31 Ocak 2018 Çarşamba

Bebekle Uçak Seyahati

31 Ocak 2018 Çarşamba - 2 yorum
Bugün, yerinde duramayan veya zorunlu olarak yeni doğan bebeğiyle uçağa binmek durumunda kalan ebeveynler için bir yazı paylaşmak istiyorum.

Daha bebeğimiz doğmadan kara kara “Acaba uçakta nasıl seyahat edeceğiz? Edebilecek miyiz?” diye düşünmeye ve araştırmaya başlamıştım. Ancak pek de yolculuğun düzenlenmesine yönelik bilgiler göremedim internette. O yüzden ilk uçak yolculuğu deneyimimizden sonra, ben de bir yazı kaleme almak istedim. Bu yazıyı yolculuktan önce aklıma gelen sorular üzerine kurmaya karar verdim, o yüzden soru-cevap şeklinde bir yazı okuyacaksınız. Sizin de aklınızda olan sorular varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz, bilgim dâhilinde yanıtlamaya çalışırım.

Şimdiden herkese iyi yolculuklar :)

Bebeğim ne zaman uçağa binmeye başlayabilir?
Havayoluna göre değişmekle birlikte gördüğüm kadarıyla ilk 1-2 haftadan sonra herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Bebekler kaç yaşına kadar ebeveynlerinin kucağında seyahat edebiliyor?
2 yaşına kadar bebeğiniz kucağınızda uçabiliyorsunuz. Elbette dilerseniz ek koltuk satın alabilirsiniz, ayrıca birden fazla bebeğin bir ebeveynin kucağında oturması yasak. Yani ikizleriniz varsa ve tek başınıza seyahat ediyorsanız en az bir tane ek koltuk satın almak zorundasınız.

Bebekler için bilet ücreti nasıl hesaplanıyor?
“Bebek kucağımda uçacağına göre bilet parası da almazlar artık” diye düşünmüş olabilirsiniz bir an için. Ne yazık ki, bebeğiniz için de bir ücret ödeyeceksiniz. Büyük havayolu şirketleri bu ücreti genellikle bebeğin birlikte uçacağı ebeveynin bilet ücretinin %10’u olarak hesap ediyor. Yanlış görmediysem THY ve Lufthansa bu %10’u bilet ücretinin KDV hariç tutarına göre hesap ediyor. Küçük havayolu şirketleri ise, örneğin Easyjet, bebekler için sabit bir ücret koymuş sanırım ve bu ücret komik bir şekilde yetişkin kişinin biletinden bile daha yüksek olabiliyor. Örneğin X şehrinden Y şehrine kendiniz için 20€’luk bilet bulduysanız, sizinle uçacak bebeğinizden 23€ istiyorlar. Üstelik lowcost bir havayolu şirketi olduğundan bu ücretlerin hiçbirine valiz dâhil değil, bir de onu satın almak zorunda kalıyorsunuz.

Peki bebeğin valizi nasıl hesaplanıyor?
Bebeğiniz 2 yaşından küçükse genellikle en düşük bilet statüsü hariç bebeğinizin en fazla 1 adet 23 kiloluk bagaj hakkı oluyor, elbette bu büyük havayolu şirketleri için geçerli, lowcostlarda valizin ağırlığı 5kg’ma kadar düşebiliyor. Bebeğiniz 2 yaşından büyük ise bağlı olduğu kişinin bilet statüsü neyse, bebeğinizin bilet statüsü de genellikle o oluyor. Yetişkin kişinin biletine bir el bagajı + bir valiz dâhilse, bebeğin de aynı hakkı oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken ise bebeğinizin araba koltuğunu veya bebek arabasını yanınızda taşıyıp taşımıyor oluşunuz. Bazıları bebek arabalarını valizden sayarken, bazılarıysa ücretsiz olarak taşıyor. Birkaç hava yolu şirketinin Avrupa içi uçuşlardaki sistemini yazayım:
Lufthansa:
Eğer en ekonomik sınıfta uçuyorsanız:
Ne valiz ne de kabin bagajı hakkı var bebeğin. Ancak kabin bagajı yerine 1 adet araba koltuğu veya katlanabilir bebek arabası veya yeni doğan sepetini ücretsiz olarak taşıyorlar. Yani toplam 1 parça hakkınız var.
Diğer sınıflar içinse tek bir kural var 0-2 yaş arası çocuklar için:
Aşağı vermek üzere:23 kglık valiz + 1 adet araba koltuğu veya katlanabilir bebek arabası veya yeni doğan sepeti
Kabin bagajı olarak: Kabin bagaj hakkı yok ancak yerine 1 adet araba koltuğu veya katlanabilir bebek arabası veya yeni doğan sepetini yanınıza alabiliyorsunuz. Yani toplamda 3 parça hakkınız var. (NOT: Biz bebeğin ihtiyaçlarını koyduğumuz bebek çantamızı kabinde yanımıza aldık, zaten koltuk altına koyduk rahat ulaşılabilmesi için, herhangi bir sorunla karşılaşmadık).
THY:
Doğrudan sitelerindeki tanımı yapıştırayım :) 2 yaş altı bebek yolcuların tüm dış hat seferlerinde bagaj hakkı, Business Class ve Economy Class’ta en fazla 1x23 kg olabilir. Bu bagaja ek olarak 1 adet tamamen katlanabilir bebek arabası ya da bebek puseti kabul edilir. Bu bagaj için boyut limiti 115 cm’dir. » demişler. Ne yazık ki araba koltuğu hakkında bir açıklama göremedim.
Finnair:
0-2 Yaş arası çocukların (eğer en düşük sınıfta uçulmuyorsa) 23kg’lık bir valiz hakkı var. Buna ek olarak bir adet bebek arabası ve bir adet araba koltuğunun da ücretsiz taşınabileceğini belirtmişler.
Norwegian:
Kabine herhangi bir bagaj kabul etmiyor ancak bebekler için süt/mama alabileceğinizi söylüyor.
Aşağı vermek üzereyse sadece 5kg’lık bir hakkınız var. Bu 5 kiloyu kendi bagajınıza ek olarak da kullanmanız mümkünmüş. Ayrıca 1 adet araba koltuğu ve 1 adet bebek arabasını da aşağı verebiliyormuşsunuz.

Transit geçiş yaparken uçağa kadar götürdüğüm bebek koltuğunu alacak mıyım?
İşte bir başka yanıtı belli olmayan soru :D Genel olarak ilk uçağa binene kadar bebek koltuğunuzu veya arabanızı kapıya kadar götürüp oradaki yetkililere teslim edebiliyorsunuz. Sonrasında da uçaktan inerken alıyorsunuz. Ancak transit yolcular bu işlemi nasıl hallediyorlar? Özellikle de iki uçak arasında fazla vakit yoksa… Bizim durumumuz böyleydi. İki uçak arasında sadece 50dk vardı. Biniş yaptığımız havalimanındaki check-in görevlisi bize uçağa kadar bebek koltuğu ile gidip orada yetkililere teslim etmemizin yeterli olacağını, sonrasında normal valiz gibi koltuğun da doğrudan son durağa aktarma yapacağını söyledi. Bagaj muamelesi görecek olan koltuğa böylelikle etiket yapıştırıldı. İyi ki de yapıştırılmış, çünkü koltuk bizimle birlikte aktarma yapamadı. Valizlerimiz ikinci uçağa yetişmişti, ancak koltuğumuz yolda kayboldu. Elbette indiğimiz yerde kayıp başvurusunda bulunduk. Böylece koltuk 3 ayrı şehrin havalimanından geçerek bize geldi. Anlamadığım konu şu, koltuk nasıl ve neden bu kadar tur attı? :D Münih’te aktarma yaparken kaybolmuştu kendisi. Önce Venedik’e uçmuş, sonra Frankfurt’a uçmuş, sonunda da Verona’ya varmış :D Tabii tüm bunları üzerindeki etiketlerden ve koltuk nerede diye arayıp sorduğumuz görevliden öğrendik. İlginç bir deneyimdi :) Dönüşte böyle bir sorunumuz olmadı mesela. Kısacası, koltuğunuza bagaj etiketi taktırmayı unutmayın, ki kaybolursa bulunsun.

Bebekli aileler için en ideal koltuk hangisi?
Bu soruyu, bebeğimle seyahate çıkmadan önce ‘tabii ki koridor tarafı’ diye yanıtlardım sanırım. Ancak gerçekler koltuk rezervasyonu sırasında karşınıza çıkacak. Kucağında çocukla oturacak ebeveynin genellikle pencere kenarında veya en fazla orta koltukta oturması söz konusu oluyor. Hatta bazı uçak rezervasyonlarında boş olmasına rağmen bazı koltukları seçemediğinizi göreceksiniz (pencere kenarı olsa bile). Bunun sebebini ise başka bir araştırma sırasında öğrendim; bebekler için ek oksijen maskeleri sadece cam kenarındaki veya özellikle küçük uçaklarda belirli koltuklarda bulunuyormuş. İşte bu yüzden istediğiniz koltuğu seçemiyorsunuz ve sonrasında uçakta da kafanıza göre yer değiştirmemeniz en iyisi.

Uçaklarda bebekler için oksijen maskesi nerede bulunuyor?
En çok aklımı kurcalayan sorulardan biriydi bu. O yüzden paylaşmak istedim. Yanıtını bir üstteki “bebekli aileler için en ideal koltuk hangisi” sorumda bulabilirsiniz.

Sadece sütle beslenen bebeğim için yanıma ne kadar süt alabilirim?
Uçaklarda mamayla beslenen çocuklar için püre gibi ek gıdalar bazen bulunabiliyor, ancak bebeğiniz sadece sütle besleniyorsa uçaktan ek süt/formül süt bulmanız mümkün değil.
Bizim kızımız hem anne sütü, hem de ek sütle besleniyor. Yolculuk sırasında kendisini emziremezsem, memeyi reddederse veya açlığı dinmezse diye yanımıza ek süt almamız gerekiyordu. Üstelik yolculuğumuz transit olduğundan en az 6 saat sürecekti ve açılan bir sütü de en fazla 1-2 saat içinde tüketmemiz, yoksa atmamız gerekiyordu. Biz ne olur ne olmaz diye yanımıza 6 tane 200ml’lik süt almaya karar verdik; ancak bu noktada aklımıza bir soru takıldı: ‘Güvenlik kontrolü’. Evet, havalimanlarındaki güvenlik kontrolünü nasıl geçecektik sütle? 100ml’lik süt yoktu ve olsa bile yanımıza en fazla kaç tane alabilirdik acaba?
Bu sorunun yanıtı aslında basitmiş. Yanınıza dilediğiniz kadar kapalı pakette süt alabiliyorsunuz. Süt paketinin ml’si de önemli değil. Önemli olan sütün orijinal kutusunda olması; yani – buraya dikkat - yanınıza kendinizin sağıp sakladığı sütleri alamıyorsunuz! Biberondaki hazır sütünüzün de atılma ihtimali var. Ancak onun dışında biz hiçbir uyarıyla karşılaşmadık süt miktarı konusunda. Sonuç olarak 12 saatlik uçuşa gidiyor olabilirsiniz, uçağınız rötar yapar da sütsüz kalırsanız diye endişe ediyor olabilirsiniz ve hatta bizim gibi “ikinci uçağı kaçırırız da sonra havalimanında süt falan bulamayız” diye düşünüyor olabilirsiniz. O yüzden sanırım süt miktarı konusunda bir sıkıntı yok.
Yalnız buraya bir parantez açayım, bu havalimanı kontrollerini Avrupa standartlarına göre yazdım. ABD veya Çin gibi Asya ülkelerine gidiyorsanız kurallar değişiklik gösteriyor olabilir. Siz yine bir kontrol edin.

Bebeğimin altını nerede/nasıl değiştireceğim?
Açıkçası yolculuğa çıkmadan önce en çok korktuğumuz konulardan biri de bebeğin altını uçakta değiştirmekti. Neyse ki korktuğumuz kadar kötü olmadı. Biraz el çabukluğu ile işi hallediyorsunuz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bence iki şey var. Öncelikle kendiniz de yanınızda taşınabilir bir alt değiştirme örtüsü bulundurmayı unutmayın. İkinci olaraksa bebeğinizin boyu 60cm civarındaysa büyük ihtimalle elleri kolları kafası sağa sola dokunacak, buna hazırlıklı olun. Açıkçası kimse çocuğu tuvalette sağa sola dokunsun istemez, ancak uçak tuvaletleri malumunuz çok küçük. Başının altına vs koyacak bir şeyler ayarlayabilirsiniz isterseniz.
Avrupa’daki havalimanlarının çoğundaysa artık aile tuvaletleri neredeyse zorunlu. Böylece çocuğun altını sadece anne değil, baba da değiştirebiliyor. Özellikle Frankfurt’ta aileler için yapılmış kocaman tuvaletlere rastladık pek güzeldi ferah ferah :D

Yolculuk nasıl geçecek? Kâbus olacak mı?

Evet, sanırım herkesin korkulu rüyası bu; acaba bebeğim ağlayacak mı? Diğer yolcuların tepkisi ne olacak? Açıkçası bu durum tamamen bebekten bebeğe ve uçuştan uçuşa değişen bir şey. Kendinizi her türlü duruma hazırlayın elbette. Bizim bebeğimiz gidişimizde mışıl mışıl uyurken, dönüş uçağında yaygarayı kopartacağı tuttu. Sanırım bunda dönüş uçağının gece geç bir saatte olması da etkili oldu. Size tavsiyem mümkün olan en kısa rotayı seçin (özellikle transitle gidecekseniz) ve bilet alırken bebeğin uyku saati olabilecek saatleri es geçin. Eğer bebeğiniz 3 aylıktan küçükse çevresiyle ve oyuncaklarla pek/hiç ilgilenmeyecektir o yüzden yanınızda çuval çuval oyuncak taşımayın. Karnı tok, altı temiz ise ve ağlamaya devam ediyorsa kucağınıza alıp koridorda veya uçağın arka kısmında kendisini sakinleştirmeye çalışabilirsiniz. Biz neyse ki anlayışlı yolcularla seyahat ettik. Uçağımızda bizim bebeğimiz dışında ağlayan bir-iki bebek ve mırlayıp duran bir kedi vardı ama kimsenin ses ettiğini duymadık.

2 yorum:

  1. Harika anlatmışsin. #bebekliucakyolculugu gibi şeyler ekliyorsun yazina di'mi? Yani bu dipsiz kuyuda yazin bulunsun diye... şu gezen bebek arabasinin öykusu de guzel olurmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :) Tesekkürler. Bebek arabasi olayi biraz sinir bir durum olmustu neyse ki cok uzun sürmeden kavusmustuk 3 günde :)

      Sil