1 Kasım 2017 Çarşamba

(Photo by: www.medisave.co.uk.)
Bu haftaki yazımda sizlerle Finlandiya’daki sağlık sisteminin nasıl işlediğini genel hatlarıyla paylaşmak istiyorum. Belki birilerine yararı dokunur.

Ülkede bulunduğumuz iki yılı aşkın süre boyunca bir takım hastalıklar yüzünden ve hamileliğim süresince pek çok kez Finlandiya sağlık sisteminden yararlandım. Öncelikle sisteme nasıl kayıt olacağınızdan başlayalım…

KELA Nedir?
Finlandiya’daki sosyal sağlık sisteminin adı KELA. Oturma izninizi aldıktan sonra genellikle vergi kaydınızı yaptırırken KELA’ya da başvuruyorsunuz. Kısacası KELA’dan yararlanabilmek için ülkede vergi veriyor olmanız gerekiyor (öğrenci iseniz farklı bir süreç işleyebilir ama KELA’dan yararlanabilirsiniz diye düşünüyorum). Eğer Finlandiya’da bir işte çalışacaksınız sisteme başvurmanız sorun olmayacaktır, ancak “eş” olarak karınız veya kocanızın yanında ülkeye geliyorsanız bazen bu sağlık sistemine başvururken zorluk çıkabiliyor.

Örneğin benim durumumda eşim AB vatandaşı olduğu için doğrudan KELA’ya başvurma hakkım vardı (ülkede vergi vermesem ve hatta sürekli oturmasam bile); ancak ilk sorgu yapmaya gittiğimizde beni pek dikkate almadılar ve kendi verdikleri kitapçıkta yazanın da aksine ‘evet evet, ama Türkiye’den geliyorsunuz’ dediler. Sonrasında eşimle birlikte doğrudan randevu olarak KELA’ya gittiğimizde ise “bir formu doldurup şansınızı deneyin” dediler. İki hafta sonra kartım elime geçti. Kısacası emin olduğunuz bir noktanın üzerine gitmekten çekinmeyin.

Öte yandan vergi vermeseniz, hatta çalışmasanız bile eşinizin işi gereği Finlandiya’da kalması gerekiyorsa eş hakkından başvuru yapabiliyor olmanız gerek. Siz en iyisi gelince başvurunuzu yapın, büyük ihtimalle sisteme kayıt olacaksınızdır :)

Sağlık sistemini kullanmaya başlamak
Sisteme kayıt olduktan, yani kartınız elinize geçtikten sonra hastalandığınız zaman öncelikle aile hekimine başvurmanız gerekiyor. Aile hekiminizi bulmak için bağlı olduğunuz hastaneyi/sağlık ocağını öğrenmeniz gerek. Normalde otomatik olarak bulunduğunuz mahallenin hastanesine/sağlık ocağına kaydoluyormuşsunuz ancak dilerseniz hastaneyi değiştirme hakkınız da bulunuyor. Bu harita üzerinden bağlı bulunduğunuzu düşündüğünüz sağlık ocağını bulabilir veya şu sayfa üzerinden ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Aile hekiminde kontrol olduktan sonra hekiminiz sizi gerekli gördüğü branşlara yönlendirecektir. Benim gördüğüm kadarıyla aile hekimine muayene ücreti ödenmiyor, ancak sonrasında gideceğiniz yerlerde vizite ücreti olabilir. Özellikle muayeneye gidemeyecekseniz önceden haber vermeniz çok önemli, yoksa ceza ödüyorsunuz.

Diş, göz sağlığı ve jinekoloji gibi alanlar…
Hemen her ülkede olduğu gibi diş, göz sağlığı ve jinekoloji gibi alanlarda özele gitmeniz gerekebilir, çünkü randevunuzu aylar sonrasına verebilirler. Göz ve jinekoloji kısmını tam bilemiyorum ama diş konusunda mesela eşime kontrol için 2 ay sonrasına randevu vermişlerdi. Kontrolde çıkan çürükleri devlette tedavi ettirmek isterse 2-3 ay sonrasına randevu verebileceklerini söylemişler; ancak özele gitmeyi tercih ederse, devletteki ücretin, özel ücretinden kesileceği bir kupon vermişler. Şöyle açıklamaya çalışayım, örneğin çürük tedavisinin ücreti devlette 100 Euro tutacak idiyse size 100 Euroluk bir kupon veriyorlar, sonra özelde aynı dişler tedavisi için 150 Euro ödemeniz gerekse bile kuponu verince yapılan kesintiyle sadece 50 Euro ödüyorsunuz. Bu sistem hep böyle mi işliyor bilemiyorum ama bizim durumumuzda böyle olmuştu.

Hamilelik durumunda…
Hamileliğinizi Finlandiya’da geçirecek ve doğumu da burada yapacaksınız bu konu hakkında ayrıntılı bilgileri bir sonraki yazımda anlatmaya çalışacağım. Her hâlükârda eğer KELA’ya kayıtlıysanız ücretsiz olarak kontrollere gideceğinizi söyleyebilirim (doğumu Finlandiya’da yapmayacak olsanız bile). Eğer KELA’ya kayıtlı değilseniz sanırım özele gitmeniz gerekecek.

Daha ayrıntılı bilgi için şu sayfalara da göz atabilirsiniz:


0 yorum:

Yorum Gönder