18 Aralık 2013 Çarşamba

http://lyon.aujourdhui.fr/ adresinden alınmıştır

Bu aralar hava çok soğuk, kar yağmıyor ama her yer buz tutmuş halde... Sanırım biraz da bu yüzden kendimizi sanatsal faaliyetlere adadık. Son üç yazımın ikisi konserler hakkındaydı, şimdi de Jules Verne'nin romanından uyarlanan bir tiyatro oyunundan bahsedeceğim: Denizler altında 20 000 fersah (ya da Fransızca ismiyle 20000 lieues sous les mers).

Geçtiğimiz hafta bir değişiklik yapıp tiyatroya gittik. Üstelik Cenevre'de değil, kendi köyümüzde (bizim köy hakkında da bir yazı kaleme alsam bi' ara fena olmayacak). Hem Cenevre'ye göre daha ekonomikti, hem de samimi bir ortam vardı.

Aslında bilet alırken biraz tereddütteydik. İşin içinde tamamen çocuklar için düzenlenmiş bir konsept olabilir, biz de tiyatro salonunun ortasında sırıtabiliriz diye, fakat bence büyüklerin de gayet eğlenebileceği bir düzen kurulmuş.

http://www.azenda.re/sorties/20-000-lieues-sous-les-mers.html adresinden alınmıştır

Salona girer girmez, daha yerlerinize geçerken oyuna sizi de dahil ediyorlar, çünkü Kaptan Nemo'nun gemisine konuk olmuş bir profesörün Doğal Tarih Müzesi'ndeki konuşmasını dinlemek üzere salonda bulunan konuklar olarak yerinizi alıyorsunuz. Hattan seyircilerden iki kişi Doğal Tarih Müzesi müdürü ve vali olarak seçiliyor. Oyunun baş kahramanı Profesör Aronnax'ı oynayan tiyatrocu Sydney Bernard'da onları selamlayarak oyununa başlıyor ve yaklaşık olarak 1,5 saat sürecek olan, Profesör Aronnax'ın Kaptan Nemo'nun gemisinde yaşadıklarını anlatan interaktif oyunun içinde kaybolup gidiyorsunuz. İki oyuncu olmasına rağmen aynı anda pek çok karakteri canlandırıyorlar. Aynı şekilde sahnede pek az nesne olmasına rağmen her türlü forma girebilen büyükçe bir masa, ışık oyunları ve şişen nesnelerle sayesinde pek çok farklı sahne oluşturulmuş.

Peki oyunda geçen interaktiflikler (interaktif kelimesi için 'seyircinin de oyuna dahil olduğu durum' tanımını kullanabiliriz) neler? Örneğin izleyiciler arasından bir çocuğun seçilip 5 dakikalığına da olsa oyuna dahil edilmesi, profesörün gemisinin battığı anda sizlerin de aynı etkiyi yaşaması için üzerinize su sıkılması, denizin altındaymışsınız hissi vermesi açısından baloncukların havada uçuşması ve sanıyorum en güzeli ahtapotum vari bir deniz yaratığının gemiye saldırdığı sırada size de saldırmaya başlaması (sahneyi görmek için aşağıda paylaştığım videonun 1. dakikasına bakabilirsiniz).

Tüm bunlara ek olarak oyun bitiminde profesörü oynayan Sydney Bernard'ın tiyatro salonunun çıkışında bekleyip sorusu olan çocukların sorularını yanıtlaması, isteyenler için poster imzalaması gerçekten çok samimi bir ortamın oluşturmuştu.

Tabii ki Aronnax'ın yardımcısını oynayan, sanatçı Thierry Le Gad'ın da hakkını yememek lazım. Hem oyun girişinde seyircileri tek tek karşılayıp selamlaması, sonrasında aramıza karışıp oyun başlayana kadar muhabbet etmesi, hem de türlü türlü mimikleri ve şaklabanlıkları ile gerçekten de çok eğlenceli bir karaktere hayat vermişti.

Aşağıdaki video sayesinde oyundan kareleri görebilirsiniz.




Gördüm ki eylül ayında başladıkları turnelerine mayıs sonuna kadar devam edeceklermiş. Belki gelecek yıl da tekrar oynarlar. Gelişmeleri takip etmek ve oyun hakkında daha fazla bilgi almak için internet sitelerini inceleyebilirsiniz: 20000 Lieues sous les mers

Bu fotoğrafta da görüldüğü üzere ortam gayet interaktifti :) (mobilismobile.free.fr adresinden alınmıştır)

0 yorum:

Yorum Gönder