15 Ekim 2014 Çarşamba

Genel harita
"Neuchâtel'de Romantik Bir Haftasonu" yazımda belirttiğim üzere aşağıda sizinle Neuchâtel Kantonu'nda bulunan yürüyüş parkurlarını paylaşayacağım.

Toplamda 13 parkur var. Numaraların renklerine bakarak zorluk derecelerini anlamak mümkün.
Mavi : Kolay
Kırmızı: Orta
Siyah: Zor

Her haritada hem Fransızca, hem Almanca, hem de İngilizce açıklamalar bulunuyor. Ben yine de kısmen özet geçeceğim her resmin üzerine. Resimleri olabildiğince kaliteli taratmaya çalıştım, baskı aldığınızda bir sorun olmayacağını umuyorum.

Yürüyüşler için sanıyorum en ideal zaman nisan - kasım ayları arası. Özellikle sezonun kapanmasına doğru, ekim ayında giderseniz sonbaharın renkcümbüşünü yaşayabilirsiniz. Gerçekten doğanın aldığı renkler bir harika :)

Yazının en sonunda tüm parkuların uzunluğunu ve numaralarını gösteren listeyi görebilirsiniz.

NOT: Her haritanın alt kısmında bulunan sembolleri iyice okumayı unutmayın. Özellikle çocuklarıyla gezecekler için "convient aux familles" (aileler için uygundur) sembolünü aramanızda yarar var. Bazı parkurlar çocuklar için hem zorlayıcı hem de tehlikeli olabilir. Genel olarak tüm orta ve kolay parkurların ailelere uygun olması lazım, ancak kontrol etmeyi unutmayın :)

1 - Gorges d'Areuse
İlk durağımız Areuse Vadisi. Bu parkurla ilgili yazım için "Neuchâtel'de Romantik Bir Haftasonu" başlığına tıklayabilirsiniz.

Parkur toplam 7 saat 50 dakika sürüyor ve grafikte de görülebileceği üzere kısmen düz bir yol. Ancak tamamını yürümek zorunda değilsiniz. Örneğin biz "Champ du Moulin"den girdik ve "Boudry"den çıktık. İki nokta arasını işaretler 2 saat gösteriyordu, fakat biz ertrafı seyredip fotoğraf çekmekten 3 saatte bitirebildik. Eğer hızlı hızlı yürümeyi düşünmüyorsanız belirtilen saatlerin üzerine biraz daha eklemenizde fayda var.


2 - Gorges de la Poëta Raisse
Toplam 5,5 saat süren bu parkur sanıyorum 650 metrelik bir tırmanış olduğu için "zor" olarak tanımlanmış. 

Bu arada her haritanın sağ tarafında bulunan fotoğrafın nerede çekildiğini görmek için haritadaki fotoğraf makinası simgesine bakmanız yeterli.  


3 - La Vy aux Moines
İşte kısmen makul ve aynı zamanda Les Taillères Gölü'nün yanından da geçen bir parkur. Biz vaktimiz olmadığı için bu parkura gidemedik ancak hoş olabileceğini düşünüyorum.


4 - Sentier du Lac
Bu parkurda ise neredeyse Neuchâtel Gölü'nün yarısını turluyorsunuz. Bu noktada Neuchâtel Gölü'nün İsviçre sınırları içerisinde kalan en büyük göl olduğunu söylemekte fayda var. Uzunluğu 38,3, genişliği 8,2km olan bu doğal gölün en derin noktası ise 153metre. 


5 - Creux du Van
İşte bir başka zor fakat bir o kadar da güzel bir parkur. Ama açık konuşayım biz parkurun tamamını gezmedik, sadece manzara noktasının bulunduğu Le Soliat'a gidip oradan fotoğraf çektik. Bu manzara için sırf Soliat'a gitmeye değer. Ancak özel araba veya aşağıdan yürüyerek gelmek dışında başka bir ulaşım olduğunu sanmyorum ne yazık ki. Fotoğraflariçin diğer yazıma tıklayabilirsiniz.


6 - Sentier de la Tourbière
Oldukça kısa ve kolay olan bu parkur fazla vakti olmayan fakat yürüyüş yapmak isteyen kişiler ve aileler için ideal olabilir. 


7 - Saut du Doubs
Fotoğrafta oldukça albenili gözüken Doubs şelalesini ne yazık ki ziyaret edemedik. Toplamda 6,5 saat sürüyor gözüken bu parkuru da 1. parkuda olduğu gibi kısım kısım ziyaret edebilirsiniz diye düşünüyorum. Örneğin sadece Les Brenets'e gidip oradan Saut du Doubs'a yürüp geri dönebilirsiniz. Haritaya göre gidiş dönüş 2 saat sürecek.


8 - La Voie Révolutionnaire
İşte oldukça uzun süren hatta belki de arada konaklamanızı gerektirecek kadar uzun olan bir parkur. Toplamda 10,5 saat sürüyor ve yer yer inişler ve çıkışlar mevcut. Konaklamak için çeşitli noktaların yanında bulunan sembollere bakabilirsiniz. İsteğinizde göre otel veya kamp işaretleri mevcut. 


9 - L'Escarpineau
Fotoğraftaki manzara oldukça güzel, ancak haritaya bakınca aynı yerden geçiyormuş gibi gelmiyor parkur. Belki yukarıdan bakılabilen bir nokta vardır, bilemiyorum tabii parkura gitmediğim için yanlış yönlendirmeyeyim. :)


10 - Sentier des Statues Boucles Mont Racine
Heykelli yürüyüş yolunun özellikle çocuklar için eğlenceli olabileceğini düşünüyorum, en azından fotoğraflardan öyle gözüküyor :) Eğer parkurun en tepe noktası olan Mont Racine kadar çıkmak istiyorsanız 2saatin üzerine 1 saat daha eklemeniz gerektiğini unutmayın :)


11 - Chaumont Sentier du Temps
İşte Neuchâtel gezimizde konakladığımız otelin bulunduğu Chaumont noktasından Neuchâtel merkeze kadar inen yol. Arabayla geçerken gördüğüm kadarıyla sürekli orman içinde yürüyor olacaksınız. Herhangi bir tırmanış yapmayacağınız bu parkur boyunca sürekli aşağı doğru ineceksiniz. Başlangıç noktası olan Chaumont'a gitmek içinse La Coudre'dan funikülere binmeniz yeterli.


12 - Chasseral - La Vue des Alpes
1600 metreden yürüyüşe başlayacağınız düşünülürse, parkurun isminden de anlaşılacağı gibi Alpleri görmemeniz için -sis dışında diyelim- herhangi bir sebep yok :) 

Her ne kadar orta zorlukta bir yürüyüş parkuru olsa da aileler için önerilmemiş.


13 - St - Blaise - La Neuveville
Ve geldik listedeki son parkura. Yaklaşık 3,5 saat süren kolay bir parkurla kapanış yapıyoruz. Bu parkur sayesinde hem Bienne Gölü'nü hem de Neuchâtel Gölü'nü ziyaret etmiş oluyorsunuz.


Umuyorum yukarıdaki haritalar ve açıklamalarla gezilerinize biraz olsun ışık tutabilmişimdir.

Şimdiden iyi yürüyüşler, iyi eğlenceler diliyorum :)


0 yorum:

Yorum Gönder