7 Ekim 2019 Pazartesi

innsbruck, salzburg, avusturya, gezi, seyahat, viyana, bratislava, graz
Innsbruck'ta kaldığımız otelin yakınlarından bir kare


Bu yaz İtalya’ya yaptığımız aile ziyaretimiz sırasında, biraz da ani bir kararla Avusturya’yı gezmeye karar verdik. Daha önce Münih’ten İtalya’ya giderken Avusturya’dan geçmiştik, ancak hiçbir şehrini gezme imkânımız olmamıştı, doğrudan geçip gitmiştik.

Avusturya, özellikle de Viyana görmek istediğim yerlerin başında geliyordu. Viyana’ya gidip Şinitzel yemek, Avusturya ve İsviçre insanını ve doğasını karşılaştırmak istiyordum. Gezimize başlamadan önce, ani bir karar verdiğimiz için bu seyahatin bize biraz pahalıya patlayacağını düşündük, ancak Avusturya fiyatlar konusunda İsviçre’den daha cömertti. Aileden ödünç aldığımız arabayla yol masrafını da en aza indirince büyük bir sorun olmadı. Yine de gezinizi önceden planlarsanız daha iyi otellerde, daha ucuza kalabilirsiniz. Avusturya’daki en pahalı olay otopark. O yüzden siz de bizim gibi arabayla seyahat edecekseniz kalacağınız otelde ücretsiz park yeri olup olmadığını mutlaka araştırın. Açıkçası bu park yerleri seyahatimiz boyunca canımızı fazlasıyla sıktı. Örneğin “rezervasyona gerek yok, park alanımız var,” dedikleri halde tüm müşterilerin arabasının sığamadığı otellerle ya da “park alanımız var” demelerine rağmen 500 odalı hostele 10 arabalık park yeri açıp kaldığımız üç geceden birinde arabayı nereye park edeceğimiz sorunuyla bizi baş başa bırakan yetkililerle karşılaştık. Şehir merkezlerindeyse 3-4 saat için 12-18 Euro bayılmanız mümkün.

Bu gezimizde sırasıyla;

Bratislava’ya oldukça güzel, günübirlik bir gezi yaptık Viyana’dan.

Innsbruck’ta iki gece konakladık. Salzburg’u gün içerisinde gezip akşamına Vöcklabruck’ta konakladık; sonrasında üç gece Viyana’da kaldık (bir günümüzü Bratislava’ya ayırdık, trenle gidip geldik), son olaraksa yol üzerinde Graz’ı gezip akşamına Villach’ta konakladık. İtalya’ya dönüşümüzde bir de Bordano’daki kelebekler evine uğrayıp evimize geri döndük.

Yukarıda gördüğünüz üzere son ikisi hariç her bir şehre bir blog yazısı yazıp yayınlayacağım. Ben yayınladıkça linkler açılacak. Toplamda (bu yazı hariç) 6 başlık olacak.

Genel olarak Avusturya hakkında paylaşmak istediğim izlenimlere devam edeyim.

Dediğim gibi ülke bir İsviçre değil. Bize çok daha ucuz geldi. En azından konaklama ve yemek açısından. 10-15 Euro’ya da güzel bir öğün yiyebiliyorsunuz, İsviçre’de olsa 25-30 CHF’ten aşağı çıkamazsınız. Doğal zenginlikler açısından iki ülkeyi karşılaştırdığımda açıkçası İsviçre bana daha albenili gözüküyor. Gölleri, şelaleleri, mağaraları olsun, Avusturya’dan çok daha güzel. Avusturya’nın beni doğa olarak en çok etkileyen kısmı Innsbruck oldu. Gerçekten de kendinizi Alplerde, dağların arasında hissediyoruz, ama Salzburg’tan sonra ülke düzleşiyor. Özellikle Viyana kısmı bayağı düz kalıyor. Graz da dağlık olmasına rağmen çok iç açıcı bir yer değil, tam bir endüstri şehri. Villach ve İtalya kısmında ise yine Dolomitilerle karşılaşmak mümkün, harika manzaralar var.

İnsanların yaklaşımına gelince… Açıkçası pek bir kabalıkla karşılaşmadık. Ancak insanların pek nazik olmadığını da söylemek gerek. Yolda yürürken (bize karşı değil ama genel olarak söylenen) Nazi mottoları ya da Mussolini sözleri işittik, bu açıdan Avusturya bizden düşük puan aldı. Ayrıca kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olmayışı da kötü bir durumdu. Avrupa genelinde yasak diye düşünüyorduk ancak bilginiz olsun Avusturya’yı kapsamıyormuş. Bazı lokantalar gerçekten duman altıydı, çocuklu aileyseniz girmeden önce sormakta yarar var. Bu arada yine bazı lokantalar kredi kartı kabul etmiyor. Buna Viyana’nın merkezindeki lokantalar da dâhil, ona göre yanınızda nakit bulundurmayı unutmayın.

Avusturya’ya arabayla seyahat edecekseniz ülkeye girmeden önce bir benzin istasyonunda durup otoyol için otoyol pulu/ vignette almayı unutmayın. Yanılmıyorsam biz 7 gün için 9-10 Euro gibi bir ücret ödedik. Bu arada Avusturya’da tren hatları da oldukça yoğun işliyor gibiydi, ancak Bratislava’ya gidip döndüğümüz trenlerin hali pek de iç açıcı değildi. İsviçre tren konusunda da solluyor gibi. :) Kısacası, bu kadar söylendiğime göre anlamışsınızdır, Avusturya benim beklentilerimin altında kaldı. Keza Viyana da beklediğim gibi değildi, tam ne bekliyordum bilemiyorum ama bana pek özellikli bir şehir olarak gelmedi, neyse ayrıntıları Viyana yazımda paylaşacağım :)

Avusturya hakkındaki genel izlenimlerim böyle. Ayrıntılı yazılar için yazımın başında bulunan şehirlerin adlarına tıklamanız yeterli.

Herkese iyi gezmeler!

0 yorum:

Yorum Gönder