20 Ekim 2020 Salı

Herkese merhabalar,

İtalyan vatandaşlığına başvuru sürecim hakkında son yazımı sizinle 27 Haziranda paylaşmıştım. Son aşama için gerekli belgeleri toplamakla meşguldüm.

Önemli Not: Anlatacaklarıma geçmeden önce ilk kez bu sayfaya düşenler için birkaç açıklama yapmak istiyorum. Bu yazıda anlatılanlar genel olarak sadece evlilik vasıtasıyla İtalyan vatandaşlığına başvuranları kapsamaktadır. Konuyla ilgili diğer yazılarım ve sorulan pek çok soruya, paylaşılan pek çok yoruma şu başlıklardan ulaşabilirsiniz, sırasıyla:

14 Ekim 2020 Çarşamba


**Türkçe açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz**

Aujourd’hui je voudrais vous parler de mon premier livre: « La Conjugaison des Verbes Turcs » qu’on a publié avec la collaboration des Presses de l'INALCO en juillet 2019. Le livre s'adresse aux francophones et veut leur faciliter l'apprentissage de la langue turque en leur faisant comprendre la logique de la conjugaison. C'est un livre complémentaire, un livre de référence.

Si vous voudrez l’acheter c’est possible de commander la version broché ou la version epub/pdf sur le site web d’INALCO, Fnac ou Amazon. Vous pouvez aussi simplement accéder à la version gratuite sur OpenEdition. Vous pouvez trouver plus des informations sur le livre à la page d’INALCO.

Si vous avez des questions, remarques ou commentaires, n’hésitez pas d’écrire en bas.

 

Merci de votre intérêt!

***

Merhabalar,

Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu 2019 Temmuz’unda yayınlanan ilk kitabım « La Conjugaison des Verbes Turcs » (Türkçe Fiil Çekimleri). Kitap Fransız INALCO yayınlarından çıktı. Türkçe öğrenmek isteyen frankofonlara hitap ediyor. Öğrenimi tamamlayıcı, yardımcı bir kitap. Satın almak isterseniz INALCO’nun, Fnac’ın ya da Amazon’un sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Basılı ya da epub/pdf seçenekleri var. Ayrıca openedition.org üzerinden kitaba ücretsiz de ulaşabilirsiniz. Verdiğim INALCO bağlantısından daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz.

Sormak ya da belirtmek istediğiniz bir nokta varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.


Birilerine yardımcı olabilmesi dileğiyle. İlginize teşekkürler! 

 

7 Ekim 2020 Çarşamba

cuenca - madrid - ispanya - dinozor - unesco - gezi - blog - avrupa

Pandemi süresince (buraya bir “şimdilik” ekleyeyim, çünkü bu süre daha uzayacak gibi) sadece tek bir gezi yaptık; o da Madrid – Valensiya arasında kalan Cuenca’ydı.

 

Bir iş için yine araba kiralamamız gerekince ve çocuklar da dört aydır (temmuz ayından söz edersek) evde mahsur olduklarından bir değişiklik yaşamaları adına Cuenca’yı günübirlik ziyaret etmeye karar verdik. Dilerseniz Madrid’den Cuenca’ya giden trenlerde var. Bölgesel hat trenleri sizi şehrin merkezine doğru bırakıyormuş ama yolculuk 3 saate yakın sürüyor. Eğer merkezin biraz dışında inip otobüsle merkeze gitmek isterseniz Valensiya’ya giden uzun yol trenleri ile yaklaşık 1,5 saatte Cuenca’ya ulaşabiliyormuşsunuz.

 

Arabayla ise yol yaklaşık 2 saat sürüyor. Biz giderken Madrid merkezde trafiğe takıldığımızdan 3 saate yakın sürdü gidişimiz. Trafiğe dikkat derim.

30 Eylül 2020 Çarşamba

Bir önceki yazımda İspanya’da, Madrid’de hamilelik sürecim hakkında bilgi vermiş, işlerin nasıl yürüdüğünü anlatmaya çalışmıştım. O yazıma bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: İspanya'da/Madrid'de Gebelik ve Doğum. Bu yazımdaysa Madrid’de doğumu gerçekleştirdiğim günü anlatacağım. Normal şartlar altında iki yazıyı tek bir başlıkta toplamam mümkündü; ama doğum pandemi sürecine denk gelince işler biraz tuhaf ilerledi. Başka ülkelerde de “pandemi sürecinde nasıl doğuracağım?” diye düşünenler varsa bu yazı onlara da belki yardımcı olur diye düşündüm.


Madrid’de doğum,” yazımda da belirttiğim üzere aslında planlı sezaryen düşünmüyordum; hatta buna bir derece karşıydım da. Ancak hem karnımın/bebeğin fazlaca büyük olması, hem ilk doğumumu sezaryen yapmam, hem de pandemi ortamı beni planlı doğuma götürdü. Bu noktada belirtmem gerekiyor ki doktorlar beni özellikle planlı doğuma yönlendirmedi; yani sağlık durumumla ilgili bir takım sorunlar olmasa pandemi varmış yokmuş önemli değildi normal doğum için. Pandeminin elini kolunu bağladığı kişi bendim. Doğumu nisanda bekliyorduk ve martın ortasına kalmadan Madrid’de OHAL ilan edilmişti. Bu durumda da ne annem, ne de kayınvalidemler hiç kimse doğum için yanımıza gelemedi. İlk çocuğumun kreşi de pandemi yüzünden kapandığından evde topluca mahsur kaldık. Doğum sırasında kızımı bırakmak için buralarda tanıdığımız tek bir kişi bile yoktu. Sonuçta doğuma tek başıma gidecekmişim gibi duruyordu, çünkü zaten çocukları doğuma almıyorlardı, şimdi pandemi yüzünden hastaneye de almaz olmuşlardı.

23 Eylül 2020 Çarşamba

ispanyada_madridde_gebelik_dogum_pandemi
La Paz hastanesinin dıştan görünümü. İnce uzun bina doğum kısmı. (Foto: flickr/M.Peinado)

Uzun bir aradan sonra tekrar karşınızdayım :)

Bu kez sizleri İspanya’da, Madrid’de doğum hakkında bilgilendirmek istiyorum. İlk çocuğumu Finlandiya’da doğurmuştum. Oradaki şartlar hakkındaki yazılarıma şu bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Finlandiya’da sağlık sistemi

Finlandiya’da gebelik ve doğum

Finlandiya’nın meşhur annelik paketi

İkinci çocuğum ise Madrid’de doğdu. Açıkçası pandemi sürecinde (bkz. covid-19) doğduğu için şartlar biraz değişikliğe uğradı ama ben bu yazımda genel olarak hamilelik ve doğumla ilgili bilgiler paylaşacağım. Gelecek hafta yayınlayacağım ek yazıdaysa pandemi sürecinde doğumdan bahsedeceğim.

27 Haziran 2020 Cumartesi

Photo by Bruno (flickr.com)
… mu? Acaba? Olacak mı? Gerçekten bir sonuca ulaşılacak mı?

Evet hâlâ o “mutlu son”a “doğru” ilerliyorum. Hem bayağı merak eden olduğu, hem de bir takım gelişmeler yaşandığı için sizinle vatandaşlık başvurumla ilgili son gelişmeleri paylaşmaya karar verdim.


Son yazımda (sistemde yazılanlar nasıl yorumlanmalı), başvuru sisteminde çıkan cümlelerin hangi aşamalara karşılık geldiğini paylaşmış ve benim durumumda uzun zamandır bir değişiklik olmadığını yazmıştım.


16 Mart 2020 Pazartesi

Photo by nursingschoolsnearme.com (flickr)


Bu kez sizlere pek de eğlenceli olmayan ve Avrupa’yı da etkisi altına alan bir konu hakkında yazmaya karar verdim; koronavirüs ya da genel adıyla COVID-19. Abartıldığı kadar önemli mi?


Açıkçası işi panik derecesinde abartmaya gerek olduğunu düşünmüyorum, ancak bu virüsü görmezden de gelmemek gerek, yoksa iş kötü bir noktaya varabilir…

Doktor ya da sağlık çalışanı değilim, o yüzden işin hastalık boyutu hakkında oturup ahkâm kesmeyeceğim, ancak burada, özellikle İtalya ve İspanya’da gözlemlediklerim üzerinden size uyarılarda bulunmaya çalışacağım.

5 Şubat 2020 Çarşamba

İtalya, pisa kulesi, cinque terre, gezi, seyahat blog, Piazza dei Miracoli, floransa, Roma

Pisa aslında uzun zamandır ziyaret etmek istediğim, pek çok kez yakınından geçtiğim (bkz. Floransave Roma gezilerimiz) ancak bu yıla kadar gezmenin kısmet olmadığı küçük bir şehir.

Yine bir konferans vasıtasıyla 3-4 günlüğüne Pisa’yı görmeye gittik. Madrid’ten doğrudan uçuşla yaklaşık 2 saat sonunda Pisa havalimanına indik. Sanırım Türkiye’den THY de Pisa’ya doğrudan uçuş düzenliyor, çünkü biz gittiğimizde havaalanının hemen her yerinde THY reklamları vardı.

Pisa o kadar küçük bir yer ki, fazla eşyanız yoksa ve yürümek isterseniz havalimanından merkeze yürüyerek gitmek yaklaşık kırk dakika sürüyormuş. Biz çoluk çocuk ve valizler halinde olduğumuzdan bir taksiye atladık. 10 dakikada şehir merkezine vardık, sanırım 10 Euro gibi, belki daha az bir tutar ödemiştik.

29 Ocak 2020 Çarşamba


cordoba kurtuba ispanya spain - gezi seyahat blog mezquita cami

Cordoba ya da bir diğer adıyla Kurtuba, Endülüs bölgesinde yer alan ve uzun süre Endülüs Emevileri’ne egemenliği altında kalmış bir İspanya şehri. Benim de “İspanya’da gezmek istediğim yerler” listemde en üstte yer alan Cordoba’yı sonunda, ekim ayında günübirlik gezme imkânı yakaladık. Fazla büyük olmayan bu şehri siz de bir gün içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz diye düşünüyorum. Zaten çoğu kişi Madrid, Sevilla ya da Granada’dan günübirlik gelip geziyor. Dikkat etmeniz gereken tek nokta sıcaklık! Başlıkta da belirttiğim üzere Cordoba Avrupa’nın en sıcak şehirlerinden biri hatta 37 derece ortalamayla yazın en sıcak şehriymiş. Yazın sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkıyormuş. Nitekim biz ekim ayında ziyaret ettiğimizde 33 dereceydi ve çevrede fazla gölge olmadığı için dura kalka gezdik şehri. O yüzden her noktasına girip çıkmak istiyorsanız belki bir gün yeterli olmayabilir, ama sıcağa rağmen ana noktaları gezmek için uygun bir süre.

22 Ocak 2020 Çarşamba


granada - alhambra - el hamra sarayi - ispanya - spain -gezi seyahat blog

İspanya’daki gezilerimize Granada ile devam edelim.

Granada’yı eylül ayınca ziyaret etme imkânı bulduk. Kiralık araba fiyatları tren biletlerine göre daha uygun olunca ve tren yolculuğu araba yolculuğuna göre daha uzun sürüyor gözüktüğünden Madrid’den Granada’ya arabayla gittik. Yaklaşık 450km’lik yolu normalde 4,5 saatte aşmamız gerekiyordu ancak yoldaki bir kazadan ötürü yolculuğumuz 6 saati aştı. Tabii arada mola verip bir şeyler de yedik ama asıl sorun 15kmlik kuyruktu. Otoyola alternatif başka yol bulamadığımız için de (bir takım yan yollar vardı aslında ama yörenin yerlisi değilseniz, Google haritalarda vs çıkmadığından kaybolmak olasıydı, bir ikisi hariç hiç girmedik o yollara) mecburen arabada tıkılıp kaldık. Yanımızda küçük çocuk olduğu için sıkıntılı bir 6 saat oldu ama yapabileceğimiz bir şey yoktu.

granada - alhambra - el hamra sarayi - ispanya - spain -gezi seyahat blog
Madrid - Granada arasında görecek fazla bir şey yok...

Aslında Granada gezimizdeki sıkıntılar araba yolculuğumuzdan önce başladı.

15 Ocak 2020 Çarşamba

Photo by freestocks.org / flickr
Bu hafta İspanya hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı paylaşmaya karar verdim: İspanya’daki resmi tatiller.

İspanya’daki resmi tatiller genel ve yerel olmak üzere iki bölüme ayrılıyor ve özellikle yerel tatiller yıldan göre farklılık gösterebiliyor. O yüzden İspanya’ya seyahat etmeden önce gezi programınızdaki şehirlerin yerel tatillerini kontrol etmenizde fayda var, yoksa marketlerin bile kapalı olduğu bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Gerçi Asyalı bakkal nüfusu oldukça çok ve pek tatil yapmıyorlar ama aklınızda bulunsun.

8 Ocak 2020 Çarşamba


bilbao portugalete getxo ispanya spain - gezi seyahat blog

Bilbao’yu ayrıntılı bir şekilde anlattığım yazımdan sonra bu kez de Bilbao’nunyakınlarındaki Portugalete ve Getxo mahallelerini tanıtmaya çalışacağım.

Portugalete ve Getxo, Bilbao Nehri’nin Atlas Okyanusu’na açılan kısmında kalan iki mahalle. Biri nehrin sol, diğeri sağ yakasında kalıyor. Bilbao’nun merkezinden metro ile yaklaşık yarım saatte iki mahalleye de ulaşabilirsiniz (ikisi ayrı kıyıda olduğu için iki ayrı metro hattı var tabii ki).

bilbao portugalete getxo ispanya spain - gezi seyahat blog
Tam Atlas Okyanusu'na açılan nokta
bilbao portugalete getxo ispanya spain - gezi seyahat blog
Sol uzakta Atlas Okyanusu'na açılan nokta ve karşıda Getxo

2 Ocak 2020 Perşembe



bilbao portugalete getxo ispanya spain - gezi seyahat blog

İşte yazmayı ertelediğim yazılardan biri daha :) Aslında Bilbao gezimizi taa mayıs ayında gerçekleştirmiştik ancak ben bu yazı için klavyenin başına yeni geçebildim. Yılını doldurmadan yayımlayabilirim umarım :)

Bir konferans için gittiğimiz Bilbao’da dört gün üç gece kaldık. Bilbao ya da Baskçadaki adıyla Bilbo, merkezi olarak 346 bin, genel olaraksa 1 milyon civarı nüfusa sahip, diğer İspanya şehirlerine göre bana biraz daha modern bir havası varmış gibi gelen bir şehir. Madrid – Bilbao arası trenle yaklaşık 5 saat, arabayla da yine 4-5 saat sürüyormuş. Yolculuğun bu kadar uzun sürmesinin sebebiyse elbette coğrafi yapı; trendeyken de fark edeceğiniz üzere İspanya’nın bu kısımlarında doğa oldukça dağlık. Mayıs ayının da etkisi vardır belki ama her yer daha bir yeşildi.

Trenden çekmeye çalıştığım kareler...
bilbao portugalete getxo ispanya spain - gezi seyahat blog