13 Aralık 2017 Çarşamba

Bu yıl 6 Aralık günü Finlandiya için diğer yıllara göre çok daha önemliydi; çünkü Fin halkı bağımsızlıklarının 100. yılını kutladı. Açıkçası ben 100. yıl için yıl genelinde pek çok etkinlik düzenlerler (örneğin konserler vb.) diye düşünmüştüm ancak gözüme pek de etkin gözükmediler.

Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl kutlamalar bir gün önce, öğleden sonra başladı. Kutlamadan kastım bayrakların asılması ve önemli binaların bu özel yıla özgü olarak ışıklandırılması. Belediye binası, Helsinki’nin sembolü beyaz kilise (tuomiokirkko) ve Finlandia-talo gibi 5-10 bina bu yıl Finlandiya’nın resmi renklerine, mavi-beyaza büründü.




Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinde de Finlandiya’ya jest olarak çeşitli binalar, anıtlar veya köprüler 5 Aralığı 6 Aralığa bağlayan gece mavi-beyaz ışıklandırıldı. Örneğin Roma’da Colosseo (Kolezyum) ve İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ışıklandırılan yerlerden.


foto: www.is.fi
foto: www.is.fi
Yine Finlandiya’nın 100. yaş günü şerefine şehrin merkezindeki Pazar alanına 100 adet bayrak dikildi; ayrıca kendi çevremde gördüğüm kadarıyla çeşitli süpermarketler de küçük hediyeler dağıttılar (ekmek ve çikolata gibi şeyler).


Bu özel gün için yapılan ışıklandırmalara ek olarak aylardan aralık olduğu için de çevrede pek çok Noel ışıklandırması bulunduğundan, şehrin çeşitli noktalarına Noel pazarları kurulduğundan Helsinki oldukça renkliydi.


Elbette 100. yıl şerefine havai fişek de atıldı :)





0 yorum:

Yorum Gönder