5 Temmuz 2012 Perşembe




Öyle pek sos isimlerini, çeşitleri bilen biri değilimdir. Geçen gün tesadüfen Café de Paris sosuyla ilgili bir bilgiye denk geldim, sizlerle de paylaşmak istedim.

İstanbuldayken ara ara çeşitli restoranlarda, kafelerde hep denk gelirdim bu sosa. Ancak üzerine "işte Paris'den çıkma bir sos" diye düşünmekten başka birşey yapmamıştım. Meğerse kendisinin Paris'le, hatta Fransa ile bile ilgilisi yokmuş.

Bu sosa ismini veren "Café de Paris" restoranı Cenevre'de
bulunuyor. Gara çok yakın, gölden biraz uzak, belki pek çok kez önünden geçtiğim bu restoranın dünyaca ünlü bir sos yaptığı açıkçası aklımın ucundan bile geçmemişti. 1930'da kurulan bu küçük işletme, sos işini o kadar ticarete dökmüş ki, menülerinde patates eşliğinde gelen Café de Paris soslu bonfile dışında bir ana yemek olmadığını görüyoruz. Dilerseniz tatlı ve peynir seçenekleri mevcut. Ya da gelip, sadece sosu alıp da gidebilirsiniz. Ancak 250gramı için 18chf (yaklaşık 33 lira) ödeminiz gerektiğini hatırlatalım.

Öte yandan internet sitesindeki bir kaç bilgiye baktığımız zaman sosun patentli olduğunu görüyoruz. Yani aslında öyle her yerde "café de paris soslu bonfile yapılır" yazmaması lazım. Tabii ki bir restoran zinciri mevcut. Böylelikle listede belirtilen restoranlara gidip orijinal sosu tatmanız mümkün. Ancak örneğin İstanbul'da pek çok "Paris Kafe" görmeme rağmen listede bir isme rastlamadım.

Bunlara ek olarak L'Entrecôte adında bir grup da çok benzer bir sosu aynı isimle çeşitli yerlerde sunmaktaymış.

Pek Neden Paris Kafe?
Eğer sos üzerine bu kadar okuduktan sonra kendi kendinize "peki neden Cenevre'deki kafenin ismi Parismiş" diye sordunuzsa onu da cevaplandırayım :) Tarz olarak Paris'deki kafelere benzer bir mekan açmak isteyen Arthur Francis Dumont bu adı layık görmüş kafesine. Bu arada belirtmekte fayda var, aslında sos Dumont'a, yani kafenin ilk sahibine değil, onun kayınpederi Boubier'e ait.

Fiyat
Eğer birgün yolunuz Cenevre'ye düşer ve bu meşhur sosu tatmak isterseniz belirtelim ki içinde bol miktarda tereyağı ve hardal varmış. Bir menünün fiyatı ise (içinde yeşil salata, 180gr et (ya da et+sos bilemiyorum) ve 3 porsiyon patates bulunuyor) 41,5 chf (yaklaşık  75 lira).




Evde yapmak
Tabii Cenevre'ye gelmek veya gelip de 75 lira bayılmak yerine internet üzerinden bulabileceğiniz tarifler de mevcut.

Yalnız internette pek çok kişinin bu sos yüzünden birbirine girdiğini görmek mümkün. Herhangi bir siteye girip altındaki yorumları incelemeniz yetiyor. Açıkçası bir de ben oturup tarif verecek değilim internetteki bolluktan sonra, hangisinin asıl sosa yakın olduğunu da tatmadan bilemeyiz. Öyleyse siz en iyisi aklınıza en uygun geleni seçip deneyebilirsiniz. Kolay gelsin :)

Ayrıntılı bilgi için;
Café de Paris

0 yorum:

Yorum Gönder