6 Eylül 2016 Salı

Eş taşıma şampiyonası Finlandiya'daki garip etkinliklerden yalnızca biri... (Kaynak: Flickr / Visit Lakeland)
Finler gerçekten de kendilerine has insanlar. Buraya gelmeden, hatta gelip de yaşamadan onları pek de tanıyabileceğimizi ya da doğru yargılayabileceğimizi düşünmüyorum açıkçası.

Bu soğuk gibi gözüken ama aslında utangaç, yine de her şeye rağmen sözünü sakınmayan ancak sözünü sakınmazken de sözünün kesilmesinden hiç hoşlanmayan insanların düzenlediği en garip (ve bazıları bir o kadar saçma) etkinliklere birlikte bakalım :)


1 - Bataklık Futbolu Şampiyonası
Kaynak: Flickr / joan!ta 
Finlandiya’nın Fince adı “Suomi” aslında “bataklık ülkesi” demek. Etrafı, içi dışı, her tarafı göllerle çevrili bir ülkede bataklık olması da gayet normal aslında… Finler de boş durmamış, bataklıkların nimetlerinden yararlanmaya karar vermişler. Kâh bataklıkta (aslında bataklık demek yanlış, çamurda demek daha doğru olur) futbol oynuyorlar, kâh güreşiyorlar. Finlandiya’nın kuzey doğusundaki Hyrynsalmi’de bataklık futbolu turnuvaları düzenleniyor.



2 - Yemiş Toplama Şampiyonası


Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere (bkz. Finlandiya'ya Özgü Yemişler) Finlandiya’da yemişten bol şey yok. Tabii ki mevsiminde (yani haziran-eylül arasındaki devrede diyebiliriz). Finlandiya’nın doğusundaki Suomussalmi’de düzenlenen bu yemiş toplama şampiyonasında kazanana para ödülü var ve giriş ücretsiz. Bakalım 1 saatte 28kg Kekreyemiş toplayıp son rekoru kırabilecek misiniz? :)


3 - Dünya Hayali Gitar Çalma (Air Guitar) Şampiyonası
Kaynak: Flickr /Christoph Rupprecht
Bu yarışma için hiçbir müzik aletine ihtiyacınız yok! Tek yapmanız gereken ellerinizle gitar çalışıyor gibi yapmak. Artık sololar mı atarsınız, yerlere mi yatarsınız bilemiyorum, ancak yarışmaya katılanların fazlasıyla eğlenip kendilerinden geçtikleri kesin :)



4-Dünya Sırtta Eş Taşıma Şampiyonası
Kaynak: Flickr / Visit Lakeland
Bu yarışmaya göre erkeklerin eşlerini sırtlayıp çeşitli zorlukları aşarak parkuru tamamlamaları gerekiyor. Bu yarışma 1992’den beri Finlandiya’nın güneyindeki Sonkajärvi’de gerçekleştiriliyor. Parkur asfalt, kum ve su havuzundan oluşuyor. Bu arada her ne kadar yarışmanın adı “eş” taşıma olsa da bildiğim kadarıyla sevgililerinizi de sırtınızda taşımanız yeterli, illa evli olmaya gerek yok :D



5 - Dünya Cep Telefonu Fırlatma Şampiyonası
Kaynak: Flickr / husin.sani
Hemen herkesin bildiği üzere Nokia bir Fin markasıydı. Çalışmayan ya da defolu telefonları değerlendirme amacıyla mı artık bilemiyorum, Finler bir de cep telefonu fırlatma şampiyonası düzenlemeye karar vermişler. Bu arada yarışmaların 3 kategoride düzenlendiğini söylemekte fayda var;
  • En uzağa atmak,
  • En yaratıcı şekilde atmak,
  • 12 yaşından küçükler



6 - Karda Yüzme Yarışları
Kaynak: Flickr / Visit Lakeland
Evet, malumunuz kışın buradaki tüm göller, hatta deniz donuyor. Biraz da alkol alıp saunada ısındıktan sonra neden karda yüzülmesin?


Buz tutmuş denizde nasıl yüzüldüğünü merak ediyorsanız, sizi “Kış Vakti Helsinki'de Denize Girmek” başlıklı yazıma davet ediyorum.


7 - Nehirde Bira İçme Festivali

Kaynak: Flickr / Henri Bergius
Helsinki’deki çeşitli nehirlerde düzenlenen bu festivale şişme botunuzu ve biralarınızı alıp katılmanız yeterli. Festivali düzenleyen belirli bir grup yok, gönüllü bir organizasyon. Temmuzun son haftası ya da ağustosun ilk haftasında bir gün düzenleniyor.



8 - Sivrisinek Avlama Şampiyonası

Kaynak: Flickr / Miika Silfverberg
Yazın Finlandiya’yı, özellikle de göl kıyılarını ziyaret edenlerin bileceği üzere her yer sivrisinek kaynamakta. Kuzeyde bu durumun çok daha can sıkıcı olduğunu söylüyorlar. Nitekim Finlandiya’nın kuzeyinde bulunan Pelkosenniemi’de bu işi şampiyonaya dökmüşler. 5 dakika içinde en fazla sineği avlayan kazanıyor. Şimdilik rekor 21 sinekmiş :)

Aşağıdaki video yarışmadan değil ama Finlandiya'nın kuzeyindeki sinek nüfusunu görmek için ideal geldi bana :)


9 - Karınca Yuvasına Oturma Yarışması

Kaynak: Flickr /Francesco
Bu da yine neden ortaya çıktığı belli olmayan bir yarışma. Aslında listedeki diğer yarışmalara göre biraz daha farklı, çünkü bu bir şampiyona değil. Tek yapmanız gereken yanınıza bir arkadaşınızı alıp, bulduğunuz iki adet karınca yuvasına oturmak, sonra da kimin daha uzun dayanacağını görmek.


10 - (Eski) Dünya Saunada Terleme Şampiyonası

Kaynak: Flickr /Miika Silfverberg
Eh, böyle bir şampiyona olmasa listemiz eksik kalırdı diye eklemek istediğim, ancak listedeki tüm yarışmalar arasında sağlık için en çok risk arz edeni olarak gözüken bu yarışma artık düzenlenmemekte. En başından beri Fin Sauna Odası’nın yapılmasına karşı çıktığı bu şampiyona 1999 – 2010 yılları arasında Heinola’da düzenleniyormuş. Ancak 2010 yılında finale kalan yarışmacılardan birinin ölmesi, bir diğerinin de öleyazması üzerine yarışmaların düzenlenmesinden vaz geçilmiş.

Saunaya aşina olmayanları “Yeni Başlayanlar için10 Maddede Fin Hamamı” başlıklı yazımı okumaya davet ediyorum.

Bu arada yarışmayı saunada en uzun süre kalan yarışmacının kazandığını, sıcaklığın 110 °C’den (normalde maks. 90°C’de tutuluyor sauna) başladığını ve her 30 saniyede bir sauna taşlarına su döküldüğünden içerideki havanın daha da ısındığını söylemeden geçmeyelim. 


Yukarıdaki listeye ek olarak aşağıya birkaç yarışma daha ekliyorum:
  • Lastik çizme fırlatma yarışması – Bu Finlandiya sınırları dışına taşmış diyorlar.
  • Süt sağma taburesi fırlatma yarışması – Neden? Neden tabure? Ve neden özellikle süt sağma taburesi? Arkadaşların bir şeyleri fırlatma ihtiyacı olduğu kesin, rahatlatıyor demek ki :p
  • Tırpanla ot biçme yarışması – Bu yarışmada son puan hesaplanırken hız, tarz, biçilen otların miktarı gibi etmenler dikkat ediliyormuş
  • Kar ayakkabısı ile futbol oynama şampiyonası – Bu yarışmada kaç kişi kafasını kırıyor merak etmedim değil.
  • Sığırları Çağırma yarışması – Evet, artık çevrenizdeki her şeyi çeşitli yarışmalarda sağa sola fırlatıp rahatladığına göre hayvanlarla iletişime geçmeye başlayabilirsiniz.

Sizin favoriniz hangisi? İçlerinden denediğiniz oldu mu? Deneyimlerinizi ya da fotoğraflarınızı paylaşmak için aşağıya yorum bırakabilirsiniz :)

Herkese iyi eğlenceler!

0 yorum:

Yorum Gönder