25 Ocak 2017 Çarşamba

Anavatanında Taze Makarna Yapmak

25 Ocak 2017 Çarşamba - 2 yorum
Bu yıl İtalya’ya gidişimizde sonunda ailecek oturup taze makarna yapmayı başardık. Uzun zamandır aklımızda olan ancak ya vakit darlığından ya üşengeçlikten bir türlü başına geçemediğimiz taze makarna işi aslında beklediğimden kat be kat olay çıktı.

Hem yapması kolay, hem de malzemeleri oldukça rahat bulunabilen malzemelerdi.

Taze makarna iki çeşit olabiliyor, ya yumurtalı ya da yumurtasız. Bana yumurtalı biraz fazla ağır geliyor yerken, ayrıca tabaklara ve yemeğe sinen yumurta kokusu da hiç hoşuma gitmiyor. O yüzden biz yumurtasız yaptık.

Aslında burada tam tarif veremeyeceğim, çünkü şu anda tam tarifi hatırlayamıyorum; ancak maksat geleneksel yöntemlerle nasıl yapıldığını görmeniz. :)

Biz hazır makarna unu (ki aslında bu unu siz de hazırlayabilirsiniz sanırım içinde durum buğdayı ve beyaz un vb. bir un karışımı oluyor) su ve tuzla karıştırarak bir hamur elde ettik. Bu hamuru yaklaşık bir saat dinlendirdik.


Dinlenmekte olan hamur ve makarna yapımında kullanılan araçlardan biri. Ancak biz bu aracı kullanmadım, aşağıda bahsedeceğim bir başkasını kullandık.
Bu dinlendirme işleminden sonra yapacaklarınız tamamen nasıl bir makarna istediğinize bağlı. Spagetti mi istiyorsunuz, lazanya yaprağı mı, iri taneli makarna mı istiyorsunuz, ona göre çeşitli aletlerden birini kullanıyorsunuz.

İşte bizim kullandığımız alet: keçi!
Biz normal, tane makarna yapmaya karar verdik. Bunun için elimizdeki hamuru 3 parçaya ayırdık (hamurun büyüklüğüne göre ayrılacak parça sayısı değişebilir). Parçalardan birini keçi denilen (İtalyanca capra) bir aletin haznesine yerleştirdik. 



Bu haznenin alt kısmına, yapmak istediğiniz makarnaya şeklini verecek kalıplardan birini takıyorsunuz. Biz orta büyüklükte delikleri olan bir tanesini seçip taktık. 

Bunlar da diğer kalıplar
Ardından da keçinin üzerine oturarak haznedeki hamuru deliklerden dışarıya çıkartmaya başladık.


Deliklerden çıkan hamur ince uzun, spagetti şeklinde oluyor. Belli bir uzunluğu geldiklerinde keserek, üzerine un serptiğimiz bir tahtaya bu hamurları yaydık.


Kalıptan çıkan hamuru, birbirlerine yapışmamaları için hemen una bulamakta fayda var



Keçi ile işimiz tamamen bitince yaydığımız bu hamurları 2şer-3er santimlik aralıklarla kestik ve işte, makarnamız pişirmeye hazır!


Sanırım 5 dakikada pişti bizim makarna, ancak kesin bir süresi olmadığı için ara ara tatmakta fayda var.

Sonunda güzel bir sosla süslediğiniz makarnanızı mideye indirebilirsiniz.



Afiyet olsun! :)

2 yorum:

  1. Harika anlatmışsin İpekcigim. Bu makarna silindirik sanirim. Bizde ev eriştesi yapiyorlar. Yapilmasini bilmedigimden ne kadar benzer söyliyemiyorum. Sizlere de afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum :)

      Evet bu daha silindirik, düdük makarnanın daha küçüğü gibi. Erişteyle sisteminin aynı olması gerek. Bu ip şeklindeki makarnaları silindirden geçirince düzleşiyor örneğin, böyle bir yöntemle yapılabilir diye düşünüyorum. :)

      Sil