29 Ağustos 2014 Cuma


Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi Sitges’den sonra bir seminer için İspanya Pireneleri’nde bulunan Benasque’nin yolunu tuttuk.

Cenevre’den Benasque’ye en uygun ulaşım uçak + otobüs gibi gözüküyor. Cenevre’den Barselona’ya direkt uçuş 1 saat 25 dakika, oradan da otobüsle Benasque’ye ulaşmak yaklaşık 5,5 saat sürüyor. Tabii ki otobüs saatlerini kontrol etmekte fayda var. Ayrıca yol üzerinde bulunan Barbastro’da aktarma yapmak gerekiyor. Otobüs saati ve bilet fiyatlarını kontrol etmek için Alosa’nın internet sitesine göz gezdirebilirsiniz. Ancak aramanızı direkt “Barselona - Benasque” olarak yaparsanız sonuç çıkmıyor. Önce “Barselona - Barbastro”ya, sonra da “Barbastro - Benasque”ye bakmanız lazım, dönüş için de tam tersi söz konusu. Barselona’dan seminer için düzenlenmiş otobüslerle yola çıktığımız için Barselona saatlerini bilemiyorum, ama Benasque’den dönüş sabah 6:30 ve öğleden sonra 15:00 olmak üzere iki seçenek sunuyor size.
Gelelim hava ve yol durumuna. Malum Pireneler oldukça dik. Benasque’ye de oldukça dönemeçli ve yüksek dağlarla çevrili bir vadiden geçerek varıyorsunuz.


Açıkcası gidişte şöförümüz oldukça hızlı sürdü otobüsü. Yüreğimiz ağzımızda gittik. İki normal arabanın yanyana geçemeyeceği, hemen yanımız uçurum olan yollarda bu kadar hızlı gitmek pek akılkârı değil, zaten kaç defa diğer taşıtlarla burun buruna geldik bilemiyorum.

Normalde solumuzdan arabalar geçiyor, artık nereden geçebildiklerini çözemedim ben. 

Neyse ki Benasque tüm bu güçlüklere değecek kadar şirin bir dağ kasabası. 





 



Kasabayı kışın kış sporları için dolduranlar, yazın da doğa yürüyüşleri için geliyorlar. Çevrede zevkinize ve arzunuza göre pek çok parkur var. Biz en kolay ve yakın olanlarını seçtik. Ancak dağ tırmanışından, canyoninge, raftinge kadar pek çok seçenek sunuyor bu dağlar size.

Şehirde pek çok otel bulunuyor. Ancak biz 2 haftalık bir seminer için gittiğimizden kiralık bir dairede kaldık. Böylece mutfağı da kullanabileceğimizi düştük. Ancak Benasque’de fazla süpermarket yok. Var olanlarda da alacak doğru düzgün birşey yok. Sebze vs. çok ucuz, fakat hiç tadı yok. Artık GDO’luydular da ondan mı tatları yoktu, yoksa normalde mi böylelerdi bilemiyorum. Suçu GDO’ya atmamın sebebi ise, bildiğim kadarıyla İspanya GDO’lu ürün yetiştirmede Avrupa ülkeleri arasında başıçekiyor.

Hem merkezde, hem de çevrede pek çok taş köprü var.
Kasabadaki bir kaç küçük meydan ücretsiz internet bağlantısı sağlıyor. 
Sanat her yerde :)
Daracık sokaklarda bulunan bu kabartmalara dikkat edin. Gerçekten dikkat edin çünkü ben bi kaç defa düşüyordum yürürken. Fazla kabartmışlar :)
Benasque'deki fizik araştırmaları merkezinin binası. 
Bu da binanın dıştan görünüşü. Pek çok kara tahta mevcut :)
Kasabanın girişi

Ben ise sizlere 4 ayrı günde gerçekleştirdiğimiz 4 ayrı yürüyüş parkuru hakkında bilgi vereceğim. Hepsi kolay statüsündeydiler, elbette ufak iniş çıkışlar var, ama genel olarak ailenizle birlikte rahatlıkla tamamlayabileceğiniz parkurlar. Vakt-i zamanında Aragón Krallığı’na evsahipliği yapmış, hâlâ da Aragón olarak anılan bu bölgede arabanız varsa ya da yürüyüş konusunda deneyimliyseniz gezebileceğiniz pek çok göl bulunuyor. Bir kısmında yüzmek de mümkünmüş. Parkur bilgilerine ulaşmak için turizm ofisine gidebilir, ya da çeşitli uygulamaları telefonunuza indirebilirsiniz.

Eriste Gölü
Biz ilk olarak hemen yakındaki Eriste Gölü’ne gittik. Benasque’den Eriste’ye oldukça düz bir yol vasıtasıyla ulaşılıyor. Sanıyorum gidiş dönüş toplam 8km. 




Yol üzerinde pek çok canlıyla karşılaşmak mümkün:


"Yesem mi, yemesem mi?"
Dilerseniz gölde kano ile tur atmak da mümkün.




Cerler
İkinci gezimizi ise Cerler’e yaptık. Cerler, Benasque’den 400 metre yüksekte bulunan bir başka küçük kasabacık. Her ne kadar Benasque’den Cerler’i görmek pek mümkün olmasa da Cerler’e tırmanırken çok güzel Benasque manzaraları elde edeceksiniz.
Tepeye çıkarken Benasque'ye bakış
Tepeye çıkarken Benasque'ye bakış
Uzakta Eriste Gölü
Yol üzerinde atıştıracak ya da fotoğraflayacak pek çok şey var elbette :)

Bizi yalnız bırakmayan kelebekçik





Biz Cerler’e sabahtan tırmanıp, öğle yemeğini de orada yemeği planlamıştık, ancak evdeki hesap çarşıya uymadı İspanya şartlarında. Malum öğleden ve öğleden sonra her yer kapalı, buna restorantlar da dahil. Eğer yukarıda birşeyler yemeği düşünüyorsanız ya ona göre bir saatte tırmanacaksınız, ya da çıkınınızı hazırlamanız en iyisi.




Gorgas de Alba (Alba Şelaleleri)
Bölgede aslında pek çok şelale bulunuyor. Ancak en rahat ulaşabileceklerinizden biri Alba Şelaleleri. En rahatı Benasque'den Hospital de Benasque yönüne giden otobüslerden birine atlayıp “Hotel Turpi”de inmek. Her ne kadar yolculuk 15 dakika falan sürse de bilet biraz tuzlu. Gidiş dönüş 7,5 euro civarı ödüyorsunuz. Yine de gezdiğinize değecek bir yer. Otobüs saatleri pek sık değil, gerekli bilgileri turizm bürosundan alabilirsiniz.

Minibüsten...
Minibüsten indikten sonra uzaktan şelaleler gözüküyor
Hafif Sümela'yı andıran bu yapının ne olduğunu bilemiyorum.
Hafif Sümela'yı andıran bu yapının ne olduğunu bilemiyorum.
Dereler çok davetkardı.
Parkur yine yaklaşık olarak 8 kilometre idi. Yoldaki işaretlere dikkat etmekte fayda var. Yalnız işaretler çok da açık değil bazı yerlerde, bir iki defa kayboluyorduk.

Çekecek şey çok :)

Yürürken çevrenize iyice bakın, irili ufaklı pek çok şelale var.
Çekirgeler oldukça iriydiler
Berrak sular...
Köprüler de çok şirindi :)





Paso Nuevo’ya Doğru
Son gezimizi ise Paso Nuevo’ya doğru yaptık. Gidiş dönüş yaklaşık 10 kilometreydi.








Paso Nuevo bir baraj gölü. Benasque’den yürüye yürüye baraja vardık; fakat gölü görebilmemiz için bir tepenin öteki tarafına geçmemiz gerekiyordu. Hava çok sıcak olduğu ve gölü de bir gün evvel Alba Şelaleri’ne giderken minibüsten gördüğümüz için baraja yakın bir yerlerde hazırladığımız sandviçleri yiyip Benasque’ye geri döndük.

Baraj duvarı
Bilemiyorum tam gözüküyor mu, resmin ortası gibi kalın, misina misali ipler göreceksiniz. İşte o iplikler örümcek ağları aslında. O sulara nasıl dayanıyorlardı bilmiyorum ama çok dayanıklı oldukları kesin. :)
Dönüşte ayaklarımızı biraz suda dinlendirmeyi de ihmal etmedik. Pek güzel gerdi yürüyüşten sonra. Yalnız dikkat edin su buz gibi. Ayakların morarması bir kaç dakika sürüyor :)



Son olarak sizinle Benasque'nin planını ve önemli olabilecek telefon numaralarını paylaşıyorum.




İyi yolculuklar ve iyi eğlenceler :)

0 yorum:

Yorum Gönder