cüzdanı ve fotokopisi
3) Evlilik sonrasında belediye'den alacağınız 'evlendi' belgesi (bu belgeyi talep etmeniz lazım çünkü İtalya'da evlilik cüzdanı yok)
4) Belgelerin Türkiye'ye yollanabilmesi için posta ücreti (yaklaşık olarak 5 euro idi sanırım)
5) Çift soyadı kullanmak istiyorsanız dilekçe (ya da orada da hazır bir dilekçe talep edebilirsiniz.)

vermeniz gerekiyor.

  • Evliliğim ne kadar sürede kayıtlara geçer?

Evliliğiniz yaklaşık olarak 1 ayda Türkiye'de kayıtlara geçiyor. Nüfus cüzdanı ve pasaport gibi belgelerinizi değiştirmeden önce Türkiye'de bağlı olduğunuz ilin nüfus idaresini arayıp kontrol ettirebilirsiniz. Yalnız dikkat edin, bu aşamada kayıtlı bulunduğunuz il nüfus cüzdanınızda yazan il.

  • Ne zaman İtalyan pasaportu için başvurabilirim?

İtalyan pasaportu almak için 3 tip süre bulunuyor;
1) İtalya'da oturuyorsanız 2 yıl beklemeniz gerekiyor.
2) İtalya dışında oturuyorsanız 3 yıl beklemeniz gerekiyor.
3) Eğer bebek sahibiyseniz bu süre 1 yıla düşüyor.

  • Eşim Türk pasaportu için ne zaman başvurabilir?

İtalyan pasaportu için gereken sürelerin Türk pasaportu için de aynı olması lazım. Ben sorduğumda '3 yıl' dediler. 'Birazcık da Türkçe bilirse pasaport talep edeceği zaman iyi olur' diye eklediler. Eğer bebek sahibi olursanız, ya da Türkiye'de ikamet ederseniz bu süre kısalır mi İtalya'daki gibi bilmiyorum.

İtalya'da düğün geleneği nasıl?

İtalya'daki düğün geleneği bizim düğün geleneklerimizden biraz farklı. Ancak geleneklere geçmeden önce bir hatırlatma yapmamda fayda var, eğer İtalya'da evlenecekseniz sizin ve şahidiniz olacak kişi/lerin bir derece de olsa İtalyanca biliyor olması gerekiyor. Herhangi bir dil sertifikası falan talep edilmiyor, ancak genel olarak bilip bilmediğinize bakılıyor. Eğer İtalyanca bilmiyorsanız nikahınızda bir de çevirmen bulunması gerekiyor.

Gelelim gelenek konusuna. Öncelikle damadın gelinin gelinliğini görmemesi gerekiyor, yoksa uğursuzluk getiriyormuş. Bu kısım açıkçası bizi biraz zorladı. Zaten birlikte oturduğumuz için gelinliği saklamak biraz zordu, yine de başardığımı sanıyorum. Aynı şekilde düğün günü gelinle damadın nikaha kadar birbirini görmemesi gerekiyor. Bu kısım da biraz zor oldu, çünkü aynı evde hazırlanmamız gerekiyordu, biraz odalar arası saklambaç oynadık gibi oldu.

Bir diğer gelenek damadın kiliseye ya da belediye salonuna annesinin kolunda girmesi, aynı şekilde gelinin de babasının kolunda girmesi geleneği. Bu bize biraz fazla kilise işi geldiği için bu geleneği kaldırdık, damat beni direkt olarak belediye önünde bekledi, salona da birlikte girdik.

Belediye binası ve salonu ufak olmasına rağmen şirin ve güzel bir nikah geçirdik. Belediye'de ses sistemi yoktu, ancak kendi ses sistemi ve müziğinizi istediğiniz takdirde getirebiliyorsunuz. Bizim düğünümüzde kemancı vardı. Biz içeri girerken, imza attıktan sonra ve yüzük takarken farklı parçalar çaldı.

Tören boyunca ayakta beklemeniz gerekiyor. Zaten tören de topu topu 15dakika sürüyor, 10 dakikası belediye memurunun gerekli maddeleri okuması ile geçiyor. Sonrasında da kocaman kocaman kağıtları imzalamanız gerekiyor. Türkiye'den farklı olarak evlilik cüzdanı diye bir şey olmadığı için evlilik cüzdanı ya da herhangi bir belge siz talep etmedikçe size verilmiyor.

İmzalar atılıp yüzükler takıldıktan sonra öpüşme maratonu başlıyor. Siz bilmiyorsunuz ama sizi öpen herkes dışarı çıkıp içi pirinç dolu külahlardan almaya başlıyor. Sonrasında belediye kapısından çıktığınız anda cümbüş kopuyor ve allah ne verdiyse artık herkes pirinçleri size fırlatmaya başlıyor. Bu arada fark ediyorsunuz ki ara ara kendi pirinç torbalarını getirenler var, en az bir kiloluk torbalar halinde, yanı toplamda, kişi sayısına bağlı olarak 10 kilo civarı pirinç yiyiyorsunuz kafanıza. Artık bu noktada size kolaylıklar diliyorum, çünkü bir kaç günü o pirinçlerden kurtulmak için harcayacaksınız, her tarafınıza geliyorlar.

Nikah genellikle sabahtan, ya da öğle vakti oluyor. Böylelikle nikah sonrası herkesle (ya da davet ettiğiniz kişilerle) yemek faslına geçiyorsunuz. Bu yemek duruma göre bir lokantada veya evde verilebiliyor. Eğer lokantada veriliyorsa büyük ihtimalle Türkiye'de olduğu gibi iki kişilik bir gelin-damat masası hazırlanacak, ancak böyle insanlardan ayrı gayrı oturmak istemiyorsanız biraz ısrarcı olup masanızı başka masalarla birleştirebilirsiniz.

Takı faslı ise bulunmuyor. Takı/para/altın vs takılması yerine herkes sizin hazırlayacağınız bir hediye listesinden istediklerini seçip size alıyorlar. Bu liste genellikle buzdolabı, su ısıtıcı, kahve makinası gibi ev ihtiyaçlarını içeren bir liste oluyor.

Öte yandan İtalya'nın her bölgesi kendine has. O yüzden değişik değişik geleneklerle karşılaşmanız da olası. Mesela gelin yemeğe başlamadan konukların da yemek yiyememesi, ya da gelin ve damada çeşitli sürprizler hazırlanması (örneğin damada elma soydurmak, gelini ıslatmak vs.) gibi.

Ah, bir de düğün rengi olarak mor seçecekseniz dikkat edin, mor rengi cenazelerde kullandıkları için pek sıcak bakmadılar benim mor seçmeme, sonuç olarak eflatun gibi daha açık tonları tercih edip işi tatlıya bağladık, aklınızda bulunsun :)

Kısaca İtalya'da durumlar böyle. Evlenme hazırlığı içinde olanlara şimdiden kolay gelsin ve iyi eğlenceler :)

71 yorum:

  1. Cok yararli olmus, elinize saglik. Biz de Italya'da evlenmek istiyoruz ama ikimiz de Italyan degiliz. Belediye'den tarih nasil alabiliriz? Bir bilginiz var mi acaba? Tesekkurler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Yardimci olabildiysem ne mutlu. Bildigim kadariyla ikiniz de Italyan degilseniz nikahinizi konsoloslukta kiymak durumundasiniz. Belediyede kiyabilmek icin eslerden birinin Italyan olmasi gerekiyor.
      Eger TC vatandasiysaniz TC konsoloslugunda, baska bir ülkeye mensupsaniz da onun Italya'daki temsilciliginda nikahinizi kiyabilirsiniz saniyorum.
      Simdiden mutluluklar :)

      Sil
  2. Merhaba Ipek Hanim,

    Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Konuyla ilgili bir kac sorum var.

    - Kiz arkadasim Italyan vatandasi, Istanbul'da ikamet ediyoruz ve Italya'da evlenmek istiyoruz. Evlilik sonrasi, islerimiz sebebiyle bir kac yil daha Turkiye'de ikamet etmeye devam edecegiz. Italya'yi her ziyaretim sirasinda vize basvurusu yapmak zorunda kaliyorum, evlilik sonrası bu dertten kurtulabilecek miyim?

    - Erkek tarafi Turk oldugunda :), esim kizlik soyadini koruyabilir mi?

    - Biz aslinda hem Italya'da hem de Turkiye'de nikah yapmak istemistik, ama sanirim bu mumkun gorunmuyor.

    Yardimlariniz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatih Bey,

      Öncelikle şimdiden hayırlı olsun. :)

      Vizeler hakkında : Ben yurtdışında oturduğum için tam olarak bilemiyorum ; ancak sanırım yine vize başvurunda bulunmanız gerekecek. Yine de bir İtalyan vatandaşı ile evli olduğunuzdan farklı formlar ve prosedürler olduğunu düşünüyorum. Örneğin ben vize başvurusunda bulunmam gereken bir ülke olduğunda, AB vatandaşı eşi olarak form dolduruyorum. Ayrıca büyük ihtimalle İtalya için uzun süreli vizelerden yararlanabileceksinizdir.

      Buna ek olarak, eğer vatandaşlık almanızdan önce yurtdışında, İtalya dışındaki bir ülkede ikamet etmeye başlarsanız, orada kalacağınız süreyi belgeledikten sonra bu süre doğrultusunda size oturma izni veriyorlar, şengen üyesi bir ülkede ikamet ederseniz vize problemi böylece kalmamış oluyor. Ancak bu biraz daha farklı bir durum tabii.

      Soyadı hakkında : Açıkçası bu konuyu düşünmemiştim :) Ancak problem daha çok Türk makamlarından çıkıyor. Çünkü TR’de kadının kocasının soyadını alması zorunlu. Bilmiyorum özel dilekçe yazılırsa sadece kızlık soyadı ile devam edilebilir mi. Ben iki soyadımı da korumayı tercih ettim iki ülkede de karışıklık olmaması adına. Eğer sadece kızlık soyadı ile kalmak mümkün değilse ve eşiniz için de uygunsa iki soyadını kullanabilir. Sadece evlilik işlemleri sırasında bu talebinizi belirten bir dilekçe yazmayı unutmayın. Evlendikten sonra daha uzun bir prosedür olabilir.

      Nikah hakkında : Ne yazık ki aynı anda iki ülkede nikah kıyılamıyor. Biz İtalyayı tercih etmiştik, şimdi tam hatırlayamadım ama sanki belge işleri daha kolay olacak gibi gelmişti. Ben kendim bir günde Türkiye’den getirilecek belgeleri toplamıştım, sonrada İtalya’ya gidip eşimin de belgelerini alarak başvuruda bulunmuştuk. İtalyadaki nikahtan birkaç ay sonra da Türkiye’de nikahsız bir kutlama yaptık.

      Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Tekrardan mutluluklar diliyorum. :)

      Ipek

      Sil
    2. Merhaba İpek Hanım,

      Cevaplarınız için teşekkürler.
      Vermiş olduğum geç cevap için özür dilerim.

      3 Eylül 2016 tarihinde Positano'da evlendik :)

      Sizin de belirttiğiniz gibi malesef iki ayrı ülkede nikah kıyılamıyor bu yüzden biz sadece İtalya'da kıydık nikahımızı ve konsolosluğa gidip nikahımızı Türk makamlarında da tescil ettirdik.

      Bir kaç sene Türkiye'de yaşamayı planlamış olsak da, yaşanan üzücü gelişmelerden ötürü İtalya'ya taşınmaya karar verdik ve 1 Kasım 2016 tarihi itibariyle Milano'daki evimize yerleştik.

      İlk iş olarak Permesso di Soggiorno'ya başvurmam gerekti, Milano'daki postaneye bugün evraklarımızı götürdük ve bizlere 23/03/2017 tarihine gün verdiler, meğer bürokrasileri bizden betermiş :)
      Benim Nisan 2017 tarihine kadar vizem var ve 90 günlük, yanılmıyorsam sadece 20 gün civarı bir sürem kaldı. Postanadeki görevli, 23/03/2017 tarihine gün verilmiş olsa bile Milano Emniyet müdürlüğüne gidip durumumu anlatmamı ve onların yardımcı olabileceklerini söyledi.

      Bir kaç saat içinde emniyete gidip derdimizi anlatacağız.

      Bunun dışında İstanbul'da şirketim var ve bir şirket de Milano'da açmak istiyorum (İtalya'daki muhasebecim başlangıç için partita Iva/Ditta Personale açmamı uygun gördü.)
      Bunun için permesso di soggiorno gerekli diye bilgilendirilmiştik ama tekrar konuşacağım muhasebecimle ve belgeyi almadan şirket kuruluş işlemlerini başlatmayı deneyeceğim.
      Kasım ayından itibaren Milano'da oturacağım için Türkiye'deki şirketim için şirket çalışanlarından birine müdürlük yetkisi verdim dolayısıyla şirket işleyişinde herhangi bir sorun oluşmadı. (Yurtdışında ikamet eden türk vatandaşları "Yabancı yatırımcı" statüsünde oluyorlar, bu yüzden Türkiye'de ikamet eden birine müdürlük vekaleti verilmesi gerekiyor.)

      Gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim, kalın sağlıcakla.

      Bunları bana neden anlatıyorsunuz diyebilirsiniz, sizin blogunuz aracılığıyla benzer durumlarla karşılaşacak insanları bilgilendirmek istiyorum. :)

      Saygılarımla,
      Fatih

      Sil
    3. Merhaba Fatih Bey,

      Geri yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Sanıyorum anlattıklarınız ilgilenen kişiler için oldukça yararlı olacaktır. Herkes buraya yorum yazmıyor ancak yorumların takip edildiğini düşünüyorum. Siz de gayet ayrıntılı bir şekilde anlatmışsınız durumu. Teşekkürler.

      Bu arada evet ne yazık ki oturma izni her yerde geç geliyor ve biraz peşinden koşmak gerekiyor. 3 aydan önce yollamıyorlar normalde, ancak bu süre için size izin kağıdı vermeleri gerek ki rahatça hareket edebilin. Yalnız mart ayına verilen tarih bana da biraz uzun gözüktü açıkçası :) Kolaylıklar diliyorum umuyorum halledersiniz çabucak.

      Bu arada tekrardan mutluluklar dilerim size ve eşinize. Her şey gönlünüzce olsun, paylaşmak istediğiniz başka ayrıntılar olursa bekliyoruz.

      Saygılar,
      İpek

      Sil
  3. Merhaba İpek Hanım. Adım Gürkan.
    Öncelikle bilgiler için teşekkürler. Sadece evrakların neler olduğunu değil, uygulamaların nasıl olduğunu da anlatmışsınız. Gerçekten ne kadar teşekkür etsem az. Birkaç sorum var, yanıtlarsanız memnun olurum.

    İlk sorum vize ile ilgili. İtalya'ya turist vizesi ile gidip, sizin evlilik için gerekli olduğunu söylediğiniz belgeleri de apostille ettirip yanımızda götürerek orda nikah kıydırabilirmiyiz (Türk erkek ve İtalyan kadın için). Ben şöyle düşünmüştüm. İtalya'ya turist olarak gidip, spontane gelişen bir ilişki ve ardından gelen evlilik kararı için, İtalya'dan çıkış yapıp tekrar evlenme amaçlı vize alın demezler herhalde? Dolayısıyla Türkiye'den de turist vizesiyle gidilebilir diye düşünmüştüm. Ama doğrusu nedir öğrenmek istiyorum.

    İkinci sorum: Türkiye'de olduğu gibi evlilik için bir sağlık raporu gerekiyor mu? Gerekiyorsa Türkiye'den mi İtalya'dan mı almak lazım?

    Üçüncü sorum: Nikah işlemleri için Türkiye'de şu anda 120 lira(Oda Nikahı için) ücret alınıyor. İtalya'da bu tarz bir ücret var mı?

    Dördüncü sorum: Eşinizin pasaport ve kimlik fotokopisinin de İtalya'daki resmi makamlarca onaylanması lazım mı? (Eğer kendisi bizzat Türkiye'ye gelmeyecekse)

    Eşinizle ömür boyu mutluluklar diler, yardımlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gürkan Bey,

      Öncelikle ilginiz, yorumunuz ve güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince, sırasıyla sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.

      1) Tahminimce turistik vizenin bir sorun yaratmaması gerek. Nitekim « evlilik için vize » diye bir vize türü yok bildiğim kadarıyla, her hâlükârda turist vizesiyle gireceksiniz :) Sanıyorum İtalya’da bir belediyede evlenmeyi düşünüyorsunuz. Eğer böyle ise, elinizdeki evraklarla nikâh yaptırmak istediğiniz günden en az 15 gün önce başvuruda bulunmanız gerekiyor. Yani ben geldim, bunlar belgelerim, bugün evlenmek istiyorum diye yıldırım nikâhı mı deriz artık, öyle bir durum olamıyor. Bu yüzden İtalya’da kalacağınız süre boyunca vizenizin geçerli olmasına dikkat edin. Aksaklıklar vs. olmasına karşı 1 ay kalabilecekmiş gibi düşünün. Belki bazı belediyeler 15 günden de uzun bir süre önce başvurmanızı isteyebilir, dilerseniz belediyeyle de irtibata geçip süre hakkında ayrıntıları öğrenin derim.

      Bir de not düşeyim tekrar: Evlilikten sonra, nikâhın kıyıldığı belediyenin bulunduğu bölgeye göre, hangi Türkiye Cumhuriyeti temsilciliğine bağlıysanız, bu temsilciliğe gidip evliliğinizi onaylatmanız gerekecek. Buraya gidip gelme sürenizin de vizeniz için yeterli olacağını kontrol etmeyi unutmayın. Gerekirse ülkeye birkaç kez girip çıkarsınız vize günlerini tamamlamak için belki.

      2) Bizden herhangi bir sağlık raporu talep etmediler.

      3) Sanıyorum 10-20euroluk bir vergi/harç dışında bir şey ödememiştik (belki onu bile ödememiştik diyeceğim ama bir şey ödemiş olmamız gerek :) ) Ben bu akşam biraz düşünüp araştırayım, gerekirse cevabımı düzenleyip size ileteceğim buradan.

      4) Bu soruyu tam olarak anlayamadım. Eğer evlilik başvurusunda bulunmak istediğiniz sırada İtalya’da, nikâhın kıyılmasını istediğiniz belediyeye verilecek kimlik fotokopisinden bahsediyorsanız, bunun herhangi bir makamca onaylanmasına gerek yok, çünkü eşiniz zaten İtalyan, problem olmayacaktır. Yalnız sorunuzun sonunda « kendisi Türkiye’ye gelmeyecekse » demişsiniz. Bu durumda evlilikten sonra, evliliğin Türk Makamlarınca da onaylanmasından bahsediyorsanız bu durumda da eşinizin kimlik fotokopisinin İtalyan makamlarınca onaylanmasına gerek yok, çünkü sizin evliliğiniz Türk Makamlarına bildirilmiş olacak, eşinizin kimlik fotokopisi sadece dosyanıza konmak içindir. Yine de sorunuzu tam olarak anlayamamış olabilirim, tekrar yazarsanız sevinirim.

      Umuyorum az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Şimdiden kolaylıklar ve mutluklar diliyorum :)

      Sil
  4. Tekrardan merhaba İpek Hanım. O kadar ayrıntılı anlatmışsınız ki gerçekten ben mahcup oldum. Çok çok teşekkür ederim.

    Yanıtlarınızı okurken anladım ki gerçekten bazı yerlerde anlatmak istediklerimi tam olarak ifade edememişim :D Siz kusuruma bakmayın lütfen :D Tatlı bir heyecandan kaynaklanıyor :D

    Birinci sorumu sorma sebebim, İtalya'ya daha önce hiçbir şekilde giriş yapmamış birisi giderken ayrı bir belge gerekiyor mu diye merak etmiştim. Zaten yanıtlamışsınız evlilik için ayrı bir vize olduğunu sanmıyorum diye. internette araştırma yaptığımda bazı yerlerde "nulla osta al matrimonio" diye birşeyden bahsedilmesi. Bu bildiğimiz "nulla osta" yani ön çalışma izninin evlilik için istenen versiyonu mu, orası kafamı karıştırdı.

    Dördüncü soruyu sorma sebebim şuydu: Siz bilgi verirken şöyle bir ifade kullanmışsınız "Bu belgelerin tamamını bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz (Sadece bazı belgeler için müstakbel eşinizin nüfus cüzdanına ve fotokopisine ihtiyacınız olacak. Götürmeyi unutmayın. Ben müstakbel eşimi de yanımda götürdüğüm için herhangi bir problemle karşılaşmadım). "
    Eğer eşiniz kendisi gelemeseydi, gönderdiği fotokopilerin de İtalyan makamlarınca onaylanması gerekir miydi? Yoksa mail yoluyla fotokopileri göndermesi yeterli olur muydu?

    Güzel dilekleriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gürkan Bey,

      Ne demek, yardımcı olabildiysem ne mutlu.

      Benim anladığım kadarıyla bahsettiğiniz "nulla osta al matrimonio"nun evlenme ehliyeti belgesine karşılık gelmesi gerek. Yani belgenin açıklamasını araştırınca "evlenmediğinizi gösteren belge" gibi bir tanıma rastladım.

      Ah, şimdi anladım. Yanlış hatırlamıyorsam kimlik fotokopisi yeterli oluyordu. Zaten belgeler sizin durumunuzu gösteren belgeler, sadece evleneceğiniz kişinin gerçekliğini kanıtlamak için kimlik fotokopisini istiyorlardı diye hatırlıyorum. Ancak dilerseniz belgeleri almaya gitmeden önce bağlı olduğunuz nüfus dairesini arayıp sorabilirsiniz. Ya da doğrudan gidip şansınızı deneyebilirsiniz :)

      Ayrıca ilk mesajınızdaki sorunuza hitaben sanıyorum 20€luk pul harcından başka bir ödeme yapmamıştık ancak evlenmek istediğiniz bölgeye göre ücretler vs. değişiyor olabilir.

      Bu arada, ben genel olarak deneyimlerimden yola çıkarak sorularınızı yanıtladığım için elbette diğer belgeler hakkındaki sorularınızı da başka yetkili makamları arayıp onaylatmak isteyebilirsiniz.:)

      Tekrardan kolaylıklar ve mutluluklar diliyorum :)

      İpek

      Sil
  5. İpek hanım gerçekten çok teşekkür ederim. Aklımda hiçbir soru işareti kalmadı. Eşinizle ömür boyu mutluluklar diliyorum. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürkan Bey ne demek. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Size de bir ömür boyu mutluluklar.

      Sevgiler

      Sil
  6. Merhaba İpek Hanım,
    Yazınızı bulmak beni nikahtan daha çok mutlu etti inanın ki :)))
    Biz ikimizde tc vatandaşıyız. Başvuruda bulunucaz bu hafta, benim sorunum kuaför ve makyöz :(
    Orda nasıl bulurum kimden tavsiye alabilirim bilmiyorum ve en güzel günümün saç makyaj derdiyle geçmesini hiç istemiyorum. Siz nasıl buldunuz? Memnun kaldınız mı? İngilizce iletişim kurmak çok zor mu?
    Yardımcı olabilirseniz çok çok sevinirimmm:) tşk ler şimdidenn :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Galileo :)

      Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

      Açıkçası ne yalan söyleyeyim benim işlerim görümcem ve kayınvalidem sayesinde hallolmuştu. O yüzden doğrudan bir cevap veremeyeceğim; ancak şu kadarını söyleyeyim, kuaförler siz istemeseniz bile nikahtan önce saçınız üzerinde birkaç model deneyip size gösteriyorlar. Yani son dakika değil, öncesinden modelinize karar vermiş oluyorsunuz. Genellikle her kuaförde bir de makyöz bulunuyor, ancak biz bu parfümeri/kozmetik vs. tarzı şeyler satan bir dükkandan bir makyöz bulmuştuk. O da aynı şekilde nikah öncesi birkaç deneme yapmıştı, böylelikle renkler kafamda oturmuştu.

      Kanımca İtalya'da böyle bizeki gibi "gelin saçı" modası hakim olmadığından daha doğal şeyler uyguluyorlar saça. Ben çok memnun kalmıştım; örneğin sonrasında İstanbul yaptığımız kutlamada saçlarım tam bir "gelin saçı" olmuştu pek memnun olamamıştım :)

      Bu arada tabii ki "gelin fiyatı" her yerde aynı maalesef. Nikah için olacak her şey bir anda 2 üç katı fiyat arttırıyor. Öncesinden belki kuaförlerin internet sitelerine bakabilirsiniz. Eğer nikahın kıyılacağı şehir belliyse ve benim de adını duyduğum birkaç kuaför varsa buradan size yazmaya çalışırım.

      İtalyanlar genellikle pek İngilizce konuşmuyorlar. Ancak merak etmeyin, saç modeli, makyaj vs. genel konular olduğu için sadece el kol hareketleri ya da görsellerle iletişim kurabiliyorsunuz. En güzeli aklınızdaki makyaj renklerini, saç modellerini örneğin telefonunuza kaydedip kuaförde göstermeniz. Sonrasında sorun yaşayacağınızı sanmıyorum :)

      Şimdiden hayırlı olsun, umuyorum hayallerinizdeki gibi güzel bir makyaj ve saçla mutluluğa ilk adımınızı atarsınız :)

      Sevgiler

      Sil
  7. Merhaba ipek
    Ben mavi...
    Yazını okudum ve bizler için anlattığın için çok mutlu oldum. Bende bi kaç şey sormak istiyorum. Italyadaki süreç bana biraz zorlu geldi. Benim erkek arkadaşım italyada yaşıyor oda italyan ve ben istanbulda istanbuldamı italyadamı evlenmek daha kolay olur bilmiyorum! İstanbulda evlenirsek ki ben hiç italyaya gitmedim italyancamda biraz kötü italyaya gitmemde zorluk çıkarırlarmı ? Fikrin nedir merak ediyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mavi,

      Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

      Yanlış yönlendirmek istemem ancak bana İtalya’daki işlemler, Türkiye’den çok daha kolaymış gibi geldi. Bir kere, örneğin Türkiye’deki gibi sağlık kontrolüne girmek gerekmediği için teslim edilecek belgeler de azalıyor. Ayrıca gün almak konusunda da Türkiye’deki (hele de İstanbul’daki) gibi belediyelerde diğer insanlarla yarışmaya gerek olmadığını düşünüyorum İtalya için. Ancak elbette ki her bürokratik işte olduğu gibi bu iş de bir günde halledilecek bir şey değil.

      Yukarıdaki yorumlarda bir başka beyefendi sanıyorum evlenmek için vizeyi nasıl alabileceğini soruyordu. “Evlilik için vize” diye bir vize türü yok. O yüzden turist vizesine başvuracaksınız. Turistler için en kolay vize veren ülkelerden birinin İtalya olduğunu duymuştum. Buna ek olarak erkek arkadaşınız ya da ailesi sizin için bir davetiye yazarsa, bu da vize sürecinizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. Yine aynı şekilde, vize alırken İtalyanca bilginiz sorgulanmıyor, yani dil konusunda da endişelenmeniz gereken bir durum yok.

      Sanıyorum yazımda “Evlenmeden önce İtalyanca bilip bilmediğinize bakıyorlar” demiştim. Çünkü tören sırasında size okunan maddeleri doğal olarak anlamanızı bekliyorlar. Ancak ben “İtalyanca anlıyorum”dan başka bir cümle kurmadım sanıyorum, yani tutup da sınava almadılar, ya da soru sorup bir şeylere yanıt vermemi beklemediler. Tören sırasında da “Evet” dışında başka hiçbir şey demem gerekmedi İtalyanca olarak :) (Tabii şansınıza biraz katı birileri düşer de konuşturmaya çalışırlarsa da erkek arkadaşınız araya girerse bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum, ya da en kötü ihtimalle törene bir çevirmen getiriliyormuş).

      Kısacası, genel olarak her bürokratik işlemde, ya da her nikâh işleminde ne kadar zorluk varsa, o kadarla karşılaştık biz. Elbette sonunda kararı siz vereceksiniz. İki ayrı düğün yapmaktansa tek bir yerde yapmak, düğüne gelebilecek eş dostun vize işlemleri, genel olarak ikinizden birinin işlemleri yaptırmak üzere Türkiye’ye ya da İtalya’ya gidecek zaman bulabilmesi gibi ek konular da kararınızı etkileyecektir. Büyük ihtimalle birden çok kez nikâhın kıyılacağı ülkeye girip çıkmanız gerekecek (ilk olarak belgeleri teslim edip gün almak, sonrasında yer ayarlamak, en son da düğüne gitmek gibi, tabii hepsi dediğim gibi zaman durumunuza bağlı, küçük ve hızlı bir şeyler düşünüyorsanız 15-20 gün içinde de halledilebilir işler rast giderse).

      Umuyorum gönlünüze göre güzel bir nikâhla hayatlarınızı birleştirirsiniz. Bu süreçte size kolaylıklar ve mutluklar diliyorum :)

      Sevgiler,

      Sil
    2. Cevabınız için çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz. Sizede bir ömür mutluluklar dilerim. Sevgiler...

      Sil
  8. merhaba ipek hanım benim size bir iki sorum olucak.Şöyle ki İtalyan bir erkek arkadaşım var ve iş ciddiye doğru gidiyor.ingilizce anlaşıyoruz ama tabi bi İngiliz gibi filan değil. bizim anlaşmamız konusunda sorun yok ama aile bilmiyor İngilizce ve annesiyle bakışıp kalıyoruz.sormak istediğim İtalyancanız var mı ya da sonradan mı öğrendiniz zorluyor mu bi de ben çok ısınamadım oralara (Milano) zamanla alışılıyor mu.teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle ilgiliniz için teşekkür ederim.

      Ne yazık ki İtalya’daki çoğu insan ya İngilizce bilmiyor, ya da bildiği halde utangaçlıktan konuşmuyor. Biraz Türkiye’ye benziyor durum itibariyle.

      Ben eşimle Fransızca anlaşıyordum. Latin kökenli bir dil bilmek İtalyanca öğrenirken benim açımdan rahatlık oldu. İtalyanca öğrenmiş olsam bile hâlen eşimle Fransızca konuşuyoruz. Ailenin yabancı dil bilmemesi sorunsalı bizde de yaşandı. Bu sürecin ancak iki taraflı hoşgörü ile aşılabileceğini düşünüyorum. Karşı tarafın Türkçe öğrenmesi biraz zor olacaktır, o yüzden çat pat da olsa İngilizce öğrenmeye çalışmalılar (ki kayınvalidem Türkçe’ye bile merak saldı), aynı şekilde siz de İtalyancaya ısınmak zorundasınız. Özellikle hayatınızın geri kalanını İtalya’da geçirecekseniz bu kesinlikle bir zorunluluk olacak. Zaten bu durumda neredeyse 7/24 bu dile maruz kalacağınızdan, biraz da heves ederseniz, rahatlıkla öğreneceğinizi düşünüyorum.

      Milano bana da biraz soğuk gelmiştir hep. Sanıyorum endüstriyel bir şehir olmasından kaynaklanıyor. Ama biraz da dil yüzünden zorluk çıktığından ısınamıyorsunuzdur diye düşünmekteyim. Dil sorununu aştıkça dostluklarınız da artacaktır, böylelikle şehre de ısınacaksınızdır bence.

      Şimdiden kolaylıklar ve mutluluklar diliyorum :)

      Sevgiler,

      Sil
  9. merhaba ipek hanım çok tşk ederim merak ettiğim herşeyi aydınlattınız yanlız benimde sorum olacak ? benim erkek arkadaşım italyan biz evlenmeye karar verdik türkiyede resmi nikah yapmak daha mı kolay olur yada italyada ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Amine Hanım,

      Öncelikle yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederim.

      Yanlış yönlendirmek istemem ancak bana İtalya’daki işlemler, Türkiye’den çok daha kolaymış gibi geldi. Bir kere, örneğin Türkiye’deki gibi sağlık kontrolüne girmek gerekmediği için teslim edilecek belgeler de azalıyor. Ayrıca gün almak konusunda da Türkiye’deki (hele de İstanbul’daki) gibi belediyelerde diğer insanlarla yarışmaya gerek olmadığını düşünüyorum İtalya için. Ancak her bürokratik işte olduğu gibi bu iş de bir günde halledilecek bir şey değil. Elbette belgeleri ayarlamak için İtalya'ya veya Türkiye'ye gidebilme ve rahat vize alabilme durumlarınız da tercihinizi etkileyecektir.

      Umuyorum az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Şimdiden mutluluklar diliyorum.

      Sevgiler,

      Sil
  10. Merhabalar ipek hanım,
    Oncelikle yazınız bana çok yardımcı oldu teşekkürler paylaşımınız için...
    Ben şuan da italyadayim gelirken yazınız bana yol gösterdi inşallah şimdi daha çok yardımcı olabilirsiniz...ekimin 15 inde nikahım var ayni sizin gibi italyan damat italyan belediyesinde italyan adetlerine göre.evlenmek icin getirdiğim evraklarda eksiklik yok turist vizesiyle geldim 3 aylık vize aldım belki bu soruyu düşünen varsa yardımcı olabilirim biraz...herşey yolunda gitti tarihimizi aldık...
    Fakat benim sorum su ben ekimin 15 inde evleniyorum kasimin 25 inde vizem bitiyor...aile birleşimi vizesi almam ne kadar sürer yani 1 ay 10 gun gibi bir sürem var...isin açıkçası kasimin 25 inde benim ucak biletim olduğu icin birlikte türkiyeye gitmeyu düşünüyoruz 1 hafta kadar fakat ben geri donmede problem yasarmiyim...
    Şimdiden teşekkürler mutluluklar sonsuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betigül Hanım,

      Öncelikle ilginiz ve mesajınız için teşekkür ederim.

      Aile birleşiminden sonra İtalya’da ikametinize devam edeceğinizi düşünerek yanıtımı oluşturacağım. Ancak eğer Türkiye’ye dönüp arada bir İtalya’ya geçiş yapacaksanız durum farklı olabilir.

      Bildiğim kadarıyla sizin durumunuz aile birleşiminden çok, İtalya’da oturum iznine doğrudan başvuru olacak (ya da ikisinin birleşimi diyebiliriz). Bunu iki türlü halledebilirsiniz, ya evliliğinizden hemen sonra doğrudan İtalya’daki makamlara başvuracaksınız oturma izni için, ya da Türkiye’ye gittikten sonra konsolosluk/büyükelçilik vasıtasıyla İtalya’ya gitme talebinizi ileteceksiniz.

      Siz 25 Kasımda Türkiye’ye dönüş yapmanız gerektiğini belirtmişsiniz, bu durumda sanıyorum Türkiye’ye vardıktan sonra hemen İtalyan konsolosluğuyla iletişime geçip oturma iznine başvurmanız en mantıklısı. Bu başvurudan sonra (şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla) size normal, 1 ila 3 ay arasında kullanabileceğiniz, tek girişlik bir vize verilecek. Bu vize ile İtalya’ya girip, oturma izni talebinde bulunacaksınız ve ardından da oturma izninizin İtalya adresinize postalanmasını bekleyeceksiniz. Bu prosedürün tek sıkıntısı oturma iznini beklediğiniz süre boyunca ülkeyi terk edemeyecek olmanız, çünkü genellikle sadece tek girişlik vize veriyorlar ve o tek girişlik vizeyi de zaten kullanmış oluyorsunuz. Ancak vizeniz geçersiz kalsa bile merak etmeyin, oturma iznine başvurduğunuz zaman size bir belge vermeleri gerekiyor, bu belge ile İtalya içerisinde ikametinize devam edebiliyorsunuz; ama dediğim gibi ülkeden çıkamıyorsunuz.

      Normalde oturma izninizin 3 ay içerisinde adresinize gelmiş olması gerekiyor. Ancak İtalyan bürokrasisi de Türkiyedekinden hallice olduğundan ara sıra gerekli mercileri arayıp kartınız hakkında bilgi istemeyi unutmayın. Özellikle 3 ay sonunda size verdikleri belgenin geçerliliği dolacağından, kartınızın elinize geçmemesi büyük sıkıntı yaratabilir, belgenin tarihinin geçmesine yakın, gerekirse yeni belge ya da vize başvurusunda bulunun.

      Oturma kartınız bildiğim kadarıyla 1 yıl geçerli olacak. Yani (dilerseniz İtalyan vatandaşlığına geçebilene kadar) her yıl yenilemeniz gerekecek. Bazen 3-5 yıl geçerli olan oturum kartları da verebiliyorlar ancak ilk seferde verdiklerini pek sanmıyorum.

      Yukarıdaki seçeneğe alternatif olarak 25 Kasımda Türkiye’ye dönmek yerine, evliliğinizin hemen ardından gerekli mercilere başvurursanız sanıyorum size oturma kartınızı alana kadar İtalya’da kalmanız için geçici bir belge (yukarıda bahsettiğimin aynısı) vereceklerdir. Ancak dediğim gibi bu sürede İtalya’yı terk edemeyebileceğinizden Türkiye biletinizi yakmak durumunda kalacaksınız.

      Yukarıda yazdıklarım elbette benim kendi deneyimlerimden çıkarak ulaştığım sonuçlar. Siz yine de şu anda İtalya’daysanız ya da eşiniz vasıtasıyla İtalyan makamları ile iletişime geçip ne yapabileceğinizi soruşturun derim. Nikâhı kıyacağınız belediye de az da olsa konu hakkında bilgi sahibidir diye düşünüyorum. Yoksa oturma iznine başvuracağınız yerle (sanıyorum polis veriyor İtalya’da oturma iznini ama birden bilemedim) doğrudan iletişime geçip durumunuz hakkında bilgi alın. Elbette nikâh kıyılmadan oturma iznine başvuramazsınız ancak götürmeniz gereken belgeleri ve vize durumunuzu öğrenmeniz yararlı olur.

      Umuyorum az da olsa yardımcı olabilmişimdir.

      Şimdiden kolaylıklar ve mutluluklar diliyorum :)

      Sil
  11. Teşekkürler ipek hanim...evet italyada kalacağım yani türkiyeye 1 veya 2 haftalik gitmek istiyoruz...sanırım nikahim olduktan sonra hemen oturma izni icin basvuru yapmak olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde basvurunuzu yaparken 1-2 haftaligina Türkiye'ye dönme durumunuzun oldugunu da belirtmeyi unutmayin. Ona göre belki ülkeye geri dönüs için bir yazi verirler, böylelikle vize için sorun yasamazsiniz. Ya da daha iyisi belki nikahtan bir iki hafta sonra hemen oturum kartiniz gelir ve hicbir problemle karislasmamiz olursunuz. :)

      Kolayliklar ve mutluluklar diliyorum.

      Sevgiler...

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim 😍 çok doğru bir yazı yazmışsınız bana çok yardımı oldu eminim düşünenlere de yardımcı olacaktır...
      Bir omur boyu mutluluklar

      Sil
  12. Merhabalar ipek hanım. Benim sorum şöyle olacak. İtalyan olan eşin çalışma durumu evlilikten sonra alınacak oturum için sorun çıkarır mı? Yani italyan eş çalışmıyorsa eşi onunla kalabilir mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Arda,

      Kusura bakmayın mesajınızı ancak gördüm. Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

      İtalyan eşin çalışma iznini sorduğunuza göre Türkiye'den bahsettiğinizi düşünüyorum. Ne yazık ki Türkiye'deki durumları pek bilemiyorum, ancak evli olacağınız için oturma izniyle ilgili bir sorun yaşamamanız gerek. Kendi adıma Avrupa'da otururken ve eşim çalışmasına rağmen ben çalışmıyorken, oturma izni almak konusunda bir sıkıntı yaşamadım.

      Eğer Avrupa ve Türkiye dışında bir ülkeden bahsediyorsanız, 'aile birleşimi' yapmanız gerekebilir eşinizi yanınıza aldırmak için ancak bu durumda da yine evli olacağınız bir sorun çıkmaması gerek diye düşünüyorum.

      Eğer sağlık sigortası ve emeklilik gibi ekstra durumlar için sorduysanız ne yazık ki ülkeden ülkeye değişeceği için pek bir bilgim yok. Ancak eşiniz hiçbir zaman ya da uzun zaman çalışmayacaksa bu gibi durumlar için de özel emeklilik ve sağlık sigortalarına danışabilirsiniz diye düşünüyorum.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir :)
      Mutluluklar dilerim,

      Sil
    2. merhaba ipek hanım. size bir kaç sorum olacak. şimdi ben 3 aylık pasapot ile almanyaya gideceğim. oradan da italyaya geçip evlilik işlemlerine başlayacağım. evraklarımı şimdiden hazırladım. nişanlımın oturduğu evin kira sözleşmesi italyan olan babasının üzerine ve kendisi çalışmıyor. bu durum evlilikten sonra benim orada oturum izni almam için engel olur mu?
      diğer sorum da eşimin italyan olan babası ve kardeşleri almanyada yaşıyorlar. biz de evlendikten sonra oraya yerleşmeyi düşünüyoruz. eşim italyan olduğu için sıkıntı yaşamayacaktır. ancak ben de onunla birlikte gidebilirmiyim. yoksa aile birleşimi için italyada kalmam mı gerekir. şimdiden teşekkür ederim. çok naziksiniz. paylaştığınız bilgiler çok işime yaradı.

      Sil
    3. Merhabalar,

      Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

      Sanıyorum ‘3 aylık pasaport’ derken ‘3 aylık vize’ demek istemiştiniz, yoksa pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olması gerekiyor yurtdışına çıkarken, aklınızda bulunsun.

      Anladığım kadarıyla İtalya’da evlenip sonrasında da Almanya’da yaşamayı düşünüyorsunuz. Eğer gerçekten de sadece düğün için İtalya’da kalıp, hemen akabinde Almanya’ya yerleşecekseniz, İtalya’da oturma iznine başvurmayacaksınız demektir. O yüzden İtalya’daki ev konusunu düşünmenize gerek yok.

      Doğrudan Almanya’ya geçip eşinizle aile birleşimi yapacaksınız. Bu durumda yaşayabileceğiniz tek sorun vizenizin bitmesi olabilir. Ben de sizinle benzer bir durumdaydım; ancak evlendiğim tarihte aynı zamanda yurtdışında öğrenci olarak oturduğumdan İsviçre oturma iznim vardı, bu yüzden sorunla karşılaşmadım. Evliliğimi İtalya’da yaptıktan sonra eşimle birlikte Fransa’ya taşındık.

      Size verebileceğim iki tavsiye var. Birincisi, elinizdeki vizenin kullanım süresini hesaplayıp Almanya’ya taşınana kadar bitmeyeceğinden emin olmanız. Eğer bitmeyecekse bir sorun olmayacaktır diye düşünüyorum, eşinizle birlikte hemen gerekli mercilere başvurursanız Almanya’da kalabilirsiniz. Ama tam tersi bir durum söz konusuysa, o zaman size tavsiyem evlenir evlenmez (belki evlenmeden önce de bilgi almak açısından) Almanya’nın İtalya’daki temsilciliklerinden biriyle irtibata geçmeniz ve vize talep etmeniz. Evlendikten sonra AB vatandaşı eşi olacağınızdan vize ücreti almamaları gerekiyor. Ancak bu vizeyi talep ederken eşinizden Almanya’daki iş ve adres bilgilerini isteyebilirler, aklınızda bulunsun. (Şimdi size yazarken düşündüm de, ben de Fransa’ya taşınırken, İsviçre’deki Fransa temsilciliğinden vize almıştım, çünkü oturma iznim bitiyordu. En iyisi sanıyorum Almanya’nın İtalya’daki temsilciliklerinden biriyle kısa sürede irtibata geçmeniz olacaktır).

      İkinci tavsiyem ise ilkine bağlı. Mümkünse eşinizin, Almanya’da çalışacağı yerden ve oturacağı adresten gerekli belgeleri alması. Böylelikle süreç kısa sürecektir diye düşünüyorum. Yoksa en kötü ihtimalle siz TR’ye döneceksiniz; TR’deki Almanya Başkonsolosluğu’ndan aile birleşimi talebinde bulunacaksınız.

      Ancak her ne olursa olsun unutmayın, oturma iznini ikamet edeceğiniz ülkeden alacaksanız. Eğer Almanya’ya taşınmadan örneğin 3-5 ay İtalya’da oturacaksanız, o zaman evet, öncelikle İtalya’dan oturma izni almanız gerekiyor, sonra da Almanya için aile birleşimi yapmanız gerekiyor. Ancak oturma izinleri genellikle 3 aydan önce pek teslim edilmediğinden, bu süre zarfında talepte bulunduğunuz ülkenin sınırlarından dışarı çıkamıyorsunuz, bilginiz olsun. Bu durumda (yani İtalya’da oturma iznine başvurmanız gerekirse), açıkçası İtalya’dan oturma talebinde hiç bulunmadım. Duyduğuma göre polis gelip gerçekten oturup oturmadığınızı kontrol ediyormuş bazen, bu durumda posta kutusunda vb. adınızın yazması gerekiyor. Ancak oturma izni başvurusunda bulurken durumu açıklarsanız bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum. Sonuç olarak aile evi, en kötü kontrata sizin adınızı da ekletmek gerekir (evi kullanabilir şekilde), onu da ev sahibi ile konuşmanız gerek.

      Umuyorum az da olsa yardımcı olabilmişimdir. Size şimdiden tüm işlemlerde kolaylıklar ve hayalinizdeki gibi bir evlilik diliyorum. Mutluluklar :)

      Sil
  13. İpek hanım öncelikle çok teşekkür ederim. Ben eşimle zaten almanyada yaşayacağım çünkü onun tüm ailesi orada oturuyor. Peki bizim evliliğimizi almanyada yapma şansımız var mı? Bir italyan ile bir türk almanyada evlilik yapabilir mi? Yaparsa ne ile karşılaşır. Bu konuda bilginiz var mı? Benim almanya için 3 aylık vizem var. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrardan merhabalar,

      Almanya'nın evlilik konusunda Türk vatandaşlarına karşı herhangi bir kısıtlaması var mı bilemiyorum ama normal şartlar altında dünyadaki herhangi bir ülkede istediğiniz gibi evlenmeniz mümkün. Ancak ikiniz de Alman vatandaşı olmadığınız için evliliğinizi ancak iki ülkenin (İtalya veya Türkiye) konsolosluk veya büyükelçiliklerinden birinde kıyabilirsiniz.

      Belgelerin pek değişiklik göstereceğini sanmıyorum. Ancak ayrı ayrı iki ülkenin temsilciliği ile de bir iletişime geçip gerekli belgeleri tekrar sorun derim.

      Öte yandan evliliğinizi yaptıktan sonra hem Türk, hem de İtalyan makamlarına onaylatmayı unutmayın. Büyük ihtimalle ikisinden birine zaten nikah sırasında onaylatmış olacaksınız (nikah temsilcilikte kıyılacağından).

      Sanıyorum karşılaşabileceğiniz tek sorun, eğer düğüne pek çok kişiyi davet edecekseniz temsilcilik küçük kalabileceği için içeri girmekte sıkıntı olabilir. Ama belki bu tip evlilik durumları için temsilciliklerin kullandığı başka yerler vardır bilemiyorum. Ya da en kötü ihtimalle imza töreni sonrası bir lokanta ile anlaşıp yemek verebilirsiniz.

      Umuyorum yardımcı olabilmişimdir.

      Sil
    2. Bu arada 'Ancak ayrı ayrı iki ülkenin temsilciliği ile de bir iletişime geçip gerekli belgeleri tekrar sorun derim.' derken şu bakımdan söylemiştim: hangi temsilcilik daha kolay (mesela daha az belge ile) nikah kıyıyorsa belki onu tercih etmek istersiniz. :)

      Sevgiler,

      Sil
  14. Merhabalar İpek Hanım, hayırlı uğurlu olsun evliliğiniz :)

    Ben de İtalya'da işlemler daha kolay olur diye düşünerek, orada nikahımı yapmak istiyorum bu kış. Şubat başı gibi olacak sanırım. Fakat aklıma takılan bir soru var. Ben evlendikten sonra direkt orada yaşamayacağım. Mayıs ayından sonra temelli gitmeyi düşünüyorum. Yani işlerimden dolayı 3 ay Türkiye'de kalmaya devam edeceğim nikah sonrası :/

    Evlendikten sonra bunu dilekçe olarak yazmam mı gerekli? Çünkü eminim ki onlar bana kısa süreli bir turistik vize verecekler. Kafam bayağı karıştı aslında. Evlilik sonrasında nasıl bir prosedür izlemeliyim hala anlayamıyorum. Bütün yorumlarınızı okudum. Ama benim 3 ay Türkiye'de kalma durumum işi bozuyor sanırım :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle ilginiz ve nazik yorumunuz için teşekkür ediyorum.

      Evet sanıyorum mayısa kadar vize yeterli olmayabilir. Bence önünüzde iki seçenek var. 1'incisi, henüz vize için başvurmadıysanız başvuru sırasında durumunuzu belirtmeniz. Belki dahah uzun süreli bir vize verebilirler bu durumda (örneğin 6 ayda 30 gün gibi). Bu durumda şubatta nikahınızı kıyar, mayısta da İtalya'ya döner dönmez oturma izni için başvurursunuz.

      2'inci seçenek ise aile birleşimiyle İtalya'ya dönmeniz. Bu durumda da şubattaki nikahtan sonra Türkiye'ye döner dönmez İtalyan konsolosluğuna başvurup hemen işlemler ve gerekli belgeler hakkında bilgi alabilirsiniz, böylelikle prosedür daha hızlı olur sanıyorum.

      Her iki seçenekte de bildiğim kadarıyla size kısa süreli bir vize verilecek ve bu vize ile İtalya'ya dönüşünüzü gerçekleştireceksiniz. Ardından ülkeye girer girmez vakit kaybetmeden yetkili makamlara başvurarark (sanırım İtalya'da oturma izni polisten alınıyor) oturma iznine başvuracaksınız. Oturma iznini 3 aydan önce adresinize yollamama ihtimalleri var. Bu sürede vizeniz bitiyor olsa bile başvuru kağıdınız elinizde olacağından ülkede kalmanız sorun olmayacaktır. Tek sorun bu süre zarfında (yani oturma izninizi beklerken) İtalya sınırlarından dışarıya çıkamayacak oluşunuz (daha doğrusu çıkabilirsiniz ama geri dönemezsiniz, dönmek için cezalar vs ödemiz gerekiyor).

      Bunlar tabii benim deneyimlerimden yola çıkarak yazdığım şeyler. Umuyorum az da yardımcı olabilmişimdir :)

      Size ve eşinize şimdiden mutluluklar diliyorum. :)
      Sevgiler,

      Sil
  15. Çok çok teşekkür ederim İpek Hanım, gerçekten çok yardımcı oldunuz. İkinci seçenek daha mantıklı geldi bana da :)

    Bari'ye yolunuz düşerse (Mayıs'tan sonra :) ) mutlaka yazın.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, benim bir iki sorum olacaktı. Üç senedir İtalya'da ikamet ediyorum. Kasım başında Türkiye'de TC vatandaşı ile evlendim. Şimdi aile birleşimi vizesine başvurmamız gerekiyor. Belgeler arasında Nulla Osta diye bir şey var. Diğer bütün belgeler (apostilli olarak) hazır fakat Nulla Osta'yı nasıl alacağımı anlamadım. Benim İtalya'ya gidip Prefettura'dan mı almam gerekiyor? Bu 9 ay civarı sürüyormuş... Ne yapmalıyım? Yardımınız olursa çok memnun olurum. Teşekkürler... Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Zeynep Hanım,

      Kusura bamayın ancak yorum yazabiliyorum. Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

      Bahsettiğiniz soruyla ilgili biraz araştırma yaptım ve karşıma şöyle bir tanım çıktı: "Original and photocopy of "NULLA OSTA AL RICONGIUNGIMENTO FAMILIARE" (Authorization to the
      family reunion) issued by competent "Sportello Unico per l'Immigrazione" (Italian Immigration
      Office) no longer than 6 months. Prior to the submission of the application, applicants are requested
      to verify the exact match in spelling and order of their data (surname, names, and date of birth)
      indicated in the Nulla Osta with those indicated in passport and birth certificate"

      Yani "Nulla Osta" denilen şey, aile bağlarınızı listeleyen bir belge. Yukarıdaki tanımda göçmenlik bürosu denmiş, belki prefettura'dan da olabilir diyeceğim ancak sizin sanıyorum İtalyan vatandaşlığınız yok. Başvuruyu yapanların ikisi de TC vatandaşı olacağı için prosedürün tam nasıl işleyeceğini ben de bilemiyorum.

      Size tavsiyem mümkünse belgeyi almadan önce bire bir kuruma gitmeden telefon açıp sormanız (örneğin prefettura ve göçmenlik bürolarını arayabilirsiniz). Belki Türkiye'nin İtalya'daki temsilciliklerinin de bahsettiğiniz belgenin nasıl alınacağı hakkında bir fikri vardır. Konsolosluğu ya da büyükelçiliği bir arayıp sorun derim.

      Bu arada 9 ay oldukça uzun bir süre. Belki belgenin alınması değil ama oturma izninin gelmesi 9 ay sürüyor demek istemişlerdir diye düşünüyorum. İtalya'da oturma izinlerinin oldukça yavaş verildiğini duymuştum, ancak bu süre zarfında eşinizin ülkeye girmessi ve ülkede kalması için bir takım belgeler vermeleri gerekir diye düşünüyorum. Sadece eşiniz oturma iznini beklerken İtalya'dan ayrılamayabilir.

      Pek yardımcı olamadım, ancak umuyorum sorununuzu en kısa sürede çözersiniz :)

      Mutluluklar dilerim

      Sil
    2. Merhaba ben basvurdum esimi milanoya getirebilmek icin cok evrak istiyolar butun evraklar patronatoya toplanip veriliyor onlar size doldurup prefeturaya gonderiyor prefeturada size onaylanirsa nulla osta randevusu veriyor hazir olduguna dair toplam hepsi 6 ay en gec cikar dediler bende bekliyorum 3 aydir zaten esiniz bi agensiaya gittiginde ne istediklerin hepsi soylerler

      Sil
    3. Merhaba, yorum yazarak katkı sağladığınız için teşekkür ederim. Kolaylıklar dilerim.

      Sil
  17. Merhabalar ipek Hanım;
    Yine ben belki hatirlamissinizdir...oncelikle evlendim oturma izni icin başvuru yaptık fakat italyada isler sanıldığı kadar kolay ilerlemiyor malesef...bize evraklari teslim etmemiz icin bir gün verdiler tam 1 ay sonrasina problem yok gittik teslim ettik sonra bana "permesso di soggiorno" kağıdı verdiler ve 3 ay 15 gun sonra gidip konusucakmisiz...Neyse kısa anlatmak istiyorum ama sizin daha iyi anlamaniz icin ayrintili yazmam gerekiyor ki yardiminizdan tam anlamiyla yararlanayim...bu arada malesef ananem vefat etti tabi oturma iznim olmadığı icin gidemedim yaklasik 1 ay oldu ama gitmek istiyorum ölüm belgesini aileme yollattirip karakola verdik yani belki islemler hizlanir diye bugün...asıl sorum su daha once buraya gelirken nisanlilik vizesi vermislerdi tek girisli 3 aylik bir vize onun süresi bitti kasimin 25 inde...simdi ben turkiyeye gitsem certificato di matrimonio kagidi ile tekrar geri donebilirmiyim...yada ben nasil geri donebilirim...oturma iznim gelmedi vizem yok daha once 3 aylik vize almistim tek girisli konsolosluk bir daha veremiyor diye biliyorum...ben bu isin icinden cikamadim anlayacağınız...lütfen yardım edin simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betigül Hanım,

      Öncelikle hem evliliğiniz için mutluluk dileklerimi, hem de anneanneniniz vefatı için baş sağlığı dileğimi iletmek isterim.

      Ne yazık ki ben ilk oturum iznimi İtalya'dan almamıştım ve kartımı beklerken de ülkeden çıkmam gerekmemişti (elbette kartım elime 3 aydan önce geçmemişti).

      Sadece "Certificato di matrimonio" ile geri dönüş yapabileceğinizi sanmıyorum. Bence tekrar vize için konuşmaya çalışın konsoloslukla. İtalya'nın Türkiye'deki temsilciliklerinden birini ararsanız belki daha rahat muhattap bulabilirsiniz, derdinizi Türkçe de anlatma olanağı olur belki. Gerçi sizin de bahsettiğiniz üzere 90 günlük bir vize verilmiş ve 90 günün üzerinde bir Avrupa ülkesinde vize ile kalmanız mümkün değil, ancak siz zaten oturma izninizi beklemektesiniz belki bir çıkar yol bulunur.

      Ayrıca Türkiye'nin İtalya'daki temsilcilikleriyle irtibata geçip durumunuzu sorun derim. Sizinle aynı durumda olan başkaları varsa bir çıkar yol biliyor olabilirler.

      Bu arada oturma izni için verdikleri randevu şu andan itibaren 3 ay 15 gün mü? Yoksa ilk vizeyi aldığınızda mı 3 ay 15 gün demişlerdi?

      Umuyorum bir yol bulabilirsiniz. Belki Schengen ülkesi olan başka bir ülkeye vb vize başvurusunda bulunabilirsiniz (bu durumda İtalya'daki temsilciliklerine başvurabiliyorsunuz bu ülkelerin). 90 gün kuralı tüm Schengen ülkelerini kapsıyor diye biliyorum ancak belki bir şekilde veren başka bir yer çıkar. Tabii ki çoklu giriş olması gerekiyor vizede. Tabii başka bir ülke konsolosluğu ile irtibata geçmeden önce en başta belirttiğim gibi İtalya ve Türkiye temsilciliklerine bir kere daha ulaşınız derim.

      Son olarak 'cezalı dönüş' gibi bir seçenek olduğunu duymuştum. Yani tekrardan tüm işlemler için ücret ödeyip ülkeye giriyorsunuz gibi. Ancak bu seçeneğin tam olarak nasıl işlediğini bilemiyorum. Çünkü en basitinden Türkiye'den dışarı çıkarken, uçağa binerken vizeniz/oturma izniniz olup olmadığını kontrol ediyorlar. Uçağa alınmama riskinzi var elinizde bir belge olmazsa. Belki sadece yeşil pasaportu olanlar bu seçenekten yararlanabiliyordur. Bilemiyorum.

      Durumuzla ilgili ben de ek araştırma yapacağım birazdan ancak çözüm bulamayabilirim :( (Olur da bulursam buraya yazacağım). Pek yardımcı olamadım ne yazık ki. Ancak kolaylıklar diliyorum. İlerleyen zamanda sorununuza bir çözüm bulursanız belki buradan tekrar paylaşmak istersiniz, aynı durumda olan insanlara yardımcı olmak adına.

      Sevgiler,
      İpek

      Sil
  18. Çok teşekkür ederim Ipek Hanım aynen söylediğiniz gibi "certificato di matrimonio" ile giris çıkış yapamiyormusum burdaki herkes gidip gelebilirsin diyor Italyan olarak bahsediyorum polisler gibi fakat sorun italya devleti değil sorun Turkiyeden dolayı dönüş yapamıyorum orda kontrol ediliyor...size yazdığımdan bu yana araştırma yapıyorum ama hic bir sonuc elde edemedim her yol kapalı...oturma izni şart...Turkiyeden bir daha vize alamıyorum 6 ay icerisinde bir kere 3 aylik vize aldim ve onu kullandim ikinci hakkim mayis ayinin 25 inden sonra mumkun olabiliyor.mecburen oturma iznimi bekliycem...
    3 ay 15 gun suresi su sekilde oldu evlendik sonra evraklarimizi toparlayip gittik bize bir ay sonrasina tarih verdiler evraklari teslim etmek icin o gun gittik evraklarimizi teslim ettik 3 ay 15 gün sonrasi tekrar gidip sorucakmisiz...3 mesi mezza dopo chiedere 😃 biz anlamadik...sonra düşündüm herhalde oturma iznim gelmezse sorun demek istediler diye umuyorum...bir garipler isin acikcasi ne sorulara cevap veriyorlar nede insan gibi davraniyorlar..bakalim ananemin olum belgesini verdik 10 gun sonra tekrar "chiedere" sorun hahaha...
    Burdan tavsiyem kesinlikle Türkiye'de halletsin herkes islemlerini benim kuzenim İsviçreye evlendi herseyini Türkiye'de yapti hic problemsiz suanda...Burdaki sorun islemler yavas ilerliyor...
    Bu arada cok teşekkürler hersey icin ama gelisme olursa yine mutlaka paylasirim...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba İpek Hanım,
    Öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürler. Benim erkek arkadaşım İtalyan ve şu an birlikte Türkiye'de kalıyoruz. Evlenip İtalya’ya gitmek istiyoruz. Bu hafta içinde Türkiye'deki vizesi biteceği için ikamete başvurdu. İkamet randevusunu 23 Marta verdiler. İkameti aldıktan sonra iki ihtimalimiz var:
    Birincisi Türkiye’de evlenip, İtalya’da onaylatmak. Evlilik ile ilgili evrakları öğrendik fakat İtalya’da tescil için hangi evraklar gerekir bulamadık, bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Evlilik işlemini onaylattıktan sonra İtalya’da kalabilmem için ayrıca oturma iznine de mi başvurmam gerekiyor? Eğer öyleyse oturma iznini alabilmem ne kadar zaman alıyor? Eğer 3 ay süren bir işlem ise, vizem bitse de oturma izni başvuru belgem ile İtalya’da kalmaya devam edebiliyor muyum?
    İkinci ihtimal ise direkt İtalya’da evlenmek ve onay sürecinden kurtulmak. Bu durumda da yine oturma izni sorunu ortaya çıkıyor.
    Oturma iznine başvururken hangi evraklar gerekiyor?
    Oturma iznim olmadan herhangi bir yerde çalışabiliyor muyum?
    Vatandaşlık başvurusunda bulununcaya kadar her sene oturma izni mi almam gerekecek?
    Oturma iznini gönderecekleri adresi erkek arkadaşımın aile adresini vermemiz sorun yaratır mı? Teknede yaşayacağız, bu yüzden sabit bir adresimiz olmayacak. Bu durum sanırım beni epeyce zorlayacak.
    Kasım gibi de Portekiz’e gitmeyi ve kışı orada geçirmeyi planlıyoruz. Bu durumda benim tekrar schengen’e başvurmam gerekir mi? Yoksa evlilikten dolayı herhangi bir hakkım olabiliyor mu?
    Şimdiden Çok Teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler Tuğçen Hanım,

      İlginiz için teşekkür ederim. Öncelikle belirtmeliyim ki aşağıda yazacaklarım tamamen kendi deneyimlerimden yola çıkarak paylaşacağım şeyler olacak. Yasal bir geçerliliği olmayabilir yani. En iyisi yine Türkiye ve İtalya makamlarından öğrenmeniz olacaktır.

      Biz İtalya’da evlenip sonrasında Türk makamlarına onaylattığımız için tam tersi bir süreçte ne olduğunu bilemiyorum ancak prosedürün çok değişik ve zor olacağını sanmıyorum. Bu durumda İtalya’da evlenirseniz, siz, Türk eş olarak İtalya’da bağlı olduğunuz büyükelçilik veya konsolosluğa gidip « buyurun nüfus cüzdanlarımız/pasaportlarımız, bu de evlilik belgemiz » deyip yaklaşık yarım saatte belgelerinizi onaylatmış olacaksınız. Bu bir onay işlemi, o yüzden ek belge istenmiyor. Sadece evlenince alacağınız ‘evlendi’ belgesini veya varsa evlilik cüzdanını göstermeniz gerekecektir. Tersi durumda da İtalyan eşiniz, Türkiye’deki İtalyan konsolosluğu veya büyükelçiliğine nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı gibi belgelerle başvurup evliliğinin İtalya hükümetine de bildirilmesini talep edecek. Sanıyorum daha fazla bilgiyi İtalya’nın Türkiye’deki temsilciliklerinden birini arayarak öğrenebilirsiniz.

      (karakter sınırlaması oldu, aşağıda devam edeceğim yanıtıma)

      Sil
    2. Şimdi gelelim diğer sorularınıza.

      - Evet, evlendikten sonra İtalya’da kalabilmek için oturma iznine başvurmalısınız.

      - Oturma izni 3 aydan önce çıkmıyor. Şu anda işlemler 3 aydan da uzun sürüyor. Bu durumda İtalya’da kalmanız problem olmayacaktır, çünkü size oturma izninizi beklediğinize dair bir belge verecekler. Ancak oturma izniniz gelene kadar İtalya’yı terk edemeyeceksiniz. Ederseniz prosedüre yeniden başlamak zorunda kalacaksınız. Size tavsiyem yukarıda, “Betigül Hanım” ve “Fatih Bey”in yorum olarak yazdıklarına bakmanız. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak, güncel olarak oturma izinleri hakkında bilgiler paylaştılar. Sanıyorum yardımcı olacaktır. Özellikle ilk yorumlarından sonra deneyimlerini yazdılar.

      - Ne yazık ki İtalya’da oturma iznine hiç başvurmadığım için gerekli belgeleri bilmiyorum. Onu oturma iznini veren kurumdan öğreneceksiniz. Ya yabancılar polisi ya da belediye veriyordur oturma iznini diye düşünüyorum. Bu kurumlardan birini ararsanız sizi yönlendireceklerdir diye düşünüyorum. Ancak diğer ülkelere yaptığım oturma izni başvurularından yola çıkarak sizden istenecek belgeleri şöyle sıralayabilirim: Harç, ikinizin de nüfus cüzdanı/pasaport fotokopileri, evlendiğinizi gösterir belge, birlikte yaşadığınızı gösterir belge (örneğin kira kontratında ikinizin de adının olması vb), doğum belgesi vb. Biraz evlilik sırasında istenen belgeler tekrar ediliyor gibiydi.

      - Oturma izniniz gelmeden çalışabilme şansınız düşük. Eğer hâlihazırda bir iş teklifi, sizi bekleyen bir işveren varsa belki durum değişebilir. Ancak iş başvurusu yaparken büyük ihtimalle sizden oturma izninize de bağlı olan bir nüfus kodu ile başvurmanızı isteyecekler. Bu kod olmadan çalışamayacaksınız diye düşünüyorum.

      - Olur da birkaç yıllık bir oturma kartı vermezlerse (ki vermeme ihtimalle çok yüksek) bu durumda ne yazık ki evet, her yıl oturma iznine başvurmanız gerekecek.

      - Eğer aile ile birlikte yaşıyor olsaydınız bir sorun olacağını sanmıyorum. Ancak bazı durumlarda görevlilerin gelip gerçekten o evde oturup oturmadığınızı incelediğini duydum. Bu durumda posta kutusunda adınız olup olmadığına, evde eşyalarınız ve odanızın olup olmadığına, hatta birlikte çekilmiş fotoğraflarınız olup olmadığına bakabiliyorlarmış. Ancak bunlar duyduklarım tabii ki, belki içinde bulunduğunuz durumu açıklarsanız (teknede yaşamak), farklı bir prosedür uygulanıyor olabilir. Fakat öte yandan, şöyle de bir durum var. Oturma izninizi beklerken İtalya’dan çıkmanızın yasak olduğunu belirtmiştim. Teknede yaşamanız bu kurala ters kaçıyor olabilir belki. Emin değilim tabii ama birden aklıma geldi.

      - Eğer Portekiz’e giderken elinizde oturma izniniz olursa ve Portekiz’de 3 aydan fazla kalmazsanız, bir sorun olmaması gerekiyor. Zaten 3 aydan fazla kalacaksanız Portekiz’e taşınmışsınız demektir, bu durumda eşinizin de Portekiz’e yerleştiğini yetkili makamlara bildirmesi gerekir. Bunlara ek olarak tabii ki Portekiz’deyken çalışamazsınız oranın oturma iznine sahip olmayacağınızdan.

      Umuyorum genel olarak yardımcı olabilmişimdir :) Teknede yaşayarak oturma izni alırsanız buraya yorum olarak bırakmayı unutmayın derim. Herkesin başına gelmiyordur ama sizinle aynı durumda olanlara yol göstermiş olursunuz böylece :)

      Size şimdiden kolaylıklar ve mutluluklar diliyorum.

      Sevgiler,

      Sil
  20. Merhaba!

    Hayalleri italyan erkekleriyle evlenmek olan tüm kadınlara ancak bu kadar yardımcı olabilecek yazılar yazılabilirdi sanıyorum :) Ellerine yüreğine emeğine sağlık.

    Tüm yorumları tüm dertleri okudum ancak şunu anlamıyorum.. italya vize alınması en kolay ülke benim ilk vizem 6 aylıktı örneğin.. şimdi hep girip çıkamama vize süresi bitmesinden dolayı yakınmış herkes ama.. Ben italyaya girip nikah işlemlerini halledip resmi olarak evlenip konsolosluktan bunu türkiyeye bildirip sonrada akabinde oturma iznine başvurup bahsedildiği gibi buna cevaben 1 ay sonra gelin başvurmak için evrakları getirin diyorlarsa bu süreçte türkiyeye dönüp buradaki işlerimi halledip daha sonra o tarih gelince bir daha geri dönüp oturma evraklarını teslim edip bir daha kendi ülkeme dönsem.. Ülkede kalabileceğim en az 15 günlük vize ile 5 aylık geçiş iznim varken bu süreçte bana ülkeye giremezsin çıkamazsın mı diyorlar? Yoksa herkes mi 1 aylık vize alıp bunun sıkıntısını çekiyor anlamadım ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilara Hanım,

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      İtalya’nın en kolay vize veren ülkelerden biri olduğu bir gerçek, ancak prosedürler kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor. Yukarıdaki yorumlarda vizelerle ilgili en büyük sorun vize tarihinin bitmesinden çok, tek girişli olmaları. Yani ülkeye evlilik için giriş yaptıktan sonra çıkış yapamamanız. Diğer bir sorun ise vizelerin 90 günlük ve daha da uzatılamıyor olması. 1 ay önceden düğün işlemleri/organizasyonu için İtalya’ya giden, sonrasında balayı, eve yerleşme (İtalya’da yaşanacaksa) ve evrakların denkliği derken, bir bakmışsınız 3 aylık vize dolmuş bile. Bu arada çoğu vizenin başvuru tarihinizden itibaren tarihlendirildiği düşünülürse ve sorun çıkmasın diye vizeye önceden başvurulmuşsa vize çok kolay bir şekilde bitebiliyor. Tabii bu durumlara ek olarak kendisine sadece 1 aylık vize çıkanlar da olabilir.

      Yoksa çok girişli, 6 aylık sürede kullanılmak üzere 3 aylık verilen bir vize ile İtalya’ya giriş çıkışlar (eğer organizasyonlarla vb uğraşılmayacaksa) ayarlanabilir diye düşünüyorum. Bu süreçte tek problem İtalya’da oturacaksanız oturma izni başvurusu olabilir. İtalya hükümeti siz oturma iznine başvurduğunuzda gelip evinizi incelemek istiyor (gerçekten ikamet edip etmediğinizi görmek üzere). Posta kutusunda adınız olup olmadığına, eve yerleşip yerleşmediğinize, hatta fotoğraflarınıza bakıyorlar (ki bu süreç sadece İtalya dışından gelenler için değil, İtalyan vatandaşları için de geçerli. Bir İtalyan vatandaşı yeni bir eve taşındığında polis gelip inceliyor). Çat kapı mı geliyorlar, yoksa randevu mu veriyorlar bilemiyorum ama belki bu süreç sırasında evde olmamanız sıkıntı yaratabilir.

      Şimdiden kolaylıklar ve mutluluklar diliyorum :)

      Sil
  21. Bugün nüfus müdürlüğüne gittim yurtdışında evleneceğimi söyledim ve damat adayının türkçeye çevrilmiş kimliği ile apostille edilmiş evlenme ehliyet belgesini istediler.

    Nedenini sorduğumdaysa bu kişiyle evlenmesine bir engel gözükmüyor diye veriliyormuş evrak bazı arkadaşlar benim bekar olduğuma dair bu evrak niye kimle evleneceğimi soruyorlar diye sormuş yorumlarda onada cevap olabilir diye düşündüm..

    Ama bana yine saçma gelen benim evlenme ehliyet belgesini alabilmem onun evlenme ehliyet belgesine bağlı ise onunkide benimkine bağlı olmalı bir absürtlük var durumda sanırım kadın yeterli bilgiye sahip değildi ama çok biliyormuş gibi konuşuyordu �� Gelişmelerden haberdar edeceğim yinede..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba Dilara Hanım,

      Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler. Sanıyorum aklında soru işareti olan diğer insanlara da yardımcı olacaktır.

      Ne yazık ki bürokratik işlemler gerçekten absürt, ilerleyen zamanlarda İtalyan vatandaşlığına başvurursanız daha da absürtleştiğini göreceksiniz :) İki ülkedeki işler de pek nizamlı sayılmaz.

      “Bugün nüfus müdürlüğüne gittim yurtdışında evleneceğimi söyledim ve damat adayının türkçeye çevrilmiş kimliği ile apostille edilmiş evlenme ehliyet belgesini istediler.” demişsiniz. Kimlik fotokopisi tamam ama evlenme ehliyeti belgesi biraz saçma olmuş gerçekten sonuçta evleneceğiniz makam bunu kontrol edecek, o da İtalya. Ben müstakbel eşimi de nüfus müdürlüklerine yanıma götürdüğüm için pek bir şey istememişlerdi bizden damat ile ilgili. Ancak şu anda sistem de değişmiş olabilir tabii ki.

      Tekrardan kolaylıklar diliyor, yorumlarınızı paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

      Sevgiler,

      Sil
  22. Ciao ,i am an italian girl,my man is Turkish,we decided to Marry in Italy,do you know which papers he needs?I read about certificato di capacità matrimoniale...
    Grazie

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciao,

      First of all thanks for your interest.

      He will need 3 documents for a wedding in Italy.
      1) Evlenme Ehliyet Belgesi (certificato di capacità matrimoniale)
      2) Doğum kayıt örneği (certificato di nascita)
      3) Nüfus kayıt örneği (Extract of civil registry record)

      He must ask these 3 documents in Italian (normally given in several languages) or they must be translated to Italian and these documents must be apostilled.

      I hope it will help you :)

      Sil
  23. yazdıklarınız için teşekkür ederim,
    benim sevgilim italyan, mayıs sonunda bebeğimiz olacak. Doğumu İtalya'da yapmak ve daha sonra da italya'da yaşamak istiyoruz.

    sanırım benim italya'dan oturma izni alabilmem için tek yol evlilik.
    ben 10 gün sonra İtalya'ya turist vizesiyle gideceğim, resmi sitelerde gerekın belgeleri araştırdım ama tam olarak bir şey bulamadım. gitmeden bütün belgeleri toplayıp gider gitmez zaman kaybetmeden evlilik işlemlerine başlamak istiyoruz.

    bunun için yapmamız gereken posedürü anlatabilir misiniz?
    (Evlenme Ehliyet Belgesi, Doğum kayıt örneği, Nüfus kayıt örneği) dışında hiç bir belgeye ihtiyacımız var mı?
    yazınızda belirtmemişsiniz, bildiğim kadarıyla italya'daki konsolosluktan evlenme ehliyet belgesi almamız gerekiyor, bir de sicil kayıt örneği almam gerektğini duydum.

    bana bütün prosedürü anlatabilirseniz çok yardımcı olmuş olursunuz.

    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Aslında oturma izni alabilmeniz için tek yol evlilik değil ancak sizin durumunuzda en kesin ve kolay yol evlilik. Ayrıca çocuğunuzun ve sizin haklarınız açısından evlenmeniz daha uygun olabilir yabancı bir ülkede yaşamaya başlamadan önce.

      Aslında prosedür tam olarak yukarıda belirttiğim gibi, 3 belgeyi çok dilli ve apostile edilmiş olarak bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden alıp, bu 3 belge ile İtalya’da evlilik yapmak istediğiniz makama başvuracaksınız. Hepsi bu kadar (elbette eşiniz için de aynı/benzer belgeler gerekecek ancak o da bu belgeleri aynı gün İtalya’da nüfusa kayıtlı olduğu ilçeden alabilir).

      İtalya’da evlilik için başvurabileceğiniz 2 kurum bulunuyor. Biri TC İtalya başkonsolosluğu/büyükelçiliğinden biri, diğeri de eşinizin bağlı bulunduğu belediye (eğer Hristiyansanız kilisede de evlenebilirsiniz ancak kilise prosedürleri çok o yüzden uzun tavsiye etmem).

      Biz, hem işlemler daha kolay olduğu, hem de oturduğumuz yere yakın olduğundan belediyede evlenmeyi tercih ettik. İtalya’ya varır varmaz eşinizle ve belgelerinizle birlikte eşinizin bağlı bulunduğu belediyeye gidip evlenme başvurunuzu yapın (belki başka belediyelere de yapılabiliyordur ama emin değilim arayıp sormanız en iyisi).

      Büyük ihtimalle 15 günden önce size gün veremeyecekler çünkü evlilik talebinizin, her türlü itiraza karşı 15 gün askıda kalması gerekiyor (böylece biri çıkıp da ‘hayır siz kardeşsiniz, evlenemezsiniz’ diyebilir :) ).

      Sonrasında belediye ile konuşarak dilerseniz mekanı süsleyebilir, imzadan sonra konuklara aperatif bir şeyler sunabilir, belediyeye müzik düzeneği falan koyabilirsiniz. Ya da kısaca 15dk’da evlenip çıkıp gidebilirsiniz. Herkese bir şahit yetiyor. Şahidin İtalyan vatandaşı olmasına gerek yok ancak İtalyanca bilmesi gerekiyor. Aynı şekilde sizin de İtalyanca bilmeniz gerekiyor yoksa bir tercüman bulmanız gerekecektir.

      Son olarak, belediyede evlendikten sonra ‘evlendi’ belgenizi istemeyi unutmayın çünkü İtalya’da evlilik cüzdanı yok. Bu belge, nüfus cüzdanlarınız ve eşiniz ile bağlı olduğunuz TC elçiliğine gidip 1 ay içerisinde evliliğinizi tescil etmeniz gerekiyor, yoksa cezalı duruma düşersiniz. (Bağlı buluğunuz TC elçiliği = evliliğinizi yaptığınız belediyenin bulduğu bölge ile ilgilenen elçilik. Şu anda sanıyorum Milano’da başkonsolosluk, Roma’da büyükelçilik var. Normalde internet sitesinde hangi bölgeleri paylaştıkları yazıyordu ama göremedim, arayıp sorarsınız gitmeden önce)

      Tüm bu işlemlerden sonra oturma iznine başvuracaksınız. Oturma izniniz 3-5 aydan önce elinize geçmeyecek ve bu sürede vizeniz bitmiş olacağından İtalya’dan çıkamayacaksınız. Bu da aklınızda bulunsun.

      Bu arada ben sicil kayıt örneğini hiç duymadım, diğer yorumlarda da bahseden olmamış, prosedürü değiştirdilerse bilmiyorum ama sonra uğraşmak istemiyorum diyerek sicil kâğıdınızı da adliyeden gidip alabilir, çevirtebilir ve apostile ettirebilirsiniz.

      Şimdiden kolaylıklar, mutluluklar ve güzel bir doğum diliyorum :)

      Sil
  24. merhabalar alman arkadasim ile italyada evlenmek istiyoruz ben türk vatandasiyim ne gibi belgelere ihtiyacimiz olacak bilgi verebilirmisiniz cok tesse´kurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emre Bey,

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      İkiniz de İtalyan olmadığınız için Türkiye veya Almanya'nın İtalya'daki temsilciliklerinden birinde nikahınızı kıydırmanız gerekiyor.

      Normalde yukarıda bahsettiğim 3 belge yeterli oluyor ancak temsilciliklerde kıyılacak nikahlarda ek belge talep ediyor olabilirler. O yüzden size tavsiyem doğrudan Türkiye'nin ve Almanya'nın İtalya'daki temsilcilikleri ile temasa geçip istenilen belgeleri sormanız. Sonrasında hangi temsilcilik daha rahat gün veriyor veya belge kolaylığı sağlıyorsa onu seçebilirsiniz.

      Şimdiden mutluluklar dilerim :)

      Sil
  25. Merhaba ipek hanım,
    Daha öncede bahsettiğim üzere internet üzerinden başvurum kabul olmuş dolayıs ile italya konsolosluğu benimle birlikte evraklarımın aslı ile öağırmış bulunmakta ,benim sormak istediğim evrakların gerçeğini siz teslim ettiğinizde nekadar süre pasaportu beklediniz? Süreç sizde kaç ay kadar sürdü? Bloglarınızda ki yazıları biraz inceledim,1,2 yıl gibi süreçlerden bahsettiniz,italyadan başvurmakla Türkiyeden başvurmanın süreçte değişkkenlik arz ediyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Evet sanıyorum İtalyan vatandaşlığına geçmekle ilgili yazdığım yazının altına yorum yapmıştınız (linki şöyle koyayım ilgilenenler için: https://soundofsilence8.blogspot.fi/2016/07/evlilikle-italyan-vatandaslgna-basvurma.html ) .

      Açıkçası benden evrakların aslını almadılar. Şöyle bir bakıp tamam demekle yetindiler. Sistem üzerinden başvurumu yapalı neredeyse 1 yıl olacak ancak herhangi bir yanıt alamadım. Bekleme halindeyim. Süreç sonuçlandığında onun hakkında da bir yazı kaleme alacağım umarım.

      İtalyadan veya İtalya dışından başvurmak bildiğim kadarıyla sadece sürece başlamayı etkiliyor. Yani İtalya'da iseniz evliliğinizin 2. yılında, İtalya dışındaysanız 3. yılında vatandaşlığa başvurabiliyorsunuz. Ancak sonrasındaki 2 yıllık yanıt bekleme süresi bildiğim kadarıyla değişmiyor. Tek bildiğim, biraz kendinizi hatırlatmanız gerektiği. Yoksa dosyanız kaynayabiliyormuş. Demek ki şu günlerde gidip bir kere daha kendimi hatırlatmam gerek benim de :)

      Bu arada şu 2 yıllık sürenin internet ortamına evrakları yüklediğim anda mı, yoksa konsolosluğa götürdüğüm anda mı başladığını hâlâ çözemedim. Ne zaman sorsam ucu açık yanıtlar alıyorum yetkililerden, ancak bence sisteme giriş yapılan günün esas alınması gerekir.

      Umuyorum herkes için kolay ve kısa bir süreç olur. Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  26. İpek hanım tekrar teşekkürler ilginize,

    Bizim süremiz açıkcası şöyle gelişti,biz eşimle tr de tanışıp evlendik.ilk önce evliliğimizi bildirme işlemleri yapıp eşimin pasaport uzatma sürecini istedik mağlum süresi bitmişti,arkasından bizim evliliğmizin 3 yıl olduğunu başvuru yapabileceğimden bahsetiler,binde başvurayım diyerek ilk internet başvurusunu yaptım ama mağlum italyancam olmamasından arkadaşımın italyancası vardı ama bu işlemlerde ikimizde tecrübesiz olunca yanlışlıklar yapmışız.zaten 3 hafta sonra onaylanmadı maili geldi.arkasından tekrar evraklrı hazırlatım fazlaca translate ve noterden onaylı evraklarımı hazırladım formul A/B yi yinede çevirisini yaptırdım .ve tekrar başvuruyu gerçekleştirdim .(ocak 2017 de )arkasından olumsuz mail bekledim açıkcası 3hafta içinde bi mail gelmeyince aradım (genelde ilk zamanlar telfonlarına ulaşamadım ama son 3 aydır telefonla konularla ilgili dönüş yaptılar eksiklerimi ilettiler kimi zaman şaşkınlık yaşadım) ,bana evraklarımı getirmemi söylemişler ama (?) getirmemişim neyse ..:) bende en yakın tarihte getirbileceğimi söyledim.işlemi başlatacağından bahsetti orda neyle karsılascağımı bilmiyorum tabi..ben 1 yıldır işlemlerle uğrasıyorum .bakalım sizin gibi takipte olacağım.Gerekli bilgileride sizinle paylaşacağım:) tekrar teşekkürler,iyi günler

    YanıtlaSil
  27. İpek hanım merhaba ,

    Güncel bilgi paylaşmak istedim.Evrak teslimi yaptığımda işlemin sizinde tahmin ettiğiniz gibi internette başvuru yaptığınız andan itibaren başladığını söylediler ve bilgisayar ekranını şöyle bana doğru çevirerek gösterdiler.ardından 50 tl evraklarla birlikte teslim ettim.sizinde bahsettiğiniz gibi 2 yıl süreceğini söylediler.Kendimizi hatırlatmamız gerektiğinide birkez daha anlamış oldum.sizlere de kolaylıklar gelmesi dileğiyle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Paylastığınız bilgiler ve yorumunuz için teşekkür ederim. Hem bana hem de evlilik yoluyla vatandaşlığa başvuran diğer insanlara yol gösterecektir.

      Ben de herhangi bir gelişme olması halinde zaten yeni bir blog yazısını kaleme alacağım. Hepimize kolaylıklar :)

      Sil
    2. Merhaba ipek hanım,vatandaşlık alındığı takdirde italya konsolsoluğunun pasaportu ne sebeplerden geri alma durumu vardır? Alındıktan sonra boşanma söz konusu olsa geri hakları kaybetmek diye bişey varmıdır? Veya vatandaşlık alınınca boşanmak isteyen çift bir süre bekleme gibi zorunluluğu varmı?Bilginiz varmıdır?

      Sil
    3. Merhaba,

      Sanıyorum vatandaşlığı bizdeki gibi vatana ihanet, zorunlu görevleri yerine getirmeme gibi sebeplerle sonlanabilir. Ancak bir kere vatandaşlığı aldıktan sonra eşinizle boşansanız bile verilen hakkınız geri alınmıyor çevremde gördüğüm örneklerden söyleyebileceğim kadarıyla.

      Vatandaşlığı alabilmek için zaten evlilik tarihinizden itibaren neredeyse 2,5 hatta belki 4 yıl bekleyeceğiniz için sanıyorum ek bir süre talep etmiyorlardır ancak yine de yetkili mercilere başvurmanız daha iyi bir yanıt almanızı sağlayacaktır. Benim ne yazık ki boşanma konularında pek bir fikrim yok, ülkeden ülkeye göre de değişiyor olabilir durumlar.

      Kolaylıklar dilerim,

      Sil
  28. Merhabalar:)
    Uzun zaman olmuş son mesajdan bu yana ama dilerim görürsünüz. Öncelikle belirteyim ki, nüfus müdürlüğü bile bilmiyor ve emin olamıyorken evraklarla ilgili, sizin bloğu çarpıverdim suratlarına kanun maddesi gösterir gibi, hepsini hallettim kolayca. :) Bu blog gerçekten inanılmaz faydalı.
    Ama Italya ayağında bir sıkıntı çıktı. Sevgilim resmi işlerden pek anlamadığı için, annesinden gidip belediyeye evraklarımı göstermesini ve tarih sormasını rica ettim .7 saat kadar sıra
    bekledikten sonra kadıncağız, direkt başkan ile görüşüp, evrakların eksik olduğunu (adli bir cezam olmadığını gösterir belge eksikmiş, ne alakası varsa..), zaten tamamının Italyanca olması gerektiğini, bunların geçerli olmadığını vs söyleyip, 31 Temmuz'a kadar da doluyuz deyip göndermiş.
    Üstelik kilise değil, belediye nikâhı yeterli dememize rağmen 2 ay ötesi. Zaten vizem 25 Temmuz'da bitiyorken.. o da ayrı tuhaflık.
    Evlilik Ehliyet Belgem (Form A), Doğum Kayıt Belgem ve Tam Vukuatlı (adresli) Nüfus Belgem mevcut. Tümü de apostilli. Hadi sonuncuyu türkçe olduğu için anlamadı diyelim, ilk iki için bu itiraz nedir?
    Bildiğim kadarıyla adli sicil kaydı nikah için değil evlilikten 2 yıl sonraki oturma başvurusu için gerekli? Bu da ayrı saçmalık .
    Roma'yı aradım. Tamamen saçmaladıklarını, böyle bir şeyi daha önce duymadıklarını söylediler. "Bizi arasınlar görüşelim belediyeyle" dediler. Kadıncağız ayrılmıştı, tekrar dönüp aratır mısınız diyemedim. "Eğer çok zorlarlarsa bize gel, evraklarının geçerli olduğuna dair bir belge düzenleriz" dediler.
    Yine de online bir çeviri firmasıyla anlaştım (noter hizmeti de veren), orada sıkıntı çıktığı anda çevirip 4-5 gün içinde ups ile gönderecekler.
    Şu an Sicilya'da daha küçük bir kasabada yaşayan ve geçtiğimiz yıl bir italyanla evlilik yapan türk arkadaşım, kendi kasabasında daha erkene tarih alınabilir mi diye sormak üzere. Oldu ki o da vize bitimi sonrasına bir tarihle döner diye, Roma'ya onu da sordum. "Sıkıntı olmaz ki 31'ine nikah tarihi alsan ve vizen 25'inde bitse. Sen evlendikten sonra Italya'da kalmayacak mısın? Kalacaksın. Vizen bitince de nikâhı beklemek için kalırsın" dedi. Ona da ayrı şaşkınım. Vize ihlalinden tutuklanıp sepetlenmek istemiyorum.
    Velhasıl, kafam oldu çorba. Yazdıklarımın herhangi biriyle ilgili her türlü yardım ve yoruma açığım.
    Grazie mille. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Evet şimdiye kadar evlilik başvurusu için adli sicil kaydı istendiğini duymamıştım. Sizin de belirttiğiniz gibi evlilik sonrasında (ortalama 2 yıl sonra) yapacağınız vatandaşlık başvurusu için sicil kaydı isteniyor.

      31 Temmuza kadar da dolu olmaları ilginç geldi; çünkü yerel halkın nikâhı kilisede kıydığını düşünüyorum.
      Belediyenin de kilisede kıyılan nikâhlarla bir alakası yok. Yani nikâhı ya kilisede ya belediyede kıyabiliyorsunuz, zaten ikisinde birden kıymak diye bir durum yok. Tek sorun nikâhtan önce, evleneceğiniz bilgisinin 15 gün kadar belediyede asılı kalması gerekiyor (ki biri gelip itiraz etmek isterse o süre içinde etsin diye). Tabii bu ilanın asılı kalması faslı belediyeye göre değişiklik gösteriyor olabilir ancak 1 ayı geçeceğini sanmıyorum.

      Vize meselesi biraz garip olmuş. Açıkçası ben riske girmenizi önermem. Sonuç olarak Roma’da konuştuğunuz kişiler size yazılı bir garanti sunmuyor, başka herhangi bir noktadaki bir polis kontrolünde vizenizin bittiği tespit edilirse kimsenin “ama nikâhımı bekliyorum” diye ülke kalabileceğini sanmıyorum. Eğer kafamıza göre kalabiliyorsak vizenin ne manası var, kaldırsınlar herkes memnun kalsın :)

      Benimde aklıma başka bir belediye seçmek dışında yapabileceğiniz bir şey gelmiyor. Fazla göz önünde olmayan bir belediye seçilebilir belki bilemedim :)

      Umarım bir çaresini bulursunuz. Kolaylıklar ve şimdiden mutluluklar diliyorum

      Sil
  29. Merhaba,
    Bilgilendirici yazinizla ilgili cok tesekkur ederim oncelikle.

    İtalya vatandaşı ile evlendikten sonra, EU bölgesinde seyahat için Schengen vizesine başvurduğunuzda nasıl bir statüde başvurdunuz? Bildiğim kadarıyla vize ucreti olmaksizin bir basvuru soz konusu oluyor ama mesela VFS global websitesinde boyle bir statu goremedim basvurabilmek icin.
    Bilgi sahibi iseniz paylasabilirseniz cok sevinirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Gizem Hanım,

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Ben evlendiğimde zaten Avrupa’da ikamet etmekteydim, o yüzden de şimdiye kadar (evlilikten sonra) TR’den hiç vize başvurusunda bulunmadım. Ancak vizenin ücretsiz olması hakkında bahsettiğiniz bilgiyi bir yerlerde ben de okumuştum. Sadece bir keresinde, evliliğin akabinde İsviçre’den Fransa’ya geçip oturum izni başvurusunda bulunmam gerekiyordu. Oturuma başvuracağım sırada da İsviçre oturumum bitmek üzereydi, o yüzden Fransa’nın İsviçre elçiliğine başvurmuştum ve bana ücretsiz olarak 3 aylık (yanlış hatırlamıyorsam çok girişli) vize vermişlerdi 5dk’da. Sadece evlilik belgesi ve pasaport istemişlerdi, fotoğrafımı da o anda kameradan çekmişlerdi diye hatırlıyorum ama üzerinden bayağı geçti belgeler konusunda yanıltıcı olmak istemem. Ancak hemencecik hallolmuştu onu çok iyi hatırlıyorum :) Yalnız randevu ile gitmiş olabiliriz (ya da belirli saatlerde kabul ediyorlardı ona göre gitmiştik). Türkiye’de de böyle mi işliyor bilemiyorum ancak bir şekilde VFS global ile değil, başvuru yapacağınız ülkenin elçiliğiyle konuşmaya çalışın derim. Hatta mümkünse eşiniz konuşsun çünkü bazı konsolosluklar Türkçe telefon hatlarına yanıt vermiyor, ancak kendi vatandaşları aradığında diğer hatlara yanıt veriyorlar.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Dilerseniz siz de işleminizi gerçekleştirdikten sonra buradan deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz, belki ileride başkalarına da yön göstermiş olursunuz (örneğin sonunda vizeye ücret ödediniz mi, doğrudan konsolosluktan mı aldılar başvurunuzu yoksa VFS üzerinden de ücretsiz olarak yapabildiniz mi, hangi belgeler istendi vs.)

      Teşekkür ediyorum :)

      Sevgiler,

      Sil