23 Ağustos 2013 Cuma

Hükümet Konağı
Vieste gezimizden Verona'ya dönerken yol üzerinde bulunan San Marino'da öğle yemeği yemeğe karar verdik. Böylelikle San Marino'da yaklaşık olarak 3 saatlik kısa bir tur atmış olduk.

San Marino denize kıyısı olmayan, İtalya toprakları içinde kalan ve Titano dağı üzerine kurulmuş, Avrupa'da Vatikan ve Monako'dan sonraki en küçük alana sahip ülke.

Titano'ya yaklaşırken

Şehir, Titano üzerinde kademe kademe yükseliyor; fakat öyle dik
yokuşlar veya bitmek tükenmek bilmez merdivenlerle karşılaşacağınızı düşünmeyin, San Marino hükümeti her türlü konforu düşünmüş. Ya şehrin en alt kısmından en üst kısmına kadar tek bir etapta teleferik kullanarak; ya da her kademede asansör değiştirerek en üste kadar ulaşmanız mümkün.

Binaların genellikle biri aşağı ve biri yukarıda olmak üzere iki girişi var

İsterseniz kısa mesafeler için merdivenleri de kullanabilirsiniz

Asansörleri kullanmak ücretsiz

Asansörler genellikle camdan, inerken veya çıkarken dışarıyı da görebiliyorsunuz


Genel olarak San Marino'yu gezmek için 3-4 saat ayırmanız yeterli. Ancak hoşunuza giden bir müze veya şatolardan bir kaçına girmek isterseniz bu süre uzayabilir.




Gördüğüm kadarıyla şehirde ziyaret edebileceğiniz iki büyük şato bulunuyor. Bunlara ek olarak hükümet konağını ve işkence müzelerini (en az 3 ayrı işkence müzesi gördük...) gezebilir, genel olarak haftasonları ve geceleri düzenlenen ok atma yarışmalarını izleyebilir, şansınız varsa hükumet konağında toplu olarak düzenlenen düğünlerden birine rastlayabilirsiniz.

Ok atma yarışmalarının düzenlendiği alan

Biz herhangi bir müze gezmedik (bu arada söylemeden geçmemeyeyim: 'ilginç şeyler müzesi'gibi bir ad altında bir müze reklamı göreceksiniz şehre girer girmez. Hiç öyle "aa neymiş bu" havasına girmeyin, Guinness Rekorlar Kitabı'nda yazanların müzeleştirilmiş haliymiş. İsterseniz internetten de aynı verilere ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum), zaten şehir merkezi müze gibi, çevrenizde pek çok güzel yapı göreceksiniz.




Yemek fiyatları ilk başta pahalı gözükse bile "günün menüsü" ya da "sabit menü" tipi bir menü seçip tıka basa doyabilirsiniz. Yalnız dikkat edin, eğer bir lokantaya iki kişi gidip tek bir menü sipariş etmek isterseniz sorun çıkarabilir ve size 'menünün sadece tek bir kişi' olduğunu söyleyip ya iki tane sipariş etmeniz gerektiğini, ya da ana menüden bir yemek seçmeniz gerektiğini söyleyebilirler.

San Marino'nun İtalya'nın önemli noktalarından birinde kalması dolayısıyla, özellikle yaz boyunca hemen hergün deli gibi turist dolu olduğunu düşünüyorum. Alanlara park edilmiş pek çok büyük tur otobüsü görebilirsiniz, büyük ihtimalle çoğunluğu günü birlik, hatta yarım günlük gelinmiş turlar oluşturuyor.


Son olarak "San Marino'dan ne almak lazım?" diye sorarsanız size pek yardımcı olabileceğimi sanmıyorum; çünkü çevredeki hediyelik eşyacılarda herşey mevcut. Özellikle İtalya işi maskeler, içecekler, tişörtler revaçta, yani San Marino'ya özgü yerel birşey göremedim ben. Yine de incelemek lazım tabii ki :)

0 yorum:

Yorum Gönder