15 Ocak 2020 Çarşamba

Photo by freestocks.org / flickr
Bu hafta İspanya hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı paylaşmaya karar verdim: İspanya’daki resmi tatiller.

İspanya’daki resmi tatiller genel ve yerel olmak üzere iki bölüme ayrılıyor ve özellikle yerel tatiller yıldan göre farklılık gösterebiliyor. O yüzden İspanya’ya seyahat etmeden önce gezi programınızdaki şehirlerin yerel tatillerini kontrol etmenizde fayda var, yoksa marketlerin bile kapalı olduğu bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Gerçi Asyalı bakkal nüfusu oldukça çok ve pek tatil yapmıyorlar ama aklınızda bulunsun.

Tatiller hakkında bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri pazar gününe denk gelmeleri halinde tatilin pazartesine aktarıldığı. Evet, örneğin Türkiye’de 29 Ekim tatilinin pazar gününe gelmesi sebebiyle 30 Ekim pazartesi gününün tatil olması gibi. İlk duyduğumda bana oldukça ilginç geldi.

Öte yandan her yerel yönetim, her yıl o yıl kutlayacağı ek tatilleri de seçiyor. Bildiğiniz üzere İspanya Hristiyan bir ülke ve pek çok Aziz ve Azize için kutlama düzenlenen özel günler var. Hepsini kutlamaya kalksalar ülkeyi kapatıp gitmeleri gerekeceğinden her yıl, o yıl kutlanacak Aziz/e günlerini belirliyorlar, o yüzden bir yıl denk geldiğiniz bir tatile öteki yıl denk gelmeyebilirsiniz.

Bu arada yerel yönetimden kastım ana komüne bağlı olsa bile kendi düzenini oturtmuş yerler. Örneğin Madrid’in kısmen kuzeyinde bulunan Alcobendas genel olarak Madrid komününe bağlı olsa da kendi içinde bir yerel yönetim ve farklı resmi tatil günlerine sahip. Bu durumda, örneğin Alcobendas’da oturup Madrid’de çalışıyorsanız, Alcobendas’da bir tatil olması halinde Madrid’e gitmek için kullanacağınız toplu taşıma sisteminde aksamalar yaşanabilir. Buna ek olarak, Alcobendas’ın daha kuzeyinde bir yerlerde oturup örneğin Alcobendas’tan geçen bir otobüsle Madrid merkeze gitmeye çalışıyorsanız Alcobendas’taki resmi tatil de yine otobüsünüzün seferlerinin aksamasına sebep olabilir.

Başka bir örnek daha vermek gerekirse, çocuğunuzun Tres Cantos’ta okula gittiğini, Alcobendas’ta yaşadığınızı ve Madrid merkezde çalıştığınızı düşünelim. Bu üç noktadaki resmi tatiller farklılık gösterebileceğinden siz işe giderken çocuğunuzun okulu tatil olabilir.

Yazımı İspanya’daki genel resmi tatilleri listeleyerek bitireyim, yerelleri yazmam imkânsız gibi :) Şimdiden herkese iyi gezmeler!

İspanya’daki Genel Resmi Tatiller (tatilin pazara denk gelmesi halinde pazartesine kayabileceğini unutmayın ;) )

1 Ocak – Yeni yıl
6 Ocak – Epifani
19 Nisan – Kutsal Cuma (Paskalya’ya denk gelen bu tatil günü her yıl değişiklik gösterir, ben 2019’a göre yazdım)
1 Mayıs – İşçi Bayramı
15 Ağustos – Meryem'in Göğe Çıkışı
12 Ekim – Kristof Kolomb Günü (Kristof Kolomb’un 12 Ekim 1492’de Amerika’ya ayak basışıyla ilgili olarak kutlanıyor)
1 Kasım – Azizler Günü
6 Aralık – Anayasa Günü
8 Aralık – Meryem'in Günahsız Gebeliği Günü
25 Aralık – Noel

0 yorum:

Yorum Gönder