27 Haziran 2020 Cumartesi

Photo by Bruno (flickr.com)
… mu? Acaba? Olacak mı? Gerçekten bir sonuca ulaşılacak mı?

Evet hâlâ o “mutlu son”a “doğru” ilerliyorum. Hem bayağı merak eden olduğu, hem de bir takım gelişmeler yaşandığı için sizinle vatandaşlık başvurumla ilgili son gelişmeleri paylaşmaya karar verdim.


Son yazımda (sistemde yazılanlar nasıl yorumlanmalı), başvuru sisteminde çıkan cümlelerin hangi aşamalara karşılık geldiğini paylaşmış ve benim durumumda uzun zamandır bir değişiklik olmadığını yazmıştım.



Önemli not: Bu yazıda yazılanlar genel olarak sadece evlilik vasıtasıyla İtalyan vatandaşlığına başvuranları kapsamaktadır. Konuyla ilgili diğer yazılarım ve sorulan pek çok soruya, paylaşılan pek çok yoruma şu başlıklardan ulaşabilirsiniz.
Nitekim başvuruyu yaptıktan sonra dört yıl dolmasına rağmen (ki yazdıklarımı takip edenler bilir, aslında iki yılın sonunda yanıt gelmesi gerekiyordu) durumumda bir değişiklik olmadığını görünce gereğinin araştırılmasını sağlamak üzere bir dilekçe yollatabilmek amacıyla İtalyan bir avukat aramaya başladık. Aslında daha önceden de bir takım avukatlarla iletişime geçmiştik; ancak biraz da onların yanlış yönlendirmeleri sonucu fazlasıyla zaman kaybettiğimizden yeni birini aramaya koyulduk. Ne yazık ki bu dilekçe meselesini bir avukatın halletmesi gerekiyormuş ve İtalyan hükümetinin başvurunuza yanıt verme süresi olan 4 yıl dolunca hemen harekete geçmek gerekiyormuş, çünkü bu 4 yıllık süreden sonra herhangi bir itiraz, talep vs. için başvuru yapmak adına önünüzde sadece 1 yıl bulunuyor.

Neyse, biraz da tesadüfler sayesinde bir arkadaş üzerinden bir avukata ulaştık. Sağ olsun dinledi, ilgili davrandı (çoğu avukatın yapmadığı şey) ve bize “süre henüz dolmuş, covid yüzünden de sistemler şu anda pek çalışmıyor, isterseniz biraz daha bekleyelim,” dedi. Bunun üzerine kendimizce 1 ay daha beklemeye, bir sonuca ulaşamazsak da avukatla dilekçe yollamaya karar verdik.

Biz avukatla yazıştıktan yaklaşık bir hafta sonra sistemdeki durumum güncellenmeye başladı ve 1 aydan kısa bir sürede de sonuca ulaştı. Tabii sonucun ne olduğunu sistemde göremiyoruz. Bağlı bulunduğunuz komünün ya da başkonsolosluğun sizinle iletişime geçmesi gerekiyor. Biz de şu anda İspanya’da oturduğumuz için buradaki İtalyan Başkonsolosluğundan bir mesaj beklemeye başladık. Virüs yüzünden İspanya’da da hayat durduğu için neredeyse bir ay kimse bizimle iletişime geçmedi. Sonunda İspanyolca yazılmış bir mail geldi ve benden adres bilgilerimi teyit etmem istendi. Böylece bana bir zarf yollayacaklarmış. “Herhalde hangi gün yemin etmeye çağıracaklarını resmi olarak bildirecekler,” diye düşünürken yolladıkları zarf elime ulaştı ve ta taaa… Uzun bir evrak listesinin daha beni beklediğini gördüm. Hayatımız evrak toplamakla geçiyor efenim :)

Elinizdeki bu yeni listedeki belgeleri tamamladıktan sonra başkonsoloslukla iletişime geçip yemin etme işlemi için bir randevu almanız gerekiyor. Elbette yemine giderken bütün bu eski ve yeni belgeleri de yanınızda götürmeniz gerekecek.

Gelelim istenenlere… Ülkeden ülkeye değişiyor mu bilemiyorum ancak benden istenen yeni belgeler şöyle:


  1. 16 Euroluk konsolosluk harcının ödendiğini gösteren dekont,
  2. Orijinal, apostilli doğum kayıt belgesi (Yetkili bir çevirmence İtalyancaya çevrilip onaylatılmış.) (Burada “orijinal”den kasıt nedir tam anlayamadık. Galiba ilk teslim edilen belgeler arasındakini getirmek yeterli, ama ne olur ne olmaz diye buradaki T.C. büyükelçiliğinden bir tane daha kopya istedim. Yalnız büyükelçilikten çıkan belgeler için apostil gerekmiyor dedi büyükelçilik yetkilileri, bakalım umarım sorun çıkmaz.)
  3. Karar tarihinden sonra alınmış evlilik belgesi (bu “atto integrale di matrimonio” diye geçiyor, yani aslında evlilik belgesinden biraz farklı, çiftlerin ve şahitlerin imza attığı sayfanın onaylı bir fotokopisi bu, dikkat edin. Biz İtalya’da evlendiğimiz için rahat aldık belgeyi, ama Türkiye’de yapılan evliliklerde farklı bir belge mi isteniyor bilemiyorum).
  4. İspanya için güncel, apostilli adli sicil kaydı (Yetkili bir çevirmence İtalyancaya çevrilip onaylatılmış.) (Başvurumu yaptıktan sonra İspanya’ya taşındığım için mi bu belgeyi istediler, yoksa nerede yaşıyorsanız oradan son bir adli sicil belgesi daha istedikleri için mi talep ettiler bilemiyorum).
  5. Eşiniz (kolundan tutup götüreceksiniz artık :) )
  6. Eşinizle aynı hanede oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesi veya geçerli bir birliktelik belgesi (bu da bir garip… Biraz yukarıda evlilik belgesini istiyorlardı zaten… Neyse biz aynı evde oturduğumuzdan ikametgâhı aldık)
  7. Pasaport ve oturum izni fotokopileri (durumunuza göre oturum izniniz olabilir ya da olmayabilir tabii)
  8. AIRE’ye kayıt formu (doldurulacak).


Şimdilik doğum kayıt örneği ve adli sicil belgesinin çevirisi dışında hepsini tamamlamışım gibi duruyor, ama İtalyan büyükelçiliği belgeler konusundaki sorularıma yanıt vermedi… Bakalım randevu tarihi için mail attığımda yanıt alabilecek miyim ve en önemlisi de ne zamana randevu verecekler :)

Şu virüslü günlerde benim tüm bu belgeleri toplamam 1 ayı buldu, çünkü İspanya’daki kurumlar daha 10 gün önce açılmaya başladı. Hatta çoğu sadece internet üzerinden işleme izin veriyor, o yüzden mecburen mektup bekliyoruz.

Bu liste vesilesiyle bir konu daha açıklık kazanmış oldu, bana en çok sorulan sorulardan biri “İtalyan vatandaşlığına başvurduktan sonra, süreç işlerken boşanılması halinde vatandaşlığın alınıp alınamadığı” idi. Ne yazık ki, “evli olduğunuzu göstermeniz” gerektiğinden boşanma halinde vatandaşlık başvurunuz da iptal olacak demektir.

Yukarıdaki belgelerin hemen hepsinin, liste mektubu elinize ulaştıktan sonraya tarihli olması gerekeceğinden belgeleri önceden toplayamaya başlamanız mümkün değil; ama bir fikir edinebilmeniz açısından yararlı olacağını umuyorum.

Sizi gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğim :)

Herkese kolaylıklar!

GÜNCELLEME ( Ekim 2020): Merhabalar, sonunda bu macera da bir sona ulaştı. "İtalyan Vatandaşlığına Başvuruda Mutlu Son" adlı yazıma tıklayarak işlerin nasıl sonlandığını okuyabilirsiniz. Herkese teşekkürler!

2 yorum:

  1. İpek hanım merhaba, ben 5 yıldır İtalyan vatandaşı ile evliyim ve bu süre içinde hep Türkiye de yaşadık, şimdi size yön gösterme konusunda çok ihtiyacım var, rica etsem minba2000@hotmail.com adresinden bağlantı kurabilir miyiz lütfen? Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mesajınız spama düştüğü için şimdi gördüm. Bana Facebook (Ipek's Photoblog) ya da instagram (ipekmontanari) hesaplarım üzerinden ulaşabilirsiniz.
      Sevgiler,

      Sil