21 Şubat 2018 Çarşamba

Befana Nedir?

21 Şubat 2018 Çarşamba - Hiç yorum yapılmamış
Befana kostümü giymiş insanlar (fotoğraf flickr: Eleonora Gianinetto)
İtalya’daki meşhur kutlamalardan biri de Befana’dır. Befana da tıpkı Santa Lucia gibi çocuklara hediyeler, şekerlemeler getirir, ancak kendisi bir azize değil, cadıdır. Yine Santa Lucia anlatısında olduğu gibi Befana da elbette iyi, uslu çocuklara hediyeler getirirken, yaramaz çocuklara sadece kömür bırakır. 

İki bayram arasındaki en büyük fark ise Santa Lucia bayramı genel olarak sadece İtalya’nın kuzeyinde kutlanırken Befana’nın tüm ülkede kutlanmasıdır. Aslında Befana çıkışı itibariyle sadece Roma bölgesine özgü bir karakterdir. Son dönemde İtalya’nın genelinde yaygınlaşıp ulusal bir sembol halini almıştır.
Befana karakterine bürünmüş bir oyuncu (fotoğraf flickr: Theme Park Tourist)
Bu noktada bir de parantez açalım; hediyeler getiren Noel Baba’nın İtalyan kültürüne girmesi ise Befana’dan bile sonradır. Kısacası aslında çocuklara hediyeler getiren bu üç karakterin hediye dağıttığı günlerin birbirine bu kadar yakın olması aslında aynı anda çıkmamalarından, farlı bölge ve kültürlere özgü olmalarındandır.

Befana, 5 Ocak’ı 6 Ocak’a bağlayan gece, tıpkı Noel Baba gibi çatıların üzerinde dolaşıp evlere şömineden girip, şöminelerin üzerine asılmış çoraptan torbalara getirdiklerini bırakır. 6 Ocak (Epifani) Hıristiyanlık için önemli bir gündür. Katolik ve Protestanlara göre doğudan gelen üç müneccim bebek İsa'yı 6 Ocak’ta ziyaret etmişlerdir.



Biz Befana kutlamalarını 6 Ocak’ta ziyaret ettiğimiz Bassano del Grappa’da görmüştük. Ayrıntılı fotoğraflar için buraya tıklayarak ilgili yazıma gidebilirsiniz :)

0 yorum:

Yorum Gönder