17 Ağustos 2017 Perşembe

fince ögrenmek - helsinki - finlandiya - gezi blog - seyahat blog
(photo by Dave_S. - flickr)
Bir şekilde yolunuz Helsinki’ye düştü ve bir süreliğine veya belki de ömrünüz boyunca burada kalacaksınız. Bu durumda aklınıza gelebilecek ilk sorulardan biri “Nerede Fince öğrenebilirim?” olacaktır. Fince öğrenebileceğiniz kurslara değineceğim, ancak bundan önce biraz “Helsinki’de Fince öğrenmek” konusunu açalım.

Eğer Helsinki’de sizi Fince öğrenmeye zorlayacak herhangi bir etmen yoksa, ne kadar hevesli olursanız olun, bir süre sonra Fince öğrenemediğinizi görebilirsiniz; çünkü buradaki herkes gencinden yaşlısına akıcı bir şekilde İngilizce konuşuyor. Şans eseri tamamı Finlerden oluşan bir masaya veya davete denk gelirseniz mesela, insanlar siz de katılın diye kendi aralarında bile sadece İngilizce konuşuyorlar. Finlerin çok yakın olmadıkları, soğuk insanlar oldukları söylenir ama aslında ben bu soğukluğun saygıdan ve utangaçlıktan kaynaklandığını düşünüyorum, neyse bu farklı bir blog konusu :)

Fince öğrenmenizi zorunlu kılacak şartların bir kısmını sanırım şöyle sıralayabiliriz:
- Lisans eğitiminiz (lisansta dersler İngilizce olmuyor, ancak sonrasında, lisansüstü eğitimde sınıfta biri kişi bile Fince konuşmuyorsa o dersi İngilizce yapıyorlar diye biliyorum),
- Çalıştığınız iş (Fince konuşmanızı gerektirmeyecek işler de mevcut olabilir tabii),
- Fin vatandaşlığına başvurmak istemeniz. 

Elbette günlük hayatta az biraz Fince bilmek market alışverişi gibi işlerinizi görürken yararlı olmuyor değil, ancak bir İtalya, Fransa gibi de ana dili bilmeden hareket edemeyeceğiniz bir sistem de yok. Örneğin sosyal sağlık sisteminde bile İngilizce seçeneği sunuluyor. Ellerinde varsa, almak istediğiniz yardımla ilgili bilgilerin İngilizceleri adresinize bile postalanıyor. Ayrıca İngilizcenin yanı sıra Infopakki gibi Finlandiya hakkında bilgiler veren sitelerde Türkçe seçeneği de bulunuyor, böylece en temel bilgilere ana dilinizde ulaşabiliyorsunuz.

fince ögrenmek - helsinki - finlandiya - gezi blog - seyahat blog
(photo by: Sepi V - flickr)
Gelelim Fince dersi alabileceğiniz kurslara
Eğer Finlandiya’ya akademisyen/post-doc vb. olarak gelecekseniz veya eğitiminizi burada sürdüreceksiniz üniversitenin size sağlayacağı ücretsiz dil kurslarına katılabilirsiniz. Bu dersler post-doc yapmaya gelenler için haftada 1 gün düzenleniyor. Eğitim için gelecekseniz daha sık ve yoğun dersler olacağını düşünüyorum.

Aynı şekilde eğer bir Fin firmasında çalışmaya geldiyseniz, işinizde Fince kullanmanız gerekmese bile firmadan sizi bir kursa yönlendirmelerini rica edebilirsiniz. Bu durumda ücretsiz veya indirimli dil kurslarından yararlanma fırsatınız olabilir.

Başlangıç seviyesindeki Fince kursları ağustos/eylül ayı gibi veya ocak ayı gibi başlıyor. Çoğu kişi eylül gibi şehre yerleştiğinden Helsinki’ye gelmeden kaydınızı yaptırmak veya kursları araştırmak isteyebilirsiniz. Ben mesela sırf bu yüzden bir dönem kaybettim, ancak ocak ayında başlayan bir kursa kayıt olabildim.

Fince kursları için size üç bağlantı vereceğim:
- Helsinki Üniversitesi Fince kursları için buraya tıklayabilirsiniz.
- Helsinki Summer University kursları için buraya tıklayabilirsiniz.
- Genel olarak Fince kurslarını aramanızı sağlayan Infopakki sayfası için buraya tıklayabilirsiniz.

Hangi tip kursa yazılmalısınız?
Yukarıda saydığım kurumlar arasında, örneğin Helsinki Summer University size Fince için hızlandırılmış veya bütün bir döneme yayılmış ders olanakları sunuyor. Ben hem biraz sıkılgan bir yapım olduğundan, hem fazla vaktim olmadığından, hem de hâlihazırda bir dönem kaybettiğimden bu kurumun hızlandırılmış kurslarına katıldım. Yaklaşık 1 ayda 1 kuru tamamlıyorsunuz. Bu bir ayın sonunda elinizdeki ders kitabının yarısını tamamlamış oluyorsunuz (10 ünitenin 5’i gibi). Dersler haftada üç gün oluyor ve 17 gibi başlayıp 21 gibi bitiyor. Ancak dediğim gibi bu 1’inci kuru 1 tam döneme (örneğin ocak-mayıs arası) yayan kurumlar da var. Eğer dil konusunda kendinize güveniyorsanız ve hevesiniz varsa, ayrıca vaktiniz de kısıtlıysa bu hızlandırılmış kurslara, en azından ilk birkaç aşamasına zorlanmadan katılabilirsiniz; çünkü Fince dilbilgisi yapısı olarak Türkçeye fazlasıyla benzeyen bir dil, ismin halleri bizdekinden çok daha fazla (5 yerine 15 hal var) ama zaten başlangıç seviyesindeki kurslarda hallerin hepsini öğrenmiyorsunuz, bizdekilere benzer olanları öğreniyorsunuz, çoğu yabancı zorlanırken kendinizin zorlanmadığınızı görebilirsiniz.

Gelelim derslerde kullanılan materyale.
İşin aslı, hangi kursa giderseniz gidin tüm kurumlar Fince için tek bir kitap kullanıyor: Suomen Mestari. Bu kitabın 3 seviyesi var, hepsi bitince tam hangi seviyeye ulaşılıyor henüz anlayamadım. Ancak dediğim gibi örneğin hızlandırılmış 1 aylık bir kurda, bir kitabın yarısını bitiriyorsunuz. Bu durumda kurlar hep aynı hızda gidiyorsa 3 kitabı bitirmek için 6 kura/aya ihtiyacınız var demek.

Suomen Mestari’yi kitapçılardan satın alabiliyorsunuz. Dinlenecek parçalar vs. de var içinde mp3 olarak. Ancak tek kitap 40€ kadar. Biraz tuzlu. O yüzden dilerseniz örneğin bir kütüphaneye kaydolup kitabı ödünç alabilirsiniz. Elbette kütüphanede bulacağınız kitap üzerindeki alıştırmalar önceden doldurulmuş olabiliyor, ama artık kâğıtla kapatarak vs. bir çözüm bulursunuz :)

Ulaşabileceğiniz ek ders materyalleri:
* Random Finnish Lesson sitesi oldukça kapsamlı bir liste yapmış, bence buraya tıklayarak bir inceleyin derim.
* Fransızcanız varsa buradan Assimil serisinin Fince kitabına bakın derim, dil bilgisi olarak çok farklı iki dil ama Assimil’in anlatımları gerçekten yararlı oluyor, bu anlatımı Türkçeye uyarlasa birileri çok faydalı olurdu.
* Vaktiniz varsa, yeni insanlar tanımaya ve dilinizi kullanmaya hevesliyseniz, gençseniz veya kendinizi genç hissediyorsanız Café Lingua’ya katılabilirsiniz. Buradan facebook sayfalarına bakabilirsiniz. Toplaşmanın yapılacağı yeri ve saati öğrendikten sonra tek yapmanız gereken kendinizi geliştirmek istediğiniz dille ilgili bir masaya oturmak.

Elinizi çabuk tutun!
Biraz reklam kokan bir cümle oldu ama ne yazık ki işin aslı bu. Fince kursları, sayıları fena olmasa da çok çabuk doluyor. Örneğin ben “ilk kurun birinci haftasına bir kaydolup bakayım, memnun kalırsam ikinci kura da kaydolurum” demiştim, ancak sonra ikinci kura kaydolamadım çünkü dolmuştu bile. Ayrıca ekonomik olan pek çok kurum, yoğun talep yüzünden, çekiliş usulüyle derslere girecekleri seçiyor. Ama sonunda 30-40 euro gibi komik denebilecek fiyatlara 1 dönem derslere katılabiliyorsunuz.

Yukarıda bahsettiklerime ek olarak;
Bir de işçi ve iş bulma kurumun üzerinden gidilen Fince dersleri bulunuyor. İş bulma kurumuna başvurunuzu yaptıktan sonra (veya yaparken) genellikle Fince bilme şartı arıyorlar. Eğer iş bulma kurumuna başvurmadan önce biraz Fince öğrenmişseniz sizi kendileri bir sınava alıyorlar (sözlü/yazılı vs.). Bu sınavdaki performansınıza göre sizi bir kursa yönlendiriyorlar. Bu kurs ücretsiz oluyor, ama devam zorunluğu gibi kriterleri bulunuyor. Sonrasında kursu da başarıyla tamamlarsanız işiniz neredeyse garantilenmiş oluyor (elbette aradığınız işe göre dil seviyeniz veya iş bulma şansınız da değişecektir, ben genel olarak yazıyorum).


Kısacası Finlandiya’da, en azından Helsinki’de Fince öğrenmek için yapabilecekleriniz ve yararlanabileceğiniz kaynaklar böyle. Umuyorum yardımcı olabilmişimdir. Şimdiden kolaylıklar diliyorum! :)

fince ögrenmek - helsinki - finlandiya - gezi blog - seyahat blog
(photo by: Niels Heidenreich - flickr)

0 yorum:

Yorum Gönder