22 Kasım 2017 Çarşamba

yumurtasız gnocchi italyan mutfağı
Soldaki gorgonzola ve sağdaki domates soslu gnocchi
Bu haftaki yazımda sizlerle bir İtalyan yemeği olan Gnocchi’nin (okunuşu nyokki gibi oluyor) tarifini paylaşmak istiyorum. Gnocchi için patates hamuru/ezmesi/makarnası diyebiliriz sanırım. Yapımı oldukça basit olan bu patatesleri, makarnalarda da olduğu gibi istediğiniz soslarla servis edebiliyorsunuz. Benim en yakıştırdığım sos ise Gorgonzola peyniri (bir çeşit İtalyan küflü peyniri ama tadı Roquefort/Rokfor kadar ağır değil) ile yapılan.

Tarifimizi anlatmaya malzemelerle başlayalım; sadece üç malzememiz var: Patates (1kg), un (300gr) ve kafi miktarda tuz.
Bazı tariflerde malzemeler arasında yumurta da olduğunu görebilirsiniz. Ancak bence yumurtaya gerek yok, biraz sabırlı olursanız malzemeler kolayca yapışıyor; yumurta bana hem tat hem de koku olarak ağır geliyor, o yüzden genel olarak kullanmamayı tercih ediyorum tariflerde.

Gelelim tarifimize:
- Öncelikle patateslerimizi haşlıyoruz.
yumurtasız gnocchi italyan mutfağı

- Sonra patateslerimizi güzelce ezip/rendeleyip, kâfi miktarda tuz koyduğumuz unumuzun üzerine ekliyoruz ve elimizle yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz.
yumurtasız gnocchi italyan mutfağı

- Bir süre sonra bu un-patates karışımının bir hamur halini aldığını göreceksiniz. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
yumurtasız gnocchi italyan mutfağı

- İstediğimiz kıvama gelince hamurdan küçük bezeler kopartıp her bir parçayı silindir gibi yayıyoruz/açıyoruz. Sonrasında da ince silindiri bir bıçak yardımıyla (çok keskin olmasına gerek yok, tereyağı bıçaklarından kullanabilirsiniz) parçalara bölüyoruz.
yumurtasız gnocchi italyan mutfağı

- Son olarak da bu parçaların üzerinden bir çatalla geçerek gnocchi şekli veriyoruz. Ancak bu aşamayı isterseniz atlaya da bilirsiniz bence. Normalde çatalla şekil vermenin amacı, hazırlanacak sosun patates hamuruna iyice işlemesi için diyorlar ama ne kadar doğru bilemiyorum.
yumurtasız gnocchi italyan mutfağıyumurtasız gnocchi italyan mutfağı


Pişirme:
Hazırladığınız gnocchileri kaynar suya atıp pişiriyorsunuz. Yaklaşık olarak 3 dakikada pişiyorlar, pişen gnocchiler su üzerine çıkıyor, oradan da bir kevgir yardımıyla topluyorsunuz. 

Not: Biz pişirme suyuna genellikle tuz eklemiyoruz. Yapacağımız sosa göre karar veriyoruz. Örneğin gorgonzola tuzlu olduğundan ne gnocchi suyuna ne de sosa tuz eklemiyoruz; domates soslu gnocchi yaptığımızdaysa bazen her ikisine birden biraz tuz ekliyoruz.

yumurtasız gnocchi italyan mutfağı
Sosların hazırlanması:
Aşağıda bizim hazırladığımız iki sosun tarifini paylaşmak istiyorum, elbette dilediğiniz başka bir sosla da servis edebilirsiniz.

Gorgonzola sosu: Bu sosu hazırlamak oldukça kolay. Peynirimizi küçük parçalara ayırıp bir tavada eritiyoruz, erimeye başladıktan bir süre sonra az biraz süt de eklerseniz kıvamı daha güzel oluyor. Çok sulu olmayacak şekilde, peynir tamamen eridikten sonra ocaktan alıp gnocchilerin üzerine döküyoruz.
Domates sosu: Bu sosu hazırlarken öncelikle bir diş sarımsağı ikiye kesip zeytinyağında, tavada pişiriyoruz. Böylece sarımsağın tadı zeytinyağına geçiyor. Ardından dilediğimiz kadar domates sosunu (biz burada konserve domates soslarından kullanıyoruz, salça değil sos olanlardan) tavaya ekleyip biraz daha pişiriyoruz. Son olaraksa istediğimize göre kekik vb. çeşnilerden ekliyoruz (eğer gnocchileri pişirirken suya tuz atmadıysanız sosa kesinlikle tuz katın, bir de sarımsakları sostan çıkartmak isteyebilirsinz servis etmeden önce :) ).

Saklama:
Hazırladığınız gnocchileri buzlukta muhafaza edebilir, istediğiniz zaman çözdürmeye gerek kalmadan doğrudan kaynar suya atarak pişirip yiyebilirsiniz. Bir buzdolabı poşetine koymadan önce bir süre buzlukta, bir tepsi üzerine koyduğunuz fırın kâğıdı üzerine yayıp, üzerine streç film gererek bekletirseniz gnocchilerin birbirine yapışmasını önlersiniz (sanırım yarım saat bir saat yeterli olacaktır beklemek için). Sonrasında buzdolabı poşetine koyup tekrar buzluğa atabilirsiniz.

yumurtasız gnocchi italyan mutfağı
İlk denememizde şekillerini pek güzel yapamasak da tat olarak biz sonuçtan memnun kaldık :) Afiyet olsun

0 yorum:

Yorum Gönder