Soldaki gorgonzola ve sağdaki domates soslu gnocchi |
Bu haftaki yazımda sizlerle bir İtalyan
yemeği olan Gnocchi’nin (okunuşu nyokki gibi oluyor) tarifini
paylaşmak istiyorum. Gnocchi için
patates hamuru/ezmesi/makarnası diyebiliriz sanırım. Yapımı oldukça basit olan bu
patatesleri, makarnalarda da olduğu gibi istediğiniz soslarla servis edebiliyorsunuz.
Benim en yakıştırdığım sos ise Gorgonzola
peyniri (bir çeşit İtalyan küflü peyniri ama tadı Roquefort/Rokfor kadar ağır değil) ile yapılan.
Tarifimizi anlatmaya malzemelerle başlayalım; sadece üç malzememiz var: Patates (1kg), un (300gr)
ve kafi miktarda tuz.
Bazı tariflerde malzemeler arasında
yumurta da olduğunu görebilirsiniz. Ancak bence yumurtaya gerek yok, biraz
sabırlı olursanız malzemeler kolayca yapışıyor; yumurta bana hem tat hem de
koku olarak ağır geliyor, o yüzden genel olarak kullanmamayı tercih ediyorum
tariflerde.
Gelelim tarifimize:
- Öncelikle patateslerimizi haşlıyoruz.
- Sonra patateslerimizi güzelce ezip/rendeleyip, kâfi miktarda tuz koyduğumuz unumuzun üzerine
ekliyoruz ve elimizle yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz.
- Bir süre sonra bu un-patates karışımının
bir hamur halini aldığını göreceksiniz. Kulak memesi kıvamına gelene kadar
yoğurmaya devam ediyoruz.
- İstediğimiz kıvama gelince hamurdan
küçük bezeler kopartıp her bir parçayı silindir gibi yayıyoruz/açıyoruz.
Sonrasında da ince silindiri bir bıçak yardımıyla (çok keskin olmasına gerek
yok, tereyağı bıçaklarından kullanabilirsiniz) parçalara bölüyoruz.
- Son olarak da bu parçaların üzerinden
bir çatalla geçerek gnocchi şekli
veriyoruz. Ancak bu aşamayı isterseniz atlaya da bilirsiniz bence. Normalde çatalla şekil vermenin amacı, hazırlanacak sosun patates hamuruna iyice işlemesi için diyorlar ama ne kadar doğru bilemiyorum.
Pişirme:
Hazırladığınız gnocchileri kaynar suya atıp pişiriyorsunuz. Yaklaşık olarak 3
dakikada pişiyorlar, pişen gnocchiler
su üzerine çıkıyor, oradan da bir kevgir yardımıyla topluyorsunuz.
Not: Biz
pişirme suyuna genellikle tuz eklemiyoruz. Yapacağımız sosa göre karar
veriyoruz. Örneğin gorgonzola tuzlu
olduğundan ne gnocchi suyuna ne de
sosa tuz eklemiyoruz; domates soslu gnocchi
yaptığımızdaysa bazen her ikisine birden biraz tuz ekliyoruz.
Sosların hazırlanması:
Aşağıda bizim hazırladığımız iki sosun tarifini paylaşmak istiyorum, elbette dilediğiniz başka bir sosla da servis edebilirsiniz.
Gorgonzola sosu: Bu sosu
hazırlamak oldukça kolay. Peynirimizi küçük parçalara ayırıp bir tavada
eritiyoruz, erimeye başladıktan bir süre sonra az biraz süt de eklerseniz
kıvamı daha güzel oluyor. Çok sulu olmayacak şekilde, peynir tamamen eridikten
sonra ocaktan alıp gnocchilerin
üzerine döküyoruz.
Domates sosu: Bu sosu
hazırlarken öncelikle bir diş sarımsağı ikiye kesip zeytinyağında, tavada
pişiriyoruz. Böylece sarımsağın tadı zeytinyağına geçiyor. Ardından dilediğimiz
kadar domates sosunu (biz burada konserve domates soslarından kullanıyoruz,
salça değil sos olanlardan) tavaya ekleyip biraz daha pişiriyoruz. Son olaraksa
istediğimize göre kekik vb. çeşnilerden ekliyoruz (eğer gnocchileri pişirirken suya tuz atmadıysanız sosa kesinlikle tuz
katın, bir de sarımsakları sostan çıkartmak isteyebilirsinz servis etmeden önce :) ).
Saklama:
Hazırladığınız gnocchileri buzlukta muhafaza edebilir, istediğiniz zaman
çözdürmeye gerek kalmadan doğrudan kaynar suya atarak pişirip yiyebilirsiniz. Bir
buzdolabı poşetine koymadan önce bir süre buzlukta, bir tepsi üzerine
koyduğunuz fırın kâğıdı üzerine yayıp, üzerine streç film gererek bekletirseniz gnocchilerin birbirine yapışmasını
önlersiniz (sanırım yarım saat bir saat yeterli olacaktır beklemek için).
Sonrasında buzdolabı poşetine koyup tekrar buzluğa atabilirsiniz.
İlk denememizde şekillerini pek güzel yapamasak da tat olarak biz sonuçtan memnun kaldık :) Afiyet olsun |
0 yorum:
Yorum Gönder