29 Ekim 2009 Perşembe

Nyon - İsviçre

29 Ekim 2009 Perşembe - 2 yorum
Salı günü bir değişiklik yapıp Cenevre'ye 15dakika uzaklıktaki Nyon'a gezmeye gittim. Nyon Cenevre arası bilet fiyatı 8.2chf (sadece gidiş) Ama demi-tarif'iniz varsa bu fiyat 4.10chf'e iniyor.

Nyon çok şirin ve huzur verici bir kasaba. Oldukça küçük; ancak hareketli bir hayatı var. UEFA'nın merkezi Nyon'da bulunuyor; ancak ziyaret etmedim.

Nyon'da üç önemli müze var diyebiliriz. Hepsini de tek biletle gezebiliyorsunuz. Bilet fiyatı 8chf, eğer öğrenciyseniz bu fiyat 4chf'e iniyor.

İlk olarak Nyon Şatosunu gezdim.


Nyon Şatosu şuanda seramik müzesi olarak kullanılıyor. Ancak daha önceleri evlilik dairesi ve hapisane olarak da kullanılmış.

Şatonun ilk iki katında seramikler var.





Ayrıca "gül" üzerine bir oda yapmışlar. Bu odada gül işlemleli seramikler var. Ayrıca "gül" temasını tüm duyularınızla hissetmenizi sağlamışlar. Sağdan sola doğru, Tatmak, koklamak, dokunmak, duymak ve bir de görmek vardı tabii ama ben kadraja sokamadım onu.



Üçüncü katta evlendirme dairesi ve vakt-i zamanında yapılan evliliklerin fotoğrafları var.


Dördüncü kat ve kuledeyse eski mahkum odaları ve tarihi kalıntılarla ilgili bir arşiv vardı. Bu bölümü gezerken fon müziği olarak Dire Straits'den Brothers In Arms çalması bana oldukça enteresan geldi. :D

 
Bir de biz ziyaretçiler için bölüm hazırlamışlar. "Mahkum olduğunuzu düşünseydiniz ne yazardınız?" temalı bir duvar hazırlamışlar. Yanımda kalem olsaydı ben de birşeyler karalayacaktım :) Buarada sağ taraftaki "cem" yazısına dikkat çekmek istiyorum. Kesin başka Türk isimleri de vardır da oturup inceleyemedim :D


Nyon Şatosundan Leman gölünün manzarası gerçekten çok güzeldi. Çok huzur vericiydi, saatlerce oturabilirdim orda.


Şatodan sonra Roma eserleri müzesini gezmeye gittim; ancak fotoğraf çekimi yasak olduğu için birşey fotoğraflayamadım. Güzel düzenlenmiş bir arkeoloji müzesiydi diyebilirim Nyon'da hemen her sokaktan Roma eserleri fışkırmaktaymış. Ayrıca Leman gölünde batan gemilerden çıkar eserler de sergilenmekte. Yine de kafanızda kocaman bir müze canlanmasın, oldukça küçüktü.




Üçüncü ve son olarak da Leman gölü müzesine gittim. Orada da fotoğraf çekmek yasaktı. Leman müzesinde gölde yaşayan balık türlerinden bazılarını akvaryumlarda izlemeniz mümkün. Balıklar dışında katamaranlar, yarış yelkenlileri, göl bisikletleri ve gölge çalışan gemilerin yapımına ilişkin videolar izleyebileceğiniz ve aksamlarını görebileceğiniz kapsamlı bir bölüm bulunmakta. Ayrıca boğulma vakalarında yapılacak ilkyardım tedavileri üzerine de bir bölüm var.
Bu da Leman müzesi ve tabelası :)



Nyon da tıpkı Cenevre gibi yemyeşil ve parklarla kaplı. Nyon'da bazı parklarda çiçeklerden tablolar yapılıyormuş; ne yazık ki ben tam yapım anına denk geldim.


Marinaya giden yol ve marinadan manzara :


Son olarak Nyon sokaklarından bir kaç fotoğraf ekleyip bu yazımı da bitireyim burada :)

2 yorum:

  1. Selam canım, ne güzel fotoğraflar çekmişsin. O bahçede çalışan ve çiçekten tablo yapanlar da çok ilginç yolların yeşilliği de ve sanırım sakin sessiz bir memleket orası.Müzenin tabelası da ne kadar sade, ben de burada hala arkeoloji müzesine gidecem. sayende galiba İsviçre'yi iyice tanıyacağız. Benim blogspota seni ekliyeyim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. adamlar her konudan bir müze yaratmışlar. biz denesek onlarca kat fazla müzemiz olur.

    YanıtlaSil