8 Kasım 2017 Çarşamba

Finlandiya’da Gebelik ve Doğum

8 Kasım 2017 Çarşamba - 2 yorum
finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik
Bu haftaki yazımda Finlandiya’da hamilelik sürecini geçirme ve doğum yapma hakkındaki deneyimlerimi paylaşacağım.

Öncelikle Finlandiya’daki bir devlet hastanesinde doğum yapabilmek, ücretsiz muayenelerden yararlanabilmek için Finlandiya sağlık sistemine (KELA) kayıt olmanız gerekmekte. Bu sisteme kayıt hakkında daha fazla bilgi almak için Finlandiya’da Sağlık Sistemi başlıklı bir önceki yazıma bakabilirsiniz. Eğer devletten yararlanmak istemiyorsanız veya yararlanamıyorsanız özel sağlık kuruluşları da bulunuyor elbette. Ancak Finlerin %90’ından fazlası devlet hastanelerinde doğum yapıyormuş, ben de oldukça memnun kaldım.

Gebeliği bildirme
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra (eczaneden alacağınız bir test ile genellikle doğru sonuç alabilirsiniz) yapmanız gereken bağlı bulunduğunuz Anne Çocuk sağlığı kliniğini (Maternity clinic/Neuvola) aramak. Genellikle bu klinikler bağlı bulunduğunuz hastanede oluyor. Hangi anne çocuk sağlığını kliniğine bağlı olduğunuzu sanırım buraya tıklayarak açılan haritadan görebilirsiniz.
Yanlış hatırlamıyorsam, doğum ve annelik yardımlarından (örneğin Finlandiya’nınmeşhur annelik paketinden) yararlanabilmeniz için hamileliğinizin dördüncü ayını bitirmeden önce kliniğinize gidip muayene olmanız gerekiyor.

Bağlı bulunduğunuz anne çocuk sağlığı kliniğini aradığınız zaman size yaklaşık üç hafta sonrasına, yani gebeliğinizin birinci ayı bitimine bir randevu verilecek. Bu ilk randevunuzda sizi 9 ay boyunca takip edecek ebenizle tanışacaksınız. İlk randevuda bebek henüz çok küçük olduğu için herhangi bir kontrol olmayacak, daha çok sizin kilo takibiniz başlamış olacak ve aklınızdaki soruları sorabileceksiniz. Büyük ihtimalle bir de multivitamin desteğine başlayacaksınız.

Hamilelik boyunca kontroller
Hamileliğiniz boyunca çeşitli haftalarda ebenize ve bazen de genel doktora muayene olacaksınız. Kontrolleriniz son iki aya kadar büyük ihtimalle ayda 1 kere olacak. Son aya gelindiğindeyse 2 haftada 1’e düşecek.

Finlandiya’da Türkiye’de olduğu gibi ultrason manyaklığı pek yok. Eğer çoğul veya riskli gebeliğiniz yoksa tüm hamilelik boyunca biri üçüncü ayınızda, diğeri de beşinci ayınızda olmak üzere sadece 2 kere ultrasona gireceksiniz. Ayrıca gebeliğiniz boyunca iki kere kan testi, bir kere de şeker yüklemesi yaptırmanız istenecek büyük ihtimalle.

Tüm bu kan testleri, ultrason, şeker yüklemeleri, ebe ve doktor kontrolleri ücretsiz. Ancak bunlara ek gelecek her türlü muayene ücrete tabi aklınızda bulunsun. Örneğin benim hamileliğimin son ayında karnımın fazla büyük olduğuna karar verip üçüncü bir ultrasona yolladılar. Sonra bu muayenenin ücreti eve geldi.

Doğum Başlarken
Sanıyorum Helsinki’nin merkezinde iki, Espoo ve Vantaa’da da birer doğum hastanesi bulunuyor. Hamileliğiniz süresince hangi hastanede doğum yapacağınızı öğreneceksiniz ancak tabii ki hastanede yer olmaması durumunda son dakikada bu karar değişebilir aklınızda bulunsun.

Sancılarınız başladıktan sonra yapmanız gereken bağlı bulunduğunuz hastanenin acil numarasını arayıp durumu yetkililere haber vermek. Büyük ihtimalle ilk aradığınızda evde kalıp sakin olmanızı söyleyeceklerdir. En azından bana söylenen buydu. Sancılarım beş dakikada bir geliyor olsa bile ilk doğumum olacağı için doğumun saatler hatta günler sonra başlayabileceğini söylediler bana (sonuç olarak sancılarım 3 gün sürdü ve sonrasında acil sezaryene alındım, bu konuya belki başka bir yazıda değinirim).

Benim doğum yapacağım hastane eve çok yakındı. O yüzden sancılarımın sürdüğü 3 gün boyunca iki kere hastaneye gidip geldim yürüyerek ve bu sırada çatı kontrolümü yaptılar, ancak açılma istendiği kadar olmadığı için her seferinde eve geri yollandım. Doğumdan sonra eve bu iki kontrol için de muayene ücreti geldi, hani aklınızda olsun, sonunda bir şeyler ödeyeceksiniz bu kendi isteğinizle gittiğiniz kontrollere.

Gelelim Doğum Ve Sonrasına
Finlandiya’da 41+5’de hâlen doğum yapmamışsanız artık ebeyle değil, doğum hastanesinden bir doktorla randevunuz oluyor ve doğumu başlatma yöntemleri üzerine konuşuyorsunuz. En azından “konuşuyormuşsunuz” diyeyim, çünkü ben 41+5’de randevuya gittiğimde yaşadığım bir sorun sonrası doğrudan sezaryene alındım. Randevu öncesi sizi NTS’ye bağlıyorlar. Benim NTS normal başlamışken 15dk sonra birden 5dk’lık kasılmalarım olmaya, bebeğin nabzı 90’a düşüp 200’e çıkmaya başladı. O yüzden beni acilen başka bir odaya geçirip 5-10 kişi üzerimde test yapmaya başladı (kanımı alan mı isterseniz, nabzımı ölçen mi, yoksa çatı kontrolü yapan mı…). Test değerleri normal çıkıp, sancılar da biraz düzene girince durumumun çok da acil olmadığına, sezaryen için acil hastalar bittikten sonra ameliyata alınmama karar verdiler. Bu süre zarfında kaldığım oda normal doğumlar için kullanılan odaydı. Aşağıda sizinle fotoğraflarını paylaşayım. Oda oldukça konforluydu. Özellikle normal doğum yapacaklar için pilates topundan halısına, kendinizi gerdirip vücudunuzu rahatlayabileceğiniz kayışlardan radyoya kadar her şeyi düşünmüşler. Tabii ben hiçbirini kullanmadım.

finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelikfinlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik


finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelikfinlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik

finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik
Dilerseniz yukarıda asılı bu kayışa asılarak veya arka sol kısımdaki tahtaya tırmanarak vücut gerdirme hareketleri yapabiliyormuşsunuz doğumu beklerken
Sezaryen ameliyatına eşimle birlikte girip çıktıktan sonra beni yaklaşık üç saat, tüm uyuşukluğum geçinceye kadar uyandırma odasında bekletip kontrol altında tuttular. Sonrada eşim ve yeni doğan bebeğimizle kalacağımız aile odasına çıkarttılar.

Hastanede Aile Odasında Konaklamak
Yapacağınız doğumun türüne ve hastanedeki yer durumuna göre doğum sonrasında aile odasına veya iki kişilik hamile odasına konaklıyorsunuz. Hastanede kalacağınız süre ilk doğumunuzsa ve normal doğumsa 2-3 günü, sezaryen ise 3-5 günü bulabiliyor. Nitekim benim ameliyat olduğu için 4 gece 5 gün kaldık.

Uyanma odasından aile odasına getirildiğimde odada eşimi ve bebeğimi buldum. O geceki nöbetçi hemşire hemen bebeği nasıl emzirmem gerektiğini gösterdi ve hastanede kaldığımız diğer günler boyunca da hem bebeğin ve benim kontrollerim oldu, hem de emzirme ve bakım gibi pek çok şeyi öğrenmemize yardımcı oldular. Kaldığımız aile odasının fotoğraflarını da aşağıda paylaşıyorum.

finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik


finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelikfinlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik

finlandiya - helsinki - yurtdisinda dogum gebelik hamilelik
Bir hastane için oldukça güzel yemekler çıkıyordu açıkçası, bakınız somon....
Elbette bu aile odasında kalmak ücretli, sanıyorum günlüğüne yaklaşık 80€ ödeniyor ancak pek seçme şansınız olduğu söylenemez. Sonunda bizim için güzel bir deneyim olduğundan pek de ödediğimiz ücrete takılmadık açıkçası.

Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linklere başvurabilirsiniz;


2 yorum:

  1. Mrblar. Eşimle Finlandiyada İkametimiz yoksa çocuk doğunca nerenin vatandaşı olur? Finlandiyada doğduğu için fin vatandaşlığı verilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Çocuğunuzun Finlandiya'da doğması halinde Fin vatandaşlığı alması gibi bir durum ne yazık ki yok. Sadece anne babadan biri Finse ya da doğan çocuk vatansız statüsünde olacaksa Fin vatandaşlığı veriliyor.

      Vatandaşlık konusunda anne-babanın kimliğine bakılacaktır. İkiniz de T.C. vatandaşıysanız o zaman çocuğunuz da sadece T.C. vatandaşlığı alabilir.

      Bu arada Finlandiya'da ikametiniz yoksa sanırım sadece özel sağlık sisteminden faydalanabilirsiniz.

      İyi günler dilerim,

      Sil