10 Eylül 2015 Perşembe

Cenevre’de Kalacak Yer Sorununa Çözüm Önerileri

Eğer bir gün yolunuz Cenevre’ye düşer ve uzun süreli kalmanız gerekirse, ilk fark edeceğiniz ayrıntı kalacak yer bulma sorunu olacaktır.

Cenevre’de yeni ev inşa edilemediği için ve şehre gelen sayısı her geçen gün arttığından, kalacak yer bulmak da bir o kadar sıkıntılı. Yine de umudu kesmeyin derim. Yalnız şehre gelişiniz kesinleşir kesinleşmez yapacağınız ilk şey kalacak yer ayarlamak olsun; çünkü öyle 1-2 ay önceden halledilebilir bir durum değil bu.

Aşağıya, araştırma yapabileceğiniz internet siteleri ve yerleri listelemeye çalışacağım. Umarım bir yardımı dokunur.

Kısa süreliğine geliyorsanız;

Cenevre’de otellerin gecelik ücretleri yaklaşık 100chf’den başlıyor. Bunun için;
  1. Turizm bürosuna gidip (ya da internet sitelerinden kontrol edip) bazı oteller için geçerli olan indirim kuponlarını temin edebilir, ondan sonra rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.
  2. Cenevre’de iki hostel var. İkisinden birini seçebilir, pek çok kişinin paylaştığı yatakhanelerde kalarak bütçenize uygun bir seçenek sağlayabilirsiniz. Hostel 1 ve hostel2
  3. Fransa tarafında bir otel bulabilirsiniz. Yalnız dikkat, Cenevre’ye rahat ulaşım sağlayabileceğiniz bir otel olmasına dikkat edin, yoksa taksiye vereceğiniz parayla Cenevre’de eve çıkabilirsiniz. Bunun için Ferney Voltaire, Saint-Genis-Pouilly ve Annemasse gibi Fransız kasabalarındaki otellere göz atabilirsiniz.
  4. AirBnb gibi bir site vasıtasıyla evini/odasını kısa süreliğine kiralayan birini bulabilirsiniz. Cenevre de kirada oturanların bile evini tekrardan kiralaması mümkün. Bu yüzden tatil sebebiyle 1-2 haftalığına şehir dışında olanlar bile odalarını/evlerini kiralıyorlar. Yine de dikkatli olmak gerek tabii.
  5. Ayrıca “cité universitaire” gibi bazı üniversite yurtları özellikle yaz döneminde gelen turistler için odalarının bir kısmını otel olarak kullandırıyor. 

Öğrenci olarak ya da uzun süreliğine geliyorsanız;
Cenevre’de oda fiyatları aylık en az 500chf’den, stüdyo fiyatları 900chf’den başlıyor. Gerçek bir eve çıkmak isterseniz, eli yüzü düzgün bir yer için en az 1600chf’yi gözden çıkarmanız gerek. Asıl problem, bu parayı gözden çıkartsanız bile ev bulmanın bir hayli zor olduğu. Sırada bekleyen pek çok kişi var ve daireler randevu usulü geziliyor (yani bir süre sonra sürekli aynı insanları görmeye başlıyorsunuz :) ). Sizden parayı ödeyebileceğinizle ilgili bir garanti göstermeniz bekleniyor vs. Oda kiralamak biraz daha kolay. Gelelim arama yapabileceğiniz yerlere;
  1. Öncelikle, öğrenci olarak geliyorsanız ilk iş olarak bulabildiğiniz tüm yurtlara başvurun. Bunun için şu pdf. dosyasını inceleyebilirsiniz (ola ki bağlantı çalışmıyorsa “list of accommondations in Geneva” yazarsanız arama motoruna, büyük ihtimalle dosyaya ya da bir benzerine ulaşacaksınız).
  2. Buna ek olarak üniversitenin kampüslerine asılı panoları günü gününe takip ederek odasını, evini kiralayan, ya da ev arkadaşı arayan başka kişilerin ilanlarına ulaşabilirsiniz.
  3. Aşağıdaki sitelerdeki ilanlara göz atabilirsiniz:

Elbette Fransa tarafındaki ilanlara da bakmayı unutmayın, ancak öğrenciyseniz Fransa tarafında ev kiralamak biraz karmaşık olabilir; çünkü sınırda oturma izni almanız gerekiyor. Ancak doğrudan İsviçre’de çalışacağınız bir firmaya geliyorsanız, pek problem olacağını sanmıyorum. Yine de ulaşım sorunu olmayan bir yeri seçmeyi unutmayın.

        4.  CERN’de çalışmaya veya staj yapmaya geliyorsanız büyük ihtimalle CERN’in servislerine ulaşabileceğiniz bir internet koduna sahipsiniz demektir. Bu kod üzerinden CERNmarkt’a girebilir ve ev ilanlarına bakabilirsiniz.
        5.  Son olarak da Facebook’daki gruplardan yardım almaya çalışabilir, varsa verilmiş ilanlara göz atabilirsiniz. Özellikle değişim öğrencisi olarak gelecekseniz ESN Geneve grubundan sizinle aynı durumda olan öğrencilere ulaşabilir, belki birlikte eve çıkabilirsiniz.

Şimdiden kolay gelsin ve bol şans :)

Sizin de aklınızda başka bir çözüm varsa, aşağıya yorum olarak yazarak bu makaleye katkıda bulunabilirsiniz. Teşekkürler :)

5 yorum:

  1. İlginiz için pek teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu Samet Bey :)

    Kolaylıklar dilerim,

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bende cenevre universitesinde yüksek lisans yapmayı düşünüyorum facebook grubunun adını ogrenebilirmiyim teşekkür ederim 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eda Hanım,

      Açıkçası belli bir gruba referans göstermemiştim. Genel olarak facebook'a "appartement geneve/geneva apartments/international students geneva" gibi şeyler yazarsanız çeşitli gruplar geliyor. Bu grupları inceleyebilirsiniz. Grupta kaç kişi olduğuna, önceden yazılanlara bakarsanız en uygun grupları bulabilirsiniz. Ayrıca "ESN geneve"in facebook sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

      Şimdiden kolaylıklar diliyorum :)

      Sil
  3. İpek Hanım merhaba, Cenevre Palexpo'da Temmuz başında gerçekleştirilecek bir organizasyon için part-time olarak 3 günlüğüne (3,4,5 Temmuz) standda görev almak üzere İngilizce bilen bir part-time elemana ihtiyacım var. Arkadaşlarınızdan v.b. ilgilenen olursa bana whatsapp v.b. aracılığıyla ulaşabilir misiniz. Blog'unuza denk gelince size danışmak istedim. İyi günler. Rauf Kınay +90 530 264 03 20

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Rauf Bey,

      Ilginiz icin tesekkürler. Artik Cenevre'den tasindigim icin pek tanidigim kalmadi ama ilgilenen olursa irtibat kuracaklardir.

      Kolayliklar dilerim,

      Sil