30 Temmuz 2016 Cumartesi

Üç yıl önce kaleme aldığım İtalya’da Düğün Faslı yazımın beklediğimden fazla ilgi görmesi üzerine, bir nevi maceranın devamı sayılabilecek “Evlilik Yoluyla İtalyan Vatandaşlığına Başvurma Macerası” yazmaya karar verdim. Belki böylece bir nebze de olsa yarıma ihtiyacı olanları aydınlatabilirim (bu arada "İtalya'da düğününüzü nasıl organize edersiniz?" başlıklı yazıma da buraya tıklayarak ulaşabilirisiniz.).

GÜNCELLEME ( Ağustos 2019): Merhabalar,
Aralık 2018 itibariyle vatandaşlığa başvuru sisteminde bir takım değişiklikler yapıldı. Bunlardan biri vatandaşlık başvurunuzu yaptıktan sonra yanıt alma sürenizin 2 yıldan 4 yıla çıkartılması. Diğeri de (aşağıya aldığım yorumlar doğrultusunda öğrendiğim kadarıyla) artık CELI ya da CILS B1 seviyesinde İtalyanca sertifikası istenmesi. Bu İtalyanca sınavları yılda 2 kere düzenleniyor, yanlış hatırlamıyorsam haziran ve aralık ayındaydı tarihler ama yine kontrol edin, ayrıca bulunduğuz ülkeye göre değişebilir. Sonrasında sınav sonuçlarının açıklanıp sertifikanın size yollanması 3 ayı bulabiliyor. Ben haziran ayındaki bir teste girmiştim, sonucumu ağustos sonunda öğrenmiş, sertifikamı eylül ayında almıştım. Başvurunuzdan önce teste girerken bu tarihleri göz önünde bulundurmayı unutmayın. Daha ayrıntılı bilgi için bu bağlantıyı da lütfen inceleyin.  

GÜNCELLEME (Haziran 2019): Başvuru sisteminde yazanların nasıl yorumlanması gerektiğiyle ilgili son yazıma buradan ulaşabilirsiniz: İtalyan Vatandaşlığına Başvurduktan Sonra Başvuru Sisteminde  Yazılanları Nasıl Yorumlamalı? )

Diğer yazıda olduğu gibi burada da soru cevap şeklinde gitmeye çalışacağım, böylelikle daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.

Sorulara İtalyan vatandaşlığına ne zaman başvurabileceğiniz ile başlayalım. Bu arada unutmayın, bu başlıkta yazdıklarım sadece evlilikle kazanılan vatandaşlık hakkı için geçerli. Diğer vatandaşlık başvurularında prosedürlerin çok daha farklı işlediğini unutmayın.