25 Temmuz 2018 Çarşamba

Van, Erzurum, agri, dogubeyazit, travel blog, gezi blog, van gölü, Lake Van, pearl mullet, eastern Anatolia, akdamar island, van cat, van castle, Halime Hatun Kümbeti, Tushpa

Finally I will write some articles about Turkey again. I was planning to write about southern Turkey, but for now I will postpone it and will share the notes of our recent trip to the Eastern Anatolia.

This year, I and my family decided to visit the eastern part of Turkey. As we were travailing with our baby, we would like to choose some quiet cities to visit. At the end we visited 3 cities in 5 days: Van, Ağrı and Erzurum. I will divide my notes of in three articles, one for each city. So, our first stop is Van.

4 Temmuz 2018 Çarşamba

kuzey ışıklarının peşinde aurora borealis fotoğraflamak, finlandiya, laponya, sevettijarvi, gezi blog, seyahat blog

Evet, uzun bir aradan sonra sonunda bilgisayarın başına oturup “kuzey ışıklarının peşinde” başlıklı yazı dizimin son başlığını açabildim. Bu yazımın öncesi niteliğindeki diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz:



  • Kuzey Işıklarının Peşinde: Inari ve Ivalo
  • Kuzey Işıklarının Peşinde: Sevettijärvi 
  • Kuzey Işıklarının Peşinde: Aurora Borealis 
  • Kuzey Işıklarının Peşinde: Bugøynes 
  • Kuzey Işıklarının Peşinde: Kirkenes 
  • Kuzey Işıkları / Aurora Borealis Nasıl Fotoğraflanır? (Şu anda okumakta olduğunuz yazı)


  • Kutup ışıkları diye adlandırılan doğa olayı, kutup bölgelerinde görülen ve yeryüzünün manyetikalanı ile güneşten gelen çeşitli ışımaların kesişmesi sonucu oluşan doğal ışımalardır. Bu ışımalar kuzey yarıküredeki kutup noktasına yakın yerlerde gözlemlenirse Kuzey Işıkları veya Aurora Borealis, güney yarıkürenin kutup noktasına yakın yerlerde gözlemlenirse de Aurora Australis veya Güney Kutup Işıkları olarak adlandırılır. Ben bu yazımda sizlere Aurora Borealis’ten/Kuzey Işıkları’ndan bahsedeceğim.


    kuzey ışıklarının peşinde aurora borealis fotoğraflamak, finlandiya, laponya, sevettijarvi, gezi blog, seyahat blog

    Genel olarak kuzey ışıkları yılın her günü ve her anında oluşabilir. Ancak yazın özellikle dünyanın kuzey kutup bölgesine yakın bölgelerde güneş yaklaşık olarak üç hafta batmadığı ve gündüzler fazlasıyla aydınlık olduğu için bu ışıkları gözlemleme imkânımız yoktur. O yüzden yılın yaklaşık 200 günü bu doğa olayına tanık olma şansınız vardır. Ancak adı üstünde şans… Işıkları görmenizi engelleyen başka etmenler de olabilir. Örneğin hava yağışlı olabilir, hiçbir şey yağmasa bile gökyüzü bulutlu olabilir, ışıkları gözlemlemek için kaldığınız yerde fazla ışık olabilir vs.