11 Haziran 2014 Çarşamba

Jura’da Yürüyüş

11 Haziran 2014 Çarşamba - Hiç yorum yapılmamış

Jura, Fransa - İsviçre sınırında bulunan ve Almanya’ya kadar uzanan bir sıradağ. İsim kökeni Keltçe Jor (Orman) sözcüğünden geliyor. Jura Devri de yine Jura dağlarından geliyor. Nitekim pek çok kişinin bildiği Jurassic Park filminin ismi de bu devirden çıkma (Jurassic Period). Jura’nın en yüksek noktası olan Le Crêt de la Neige 1723 metre.

Jura’nın hem Fransa, hem de İsviçre tarafında pek çok kayak pisti, raket ve trekking yolu bulunmakta. Ancak arabanız yoksa size tavsiyem yürüyüş için İsviçre tarafında bir nokta seçmeniz. Hem ulaşım çok daha kolay ve düzenli, hem pistler daha belli, hem de süreleri Fransa tarafına göre daha makul (örneğin Fransa’da 3 saatte gidip gelebilirsiniz denilen yolu hızlı hızlı yürüseniz de 4,5 saatten önce bitiremeyebiliyorken, İsviçre tarafında 1,5 saatte çıkarsınız denilen yolu 45 dakikada bitirebillirsiniz). Ama kayak için Fransa tarafı - en azından fiyat açısından - daha cazip olabilir diye düşünüyorum.

Gelelim bizim gezimize.


Cenevre’den trenle yaklaşık olarak 1 saat mesafedeki La Givrine’de başladık yürüşümüze. Cenevre’den gelirken Nyon’da tren değiştirmeniz gerekecek. Eğer arabayla gitmek isterseniz La Givrine’de park alanları var, ama bir pazar günü gidecekseniz dilerseniz Nyon’da bedava olan (pazar günleri bedava imiş) bir park alanına arabanızı bırakıp, hemen yakındaki tren istasyonuna yürüyebilirsiniz (Givrine’deki otoparkların ücretli olup olmadığı konusunda bir fikrim yok. Bir de eğer la Givrine bırakırsanız arabanızı, bir şekilde Saint-Cergue’den oraya ulaşmanız gerekecek).


La Givrine’e vardığınızda yürüyüş yolunu görmekte biraz zorlanabilirsiniz. Trenden indikten sonra araba yolundan karşıdan karşıya geçmeniz gerekiyor. Geçtiğiniz noktaya göre karşınıza turnike gibi bir giriş kapısı çıkacak, o kapıyı da bulup geçtikten sonra otların arasından sağ ileriye doğru yürümek gerekiyor. Bir süre sonra hem yol belirginleşecek, hem taş ve ağaçların üzerinde işaretler başlayacak, hem de yürüyüş parkurlarını gösteren tabelalarla karşılaşacaksınız. 


Daha yolun başında inekler sizi karşılayacak
Biz parkurumuzu La Givrine  - St. Cergue olarak belirlemiştik. Dilerseniz tersi istikamette de yürüyebilirsiniz ama daha çok yokuş çıkmak lazım gibi.

İlk durağımız La Dôle idi. La Dôle’de ufak bir gözlemevi var.

Tepede gözlemevi

Gözlemevine doğru ilerlerken

Yürüyüş başlangıcında, nasıl olur da İsviçre'nin sembolü St. Bernard köpeğine 5 yıldır burada bulunup rastlamadık diye konuşurken karşımıza çıkan köpekcik. Oldukça gençti ve Jura'nın üzerinde kalan son kar yığınında oturuyordu.

Tepeye çıktıktan sonra bir tarafınızda Fransa, diğer tarafınızda İsviçre kalacak. Leman Gölü’nün harika bir manzarasını ve şansınız varsa Mont Blanc’ı gayet net bir şekilde görebilirsiniz. Elbette Cenevre’yi ve meşhur Jet d’Eau’yu görmek de olası.

Fransa tarafına bakış

Mont Blanc

Cenevre ve Jet d'eau'su

Leman gölü uzanıyor



La Givrine - La Dôle arası parkurda genel olarak tırmanacaksınız. Ancak kondisyonunuz varsa zorlayıcı bir tırmanış değil. İki nokta arası yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. 

La Dôle’den itibaren inişe geçiyorsunuz.

Bu iniş ve Saint-Cergue’e varış ise yaklaşık olarak 2,5 saat sürüyor. Yemek molasıyla birlikte yaklaşık olarak 4 saatte bitirebileceğiniz bir parkur. Genel olarak aileler için de uygun. Sadece La Dôle ile La Barilette arasında hafif keçi yolu gibi bir iniş var, fakat ben gayet yavaş yavaş inmeye çalışırken yanımdan hoplaya zıplaya çocuklar geçiyordu.

Aşağıda La Barilette

La Barilette

La Barilette tarafından yukarısı

Yol boyunca pek çok canlı ile karşılaşacaksınız. Özellikle de ineklerle. Çoğu yerde ineklerin arasından geçmeniz olası. Mümkünse göz teması yapmayın çünkü kötü kötü bakıyorlar :p


Birazcık emo geldi bana bu inekcik. 

Kayak pistlerine ulaşımı sağlayan telesiyejler de ilkbaharda inekler otluyor


Bizden önce J.J. Rousseau da geçmiş buralardan eheh
Bir de ineklerin yanından geçerken kendinizi kilisede ayinde gibi hissetme ihtimaliniz var, çünkü her birinin boynunda kocaman bir çan asılı. :)


Yol haritanız ise şöyle olacak :


Parkur hakkında bir kaç bilgi :

Uzunluk : 14km
Yürüyüş mesafeleri  (SwitzerlandMobility adresine göre) :
                Saint-Cergue – La Givrine: 3 saat 45 dakika
                La Givrine – Saint-Cergue: 3saati 30 dakika
Zorluk derecesi : Kolay
Tren saatleri için : CFF
St-Cergue Turizm Bürosu: İnternet Sayfası

Parkurlar, haritalar ve diğer bilgiler için ayrıntıları SwitzerlandMobility adresinden bulabilirsiniz.

İyi yürüyüşler :)

0 yorum:

Yorum Gönder