20 Kasım 2015 Cuma


Bu yazımda sizlere Verona yakınlarında bulunan Valle delle Sfingi’den (Sfenks Vadisi) bahsetmek istiyorum.

Ben bir broşürde fotoğrafını görüp de “Aaa buraya gitmeliyim” dedikten sonra yollara düştük.


Arabanız yoksa sanıyorum ulaşmanız biraz güç. Toplu taşıma geçmiyor. Ancak bölgeye tur düzenleyen trekking şirketleri var.


Valle delle Sfingi, Lessinia Doğal Parkı’nın içinde kalıyor. Yani bu kısa vadi dışında gezip görebileceğiniz, yürüyebileceğiniz bayağı bir dere tepe, görebileceğiniz pek çok mağara ve oluşum var.
bkz. dere yok ama tepe tepe yürüyebileceğiniz tepeler :)
Vadinin uzunluğu yaklaşık olarak 800 metre ve 1200 metrede bulunuyor.
İlkbaharda giderseniz her yeri çiçeklerle kaplı görebilirsiniz :)

Peki bu kayalar nasıl bu hale gelmiş? Biraz bizim peri bacalarındaki doğa olayına benzer bir şekilde aşınma ile meydana gelmişler. Tabii bu kayaç, peri bacalarını oluşturanlardan farklı, sanırım buzulların da erimesi sırasında oluşan aşındırmalarla olmuş karstik bir arazi. Yani sadece rüzgârın aşındırmasıyla değil, kayaçların erimesiyle oluşmuş diyebiliriz.

Gerçekten de sfenksleri andıran bu kayalık vadi benim pek hoşuma gitti. Çevrede otlayan inekler de insanın kendini hepten doğayla iç içe hissetmesini sağlıyordu.



Eğer Valle delle Sfingi’ye yolunuz düşerse hemen yakınlarında bir de obruk (Cóvolo di Camposilvano) var. Obruğun en dip kısmına inmek yasak. Bizim Cennet obruğu kadar geniş ve derin değil, ancak yine de doğanın içinde saklı kaldığından girip keşfetmek hoş bir deneyim. Obruğu ziyaret etmişken, obruğa giden patikanın hemen başında konuşlanmış olan müzeye (Museo Geopaleontologico di Camposilvano) de uğrayabilir, bölgede bulunan fosillere göz atabilirsiniz.





Yanlış hatırlamıyorsam obruğun en derin kısmına doğru, zamanında mağara insanlarının yaptığı resimlere ya da şekillere de rastlanmış (M.Ö. 50.000 – 70.000 dolaylarında). Bir de cadılar bayramı gibi giderseniz gece vakti çeşitli etkinlikler de yapılıyormuş, benden söylemesi :)

Son olarak aşağıda vadide karşılaşabileceğiniz güzel ayrıntılardan birkaç tanesini paylaşarak yazımı bitiriyorum. 

İyi gezmeler!




0 yorum:

Yorum Gönder