21 Eylül 2015 Pazartesi

Verona yazımı kaleme aldıktan sonra aklıma Verona’nın Arena’sında gittiğimiz opera geldi. Sanırım tarihi doku içerisinde yaşadığım ilk gerçek opera deneyimi bu oldu.

Gittiğimiz opera Carmen idi. Oldukça hoş olmasına rağmen yaklaşık 4,5 saat sürüyordu ve itiraf etmeliyim ki, bunaltıcı bir yaz akşamında gittiğimizden, taşta oturmaktan bir taraflarımız yamyassı olduğundan operanın sonunu getiremeden çıkmak zorunda kaldık.

Tabii bu biraz hızlı geçiş oldu. En iyisi ben baştan güzel güzel anlatayım :) 


Arena di Verona’daki konser-opera vb. etkinlikler genellikle yaz sezonunda düzenleniyor. Hazirandan eylül sonuna kadar diyebiliriz. Biletler oldukça hızlı tükeniyor. Öğrenciyseniz, ya da büyük bir grupla gelecekseniz indirimli bilet alma şansınız var. Ancak çok popüler bir sanatçının konserine gitmeyecekseniz, büyük ihtimalle operaları oldukça uygun fiyatlara izleyebilirsiniz. Ama dediğim gibi bilet almak için elinizi çabuk tutmanız gerek. Biz sanıyorum indirimli biletle 10-15 euro gibi bir ücret ödemiştik zamanında.


Etkinlik günü, özellikle merdivenlerde oturacaksanız, yanınızda bir minder götürmeyi unutmayın derim. Yağmurlu, rüzgarlı bir güne denk gelecekseniz ona göre de hazırlanmaya dikkat edin. Zaten anormal bir yağmur olacaksa etkinlik iptal edilecektir çünkü sahnenin üzerinde herhangi bir koruma yok.


İçeri girdikten sonra operadaki replikleri takip edebileceğiniz kitapçıklar bulacaksanız. Ücretsizdi, almayı unutmayın bence. En kötü ihtimalle anı diye saklarsınız :)


Yerinize geçtikten ve oyun başladıktan sonra da genel olarak su, mısır, dondurma satışı oluyor tıpkı basketbol maçındaymış gibi. Yerinizden kalkmanızı gerektirecek fazla bir durum olmayacak.

Opera başlarken herkes ellerindeki mumları, çakmakları, ya da telefonları (?) yakıyor. Bu sırada tüm ışıklar kapalı olduğundan oldukça hoş bir manzara oluşuyor. Adettenmiş böyle yapmak.



Oyun başladıktan sonra tüm dekorların değişimini, sahne arkasındaki oyunculara karar herkesi görüyorsunuz (tabii merdivenlerdeyseniz).

Sahne o kadar büyük ki gerçekten de bütün bir kasaba sahneye aktarılabiliyor. Öyle ki sahnenin bir köşesinde bir olay varken, diğer köşesinde başka bir olay gelişebiliyor. Hepsini takip etmek biraz zor (belki biraz da bu yüzden insan ister istemez kopuveriyor oyundan). Ama tabii ana karakterler üzerine yoğunlaşarak ayrıntıları atlamayı seçebilirsiniz :)




Kısacası yıldızlar ya da mehtap altında güzel ve farklı bir gece geçirmek için vaktiniz varsa, Arena’ya uğrayın, hele bu tip etkinliklerden hoşlanıyorsanız sakın kaçırmayın derim.


İyi seyirler :)


0 yorum:

Yorum Gönder