19 Ağustos 2015 Çarşamba









Geçtiğimiz ay Cenevre’den günübirlik Meringen’e, Reichenbach Şelalerini görmeye gittik. Yolculuğumuz arabayla ortalama 2,5 saat sürdü. Trenle gitmek isterseniz sanırım 3,5 saate yakın sürüyor aktarmalar yüzünden. Olur da yolunuz Interlaken’e düşerse, Meringen de aynı bölgede kaldığından girip bi şelaleleri görün derim.




Kaynak: Wikipedia






Peki bu şelalelerin özelliği ne?
(Bu noktadan itibaren Sherlock Holmes’e göndermeler olabilir, “yahu niye yazdın sonunu, ben bilmiyordum” diyen varsa okumasın, gerçi öyle açıkça şöylediğim bir şey de yok ama uyarmış olayım :))
Elbette bu kadar meşhur olmalarının en temel sebebi Sir Arthur Conan Doyle’un yazdığı Sherlock Holmes karakterini buradaki şelalelerden atması. 

Belki de pek çok yazarın yaptığının aksine Doyle, Holmes ve Moriarty karakterlerini ölümüne dövüştürmek için seçtiği bu noktayı kaleme almadan önce ziyaret etmiştir. Daha doğrusunu söylemek gerekirse, İsviçre’ye yaptığı bir gezi sonrası pek beğendiği bu şelaleleri kitabına ekleyecek kadar değerli bulmuştur.

Reichenbach Şelalesi, Reichenbach vadisinde bulunuyor ve üç şekilde şelaleye ulaşım sağlanabiliyor.


Birincisi fünikülerle yaklaşık 10 dakikada tepeye, şelaleyi gören uygun bir hizaya çıkmak;
İkincisi otobüsle şelaleden de daha yüksek bir noktaya çıkıp oradan da 5-10 dakikalık mesafedeki bir seyir noktasına yürümek;
Üçüncüsü ise Meringen’den yürüye yürüye şelaleye çıkmak. Bu seçenek yaklaşık 1 saat 15 dakika sürmekteymiş. Hem vaktimiz olmadığından, hem de parkur gözümüze zorlu gözüktüğünden (füniküler bile neredeyse 90 derece açıyla çıkıyordu) doğrudan birinci seçenekte karar kıldık.



Siz de bizim gibi fünikülerle ulaşım sağlarsanız, çıktığınız noktanın tam karşı yakasında, kayaların üzerinde bir yıldızcık göreceksiniz. İşte o yıldız size Holmes ve Moriarty’nin dövüştüğünü noktayı işaret ediyor olacak.
Fotoğrafta fazla gözükmüyor ama orada bir yıldızcık var :)
Dilerseniz Sherlock olup poz da verebilirsiniz. Yine sol üste doğru hafiften yıldız gözüküyor.
Büyük ihtimalle size de yıldızın olduğu nokta pek gerçekçi gelmeyecek, çünkü işaretlenen noktadan düşen birinin aşağıda, şelalenin oluşturduğu göle düşmesi pek olası değil gibi. Ancak okuduğum kadarıyla Sir Doyle’un bölgeyi ziyareti sırasında, işaretlenen patika çok daha uzunmuş ve neredeyse şelaleye kadar gidiyormuş. Ama ziyaretin üzerinden geçen yıllarla kayalar yıpranmış ve patikanın da bir kısmı çökmüş. Günümüzde de patikaya ulaşım var; ancak doğru düzgün işaretleme olmadığı, yolun pek nereye gittiği belli olmadığı ve yürüme süresi belirtilmediği için (diğer tüm parkurlarda vardı) patikaya girmekten vaz geçtik. Ola ki siz girmek isterseniz şelalenin yukarısında bulunan araba yoluna kadar yürümeniz gerekiyor, oradan sonra patika ayrılıyor.

İlk seyir terasına doğru tırmanırken...
Yukarıdan aşağı bakmak da pek görkemli
İşte şelalelin üst kısmında bulunan ev/restorant. O noktaya kadar yürüyerek çıkmanız mümkün. Dilerseniz otobüsle de direkt ulaşım varmış aşağıdan. Yine aynı noktadan yıldızın olduğu patikaya doğru bir yol ayrımı var.
Seyir noktasından yıldızcık
Arka planda Meringen. Bayağı yükselmişiz...
İkinci seyir terasından, birinciye bakış 
Şelalenin kaynağı...

Çeşitli seyir teraslarına yürüyüp şelaleyi gezmeniz kolaylıkla 1-2 saatinizi alacaktır diye düşünüyorum.

Peki Meringen’e gitmişken başka ne yapabilirsiniz?
Aare Kanyonu’nu (Aareschlucht)) ziyaret edebilirsiniz. Bu kanyon da yine 1-2 saatinizi alacaktır. Yer yer daralıp genişleyen bu kanyon da gezmek için oldukça hoş bir yerdi.







Savaş zamanında kullanılmış sığınaklar

Sonlara yaklaştıkça kıvrıla kıvrıla merdivenlerle yukarı çıkacaksınız.
Yukarıda sizi bir kafe bekliyor. Tabii kanyonun iki girişi vardı, biz bir tarafından girdik, siz bu taraftan da giriş yapmış olabilirsiniz. :)
Aare'ın rengi de bir başka güzel, buz yeşili/mavisi :)
 Ayrıca dilerseniz Sherlock Holmes müzesi de var şehir merkezinde. Ancak biz gezmedik.

Cenevre bayrağı orada ne yapıyordu anlayamadık ama....
Nerede kalabilirsiniz? Ne yiyebilirsiniz?
Meringen oldukça küçük bir yer. Kalacak yer de fazla yok. Biz Tourist diye bir otelde kaldık. Fiyatları İsviçre standartlarına göre uygundu. Akşam yemeğimizi de yine aynı yerde yedik. Dediğim gibi küçük bir yer olduğundan yemekleri hazırlayan şef bile bizzat yanımıza gelip yemeklerden memnun kalıp kalmadığımızı sordu.

Otele ve restoranına dışarıdan bakış
Odamız. Lavabo içerideydi. WC ve duş ayrı, ama sadece bir başka odayla kullanıyorsunuz. Biz gittiğimizde diğer oda boştu o yüzden rahat rahat kullandık hehe. Ama dilerseniz banyolu odalar da var.
Odadan Meringen'e bakış
Ah bir de son olarak, Meringen’e özgü koca bezelerden yemeği unutmayın tabii :)
Bezeler o kadar meşhur ki bayrağını asmışlar :p


İyi eğlenceler!

0 yorum:

Yorum Gönder