11 Şubat 2016 Perşembe


Evet, yanlış duymadınız, kış vakti Helsinki’de denize girmek olası!

“İyi de geçen sefer yazdığın yazılardan birinde denizin donduğunu söylememiş miydin?” diye soranlarınız çıkabilir. Ona da “evet”, Tarifsiz bir heyecan: Denizin Üzerinde Yürümek başlıklı yazımda bahsettiğim üzere Baltık denizi kışın donuyor. En azından belli kısımları. Yazıyı kaleme aldığımdan beri doğru düzgün kar yağmamış olmasına rağmen denizin üzeri halen ince bir tabaka buzla kaplı. Ancak hiç merak etmeyin, denize girmenizi sağlamak için buzu kırıyorlar ve tekrar donmaması için de denizdeki motorlarla suyun hareketini sağlıyorlar.

Helsinki’de kışın denize girebileceğiniz 14 nokta bulunuyor. Bunların listesine şu linkten ulaşmanız mümkün.

Biz Uunisaari adasına gittik yüzmek için. Burada denizde yüzmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Dilerseniz üzerinizi değiştirmek, eşyalarınızı bırakmak için kabin kiralayabiliyorsunuz. Ancak şöyle bir durum söz konusu; öyle cumburlop diye denize girmemek gerekiyor. Öncesinde uzun bir sauna seansı şart (Ben saunalar ile ilgili bir yazı yazmadım değil mi? İlerleyen yazılardan birini saunaya ayırmalıyım demek ki…).

Karadan Uunisaari adası
Normalde Uunisaari adasındaki saunaları bu küçük adada bulunan restoran işletiyor. Biri 10, diğeri 15 kişilik olmak üzere iki saunası var ve bu saunaları 2 saatliğine kiralayabiliyorsunuz. 10 kişilik olan 300, 15 kişilik olan 350€ idi sanıyorum iki saatlik için. Ancak hiç merak etmeyin, burası Pazar günleri kişi başı 15€ (havlunuz varsa 10€) ücretle 3 kerelik sauna seansları düzenliyor. Saatleri değişebileceği için internet sayfalarından, telefonla, ya da giderek kontrol etmeniz gerek. Biz gittiğimizde seanslar şöyle idi:

12:00 – 13:30 (1. Seans)
13:30 – 15:00 (2. Seans)
15:00 – 16:30 (3. Seans)

Eskiden bir de 10:30 – 12:00 seansı varmış, ama o kaldırılmıştı. Biz 12:00-13:00 seansına gittik. 11:30 gibi adaya vardık. Geçe kalırsanız yer bulamayabilirsiniz, önceden gitmenizde fayda var.

Yanınızda havlunuzu götürdüğünüzü var sayarsak, ödeyeceğiniz 10€’ya bir içecek ve jakuzi keyfi de dâhil. Dilerseniz su yerine başka bir şey seçebilirsiniz içecek olarak çünkü saunadaki duş vb. musluklardan su içme imkânınız her daim var. Eğer “su” isterseniz büyük ihtimalle gazlı su vereceklerdir, dikkat edin.

Gelelim buzlu soğuk suda yüzme etkinliğinden (nam-ı diğer ice swimming) önce ve etkinlik sırasında dikkat etmeniz gerekenlere:
  • Öncelikle kalp veya herhangi diğer bir organınızla ilgili probleminiz varsa, soğuk suda yüzmeyi geçtim, saunaya bile girmekten kaçının.
  • Saunaya girip, iyice terlemeden dışarı çıkmayın. Yoksa zorlanabilirsiniz (Tabii iyice terleyeceğim diye kendinizi saunada zorlamayın).
  • Suya atlamayın, ayrıca başınızı da sokmayın. Sadece omuzlarınıza, boyunuza kadar girmeniz yeterli olacaktır.
  • Kimse sizden yüzmenizi beklemiyor. Kendinizi yüzmek için zorlamayın. Birkaç saniyeliğine girip çıkmak “ice swimming yaptım” demek için yeterli.
  • Suya girerken çevrede sizi görecek başka insanlar olup olmadığına bakın. Mümkünse arkadaşlarınızla grup halinde gidin. Zaten böylesi hem daha keyifli olur, hem birbirinizin fotoğrafını çekersiniz, hem de kramp girmesi ya da diğer acil durumlarda yardımınıza koşacak biri olmuş olur etrafınızda.
  • Vücudunuzun vereceği tepkilere hazırlıklı olun. Herkesin vücut direnci birbirinden farklıdır, o yüzden soğuk suya girince vereceği tepki de farklı olacaktır. Örneğin ben suya girip çıktıktan sonra artık ne kadar hissizleşmişsem dışarıda biraz daha durup fotoğraf çekmekte zorlanmadım, ancak bazı arkadaşlarım sudan sonra doğru saunaya koştu, ya da ayak parmaklarında hissizlik oluşanlar oldu. Bu gibi hissizlik ya da halsizlik hissetmeniz halinde hemen sudan çıkın, gerekirse birinden yardım isteyin ve asla ama asla olayı şeref meselesi yapıp kendinizi daha fazla suyun içine girmeye zorlamayın. Ayrıca aklınızda bulunsun, ani bir sıcaklık değişikliği yaşayacağınız için (saunanın ortalama 70 derece olduğu düşünülür, su da 2-3 dereceyi geçmez) vücudunuz kasılabilir, kalbiniz hızla atmaya başlayabilir, bunun sonucu olarak ağzınızı açıp derin derin nefes almaya başlayabilir ve su yutabilirsiniz. Sonrasında panik olabilirsiniz vs. o yüzden suya mümkün olduğunca yavaş girin ve girerken bir yerlere tutunun.
  • Başınıza bir bere geçirin. Dilerseniz iki tane de geçirebilirsiniz. Ne kadar doğru bilmiyorum ancak sıcağın azımsanmayacak bir kısmını başımızdan kaybedermişiz ve suya sokmayacağınız tek nokta bu kısım olduğu için koruyarak kendinizi sıcak tutabilirsiniz. Psikolojik miydi bilemiyorum ama beni bayağı rahat hissettirdi bere. Ayrıca yanınızda terlik getirmeyi unutmayın. Benim yaptığım gibi deniz ayakkabısı da götürebilirsiniz, oldukça rahat ettim.



Gelelim bizim yaptıklarımıza. Dediğim gibi 11:30 gibi Uunisaari’ye vardık.

Adaya kışın tahta bir köprüden geçiliyor. Yazın bu köprü kaldırılıyormuş. Google'ın haritasında da gözükmüyor o yüzden, haberiniz olsun.
Sauna için paramızı ödedik. İçeceklerimizi alıp 12:00’de saunaya geçtik.

Sauna girişleri
Özel olarak kiraladığınızda elbette istediğiniz gibi girebilirsiniz, ancak sadece Pazar günü için düzenlenen bu sauna seanslarında erkek ve kadın ayrı saunalara giriliyor.

Farklı bir açıdan sauna girişi. Benim çok hoşuma gitti dekorasyonu.
Kapıdan içeri girdiğiniz ilk nokta hoş tahta bir masanın olduğu, çevresinde minderli bankların sıralandığı şirin bir kıyafet değişim odası. Herkesin her eşyasının her yere saçılmış olduğunu göreceksiniz. Etrafta dolap yok, o yüzden gelirken yanınıza değerleri şeylerinizi almamanızda fayda var.

Bu odadan sonra kapıyı açıp duşlar ve tuvaletin olduğu kısma geçiyorsunuz. Ardından da saunanın bulunduğu cam kaplımı bölüm var.

Sauna odası iki katlı; ancak aşağı kısımda oturacak ve hatta pek de ayakta duracak yer yok, mecburen yukarı çıkmanız gerekiyor. Yani anlayacağınız normalde saunada pek yukarı basamakları tercih etmeyen biriyseniz, çok daha sıcak bir sauna deneyimi yaşayacaksınız.  

Saunada iyice ısındıktan sonra dışarı çıkıp denize gireceğimiz noktaya doğru koşar adımlarla yürümeye başladık. Bu noktada en komik şey üzerinizde mayo, başınızda bere iskeleye doğru koşarken, yandaki restoranda yemek yiyen insanlar oluşu. Muhtemelen size bakıyorlardır ancak onları unutacaksınız. Şansımıza hava biraz rüzgârlıydı, bu durumda insan daha çabuk soğuyor tabii, bir de ilk gittiğimizde kuyruk vardı iskelede, suya girmeden tamamen donduk diyebilirim. :)


İşte meşhur iskele
Basamaklarla denize iniliyor. İnince de ayağınız yere değecektir.
Kıyıdan direkt girenler de oldu.
Suya girip çıktıktan sonra bana dışarısı daha sıcak geldi. Sanırım donduğum için hiçbir şey hissetmiyordum :)

İlk yüzüşten sonra saunaya dönüp biraz daha ısındık ve bir kere daha yüzdük. İkinci giriş ilkine göre daha rahat oluyor. Bu ikinci yüzüşten sonra saunaya dönmek yerine jakuziye gittik. Şansımıza boştu, böylece bir 5-10 dakikayı da burada geçirdik. 

Jakuzinin manzarası bir harikaydı, karların içinde :)
Ardından tekrar bir sauna, duş ve üzerimizi değiştirip çıktık.

Tüm bunlar kısa gözükse bile 1,5 saatin tamamını kullanmış olduk.

Kısacası eğlenceli ve sıra dışı bir etkinlik arayanlar için ideal :)

İyi eğlenceler!

NOT: Yukarıdaki yazı bilgilendirme amacıyla, kişisel deneyimlerden yola çıkılarak yazılmıştır. Yazar, buzlu suda yüzmeye veya saunaya gitmeye karar veren kişiler üzerinde bir sorumluluğa sahip değildir.

0 yorum:

Yorum Gönder