26 Nisan 2017 Çarşamba


Paskalyada yolunuz Finlandiya’ya düşerse öncelikle hoş geliyorsunuz tabii, ancak pek de etkin bir zamanda buralara gelmiyorsunuz demektir.

Ne yazık ki Paskalya bayramının kutlandığı haftasonu, öncesindeki Cuma ve ertesi günlü Perşembe günleri ne yazık ki Finlandiya’da çoğu dükkân, müze ve lokanta kapalı oluyor. Özellikle yerel lezzetler arıyorsanız ne yazık ki bulmakta zorlanacaksınız.

Elbette Helsinki gibi büyük bir şehir tamamıyla hayalet şehre dönüşmüyor ancak gitmek istediğiniz müze, lokanta ve dükkânların açılış saatlerini internet sitelerinden kontrol etmenizde fayda var; çünkü ya hiç açılmıyorlar ya da açıldıkları saatlerde Pazar saatlerine göre oluyor.

Paskalya haftasını da yine internetten Finlandiya gezinizi düzenlerken kontrol edin derim. Paskalya tatili mart ayı sonu veya nisan ayında bir haftasonunu kapsayan 4 güne yayılmış oluyor (Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi). Bu dört günlük tatilin zamanı her yıl değişiyor. Ayrıca mezheplere göre de Paskalya bayramı yine değişebiliyor. Belki gelirken Finlandiya’nın Ortodoks adetlerine göre bayram tarihlerini ayarladığını düşünebilirsiniz Rus etkisinden ötürü, ancak Katolik tarihine göre seçiyorlar.

Her zaman İngilizce bilgiler bulamıyorsunuz kolaylık olması açısından birkaç sözcük paylaşmak istiyorum:

Maanantai (Pazartesi)
Tiistai (Salı)
Keskiviikko (Çarşamba)
Torstai (Perşembe)
Perjantai (Cuma)
Lauantai (Cumartesi)
Sunnuntai (Pazar)
Aukko (Açılış)
Klo (Saat)
Pääsiäinen (Paskalya)



Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla yerel lokanta, dükkân ve bazı havuzlar 4 gün boyunca kapalı. Stockmann gibi büyük mağazalar, pazar alanında bulunan kapalı hal gibi yerler ise Cuma ve Pazartesi günleri kapalı. Cumartesi ve Pazar günleri ise Pazar saatlerine göre açık. Ayrıca yine çoğu lokanta ve bar öğlen yemek çıkartmaktan kaçınıp sadece akşam servis yapıyorlar.


Son olarak, hem Helsinki’de gezecek bir yer olması, hem de özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekebilecek bir etkinlik olmasıyla Seurasaari’de yakılan büyük ateşi izlemeye gidebilirsiniz. Bu ateş sanıyorum kötü ruhları, cadıları uzaklaştırmak için yakılıyormuş. Ayrıca pek çok çocuğun kostümlere bürünmüş olduğunu göreceksiniz. Burada çocuklar cadılar bayramında değil ama Paskalya zamanı böyle giyiniyorlarmış.

Biz gittiğimizde küçük bir yığını ateşe vermişlerdi bile
Etkinlik alanında tiyatro yapan kostümlü sanatçılar vardı. Daha sonra dileyen çocuklar teker teker sahneye çıkıp istedikleri şarkıları seslendirdiler.
Büyük yığın ateşe verilirken






Şimdiden iyi eğlenceler diliyorum.


0 yorum:

Yorum Gönder