9 Kasım 2016 Çarşamba

2016 Başında Helsinki'deki Ludovico Einaudi konserinden çektiğim bir sahne
Bu yazımda sizlerle İtalya kökenli müzik gruplarını paylaşmak istiyorum. Daha önce paylaşmış olduğum “Fransızca MüzikGrupları”nın büyük ilgi görmesi üzerine bu sefer de İtalya’dan çıkan müzik gruplarını/şarkıcıları paylaşmaya karar verdim.

Önceki yazımda yaptığım gibi gruplar hakkında kısa bilgileri ve sevdiğim parçalarının videolarını paylaşacağım.

İtalya, geçmişten günümüze pek çok alanda olduğu gibi müziğiyle de öne çıkan ülkelerin başında geliyor. İtalyan kökenli sanatçılar da pek çok grupta kendilerini gösteriyorlar (ancak bu başka bir başlığın konusu olabilir). Aşağıdaki listeyi Rock/Folk/Klasik/Metal/Rap/Caz olarak ayıracağım (bunlar da biraz birbiri içine giriyor ya neyse) ve grupları harf sırasına göre paylaşacağım (opera çok ayrı bir konu olduğu için opera sanatçılarını listeye eklemedim, ayrıca genel olarak az bilindiğini düşündüğüm kişilerden paylaşmaya çalıştım ki severek dinleyebileceğiniz yeni listeler oluşturabilin :) ). En sonda da sizi bir bonus parça bekliyor ;) 

Sizin de aklınızdan geçen ve pek bilinmediğini düşündüğünüz gruplar varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.

Herkese iyi dinlemeler!

ROCK


Elisa

Tür: Pop Rock
Aktivite: 1996 - Günümüz
Elisa veya tam adıyla Elisa Toffoli rock müziğin yanı sıra blues ve soul tarzı müzik de yapmakta. Ennio Morricone ile yaptığı bazı film müziği çalışmaları bulunuyor (Quentin Tarantino'nun Django Unchained filminin müzikleri gibi). İlham aldığı sanatçılar olarak  Björk, PJ Harvey, Tori Amos, Aretha Franklin ve Ella Fitzgerald’ı gösterirken şarkı sözleri açısından ilham kaynaklarının ise Rudyard Kipling ve Jim Morrison olduğunu söylüyor.

İlk parçamız Django Unchained filmi için yaptığı “Ancora Qui” olsun


L’Anima Vola

Jovanotti

Tür: Pop Rock Rap
Aktivite: 1988 – Günümüz
Eminim “ben rock, rap vs dinlemem” bile diyenlerinizin bile pek çok kez dinlediği bir parçaya imza atmıştır Jovanotti: L’ombelico del mondo.
Asıl adı Lorenzo Cherubini, olan Jovanotti müzikal kariyerinin yanı sıra Amnesty International ve Emergency gibi uluslararası yardım kuruluşlarına verdiği destekle de tanınıyor.

L’ombelico del mondo


Tutto L'Amore Che Ho

Ligabue

Tür: Pop Rock
Aktivite: 1986 – Günümüz
Sıradaki sanatçımız Luciano Ligabue veya kısaca Ligabue. Ben kendisi biraz İtalya’nın Teomanı olarak görüyorum nedense. Artık şarkı sözlerinden mi yoksa yaptığı başarısız film denemelerinden mi bu hisse kapıldım bilemeyeceğim, ancak kendisi severek dinlediğim sanatçılardan. Henüz tanışmayanlara şiddetle tavsiye ederim.

Piccola Stella Senza Cielo


Per Sempre


Litfiba

Tür: Rock
Aktivite: 1980 – Günümüz
Her ne kadar Litfiba günümüzde de devam ediyor gözükse de grubun ilk halinden eser kalmamıştır. Aslında dağıldıklarını söylemek daha doğru olur. “Litfiba” adı “L’italia”nın “lit”i, “Firenze”nin (Floransa’nın İtalyanca adı) “Fi”si ve oturdukları sokağın adı olan “Bardi”nin “Ba”sından oluşmaktadır. Kendilerinin bir de “İstanbul” diye şarkısı vardır (ancak plağı basan şirket yazım hatası yapıp şarkının adını “istambul” yazmıştır). İstanbul şarkısı çok güzel ve melodik bir şarkı olsa da aslında İstanbul’un çok kültürlü olmasına rağmen uyum içinde olmadığından bahsetmektedir.

İstanbul


El diablo


Bir de üçüncü parça paylaşasım geldi: “Fata Morgana


Lucio Battisti

Tür: Pop Rock
Aktivite: 1966 – 1994
Lucio Battisti 1998 yılında hayata gözlerini yummuştur; ancak ölüm sebebi tam açıklanmamıştır. Kanser veya kalp krizi diyenler vardır. Sanırım bu bilinmezlik biraz kişiliğinden kaynaklanıyor. Hayatına 22 albüm sığdıran Battisti, pek konser vermez stüdyoda vakit geçirmeyi severmiş.

La Canzone del Sole


I giardini di marzo



Marta Sui Tubi

Tür: Rock/Akustik
Aktivite: 2002 – Günümüz
Listedeki diğer gruplara göre daha güncel kalan ve folklorik müzik yapan bir rock grubu Marta Sui Tubi. Hareketli şarkıları vardır. Grubun adı da “Tüperin üzerindeki Marta” demektir, şarkı sözleri de grubun adı gibi bazen garipleşir.

Dispari


L’Abbandono


Il Teatro degli Orrori

Tür: Hard Rock
Aktivite: 2005 – Günümüz
İtalya genelinde de pek bilinmeyen Il Teatro degli Orrori, Venedikten çıkma bir grup. Tam türleri noise rock oluyormuş.

Canzone di Tom


A Sangue Freddo


Timoria

Tür: Hard Rock
Aktivite: 1985 – 2003
İlk olarak “Precious Time” adıyla çıkan grup, 86’da adını “Timoria”ya değiştirmiştir. Timoria Eski Yunanca’da “intikam” demekmiş. Grubu kuranlardan biri Litfiba’nın eski üyelerinden Gianni Moroccolo imiş.

Senza Vento


Sangue Impazzio


Vasco Rossi

Tür: Pop Rock
Aktivite: 1977 – Günümüz
Günümüzde 64 yaşında olan Vasco Rossi vakt-i zamanında özel hayatıyla pek takdir edilmese de (örneğin 3 oğlundan 2’si 86 yılında, iki ayrı anneden doğmuş) İtalyanlarca oldukça sevilen bir şarkıcı olmayı başarmış.

Vita Spericolata


Albachiara


Zucchero

Tür: Pop Rock
Aktivite: 1970 – Günümüz
Asıl adı Adelmo Fornaciari olan Zucchero (İtalyanca ‘şeker’ demektir) Rock tarzının yanında blues ve soul türlerinde de örnekler vermektedir. Sting, Bono, Eric Clapton ve Stevie Ray gibi pek çok ünlü şarkıcıyla çalışmışlığı vardır. Geniş bir şapka koleksiyonu olduğu söylenmektedir. 3 biyolojik çocuğunun yanında Kenya’dan evlat edindiği 2 çocuğu daha vardır. Hareketli şarkılarıyla dünya genelinde beğeni toplamaktadır.

Baila Morena


Un Kilo

FOLK

Angelo Branduardi

Tür: Folk
Aktivite: 1968 - Günümüz
Orta çağ ezgileri içeren folk müzik icra eden Angelo Branduardi özellikle 70’li yıllarda İtalya dışında Fransa, Almanya, Hollanda, Yunanistan ve Belçika’da da oldukça meşhur olmuştur. Şarkılarındaki sözlerin çoğu eşi Luisa Zappa’ya aittir. Çiftin iki çocuğu vardır ve onlar da müzikle ilgilenmektedirler. 1950 doğumlu sanatçı müzik kariyerine 18 yaşında başlamıştır ancak ilk albümü 1974’de yayımlanmıştır.

Alla Fiera dell’est


Cogli la prima mela


Fabrizio de André

Tür: Folk
Aktivite: 1958 – 1999
Anarşizm ve Pasifizme olan yakınlığıyla bilinen Fabrizio de André 99 yılında akciğer kanserinden hayatını kaybetmiştir. Cenovalıdır, Cenova’ya özgü çalgı aletlerini ve aksanı kullanarak oluşturduğu bir albümü vardır. Ayrıca İtalya’daki başka yerel lehçelerde de şarkılar seslendirmiştir.

Il pescatore olsun


Don Raffaè

 Alessandro Mannarino

Tür: Folk
Aktivite: 2009- Günümüz
Kendisi 79 doğumlu genç bir folk müzik şarkıcısı. Henüz pek tanınmıyor ancak yayımlanmış 3 albümü bulunuyor.

Serenata Lacrimosa


Mary Lou


KLASİK


Ennio Morricone

Tür: Klasik
Aktivite: 1946 – Günümüz
Ennio Moricone deyince elbette aklımıza gelen ilk şey Spagetti Western için yaptığı film müzikleridir. Aslında western tarzı müziğin yanında klasik, pop, rock ve jazz içerikli parçaları daha ağırlıktadır. Şu anda 87 yaşında olan sanatçı konserlerine devam etmektedir.

Gelin en bilinen parçalarından biriyle başlayalım: For A Few Dollars filmi için hazırladığı parça


İkinci parça da “iyi kötü çirkin” filminden gelsin :)

Ludovico Einaudi

Tür: Klasik - Rock
Aktivite: 1980 – Günümüz
Aslında, oldukça aktif bir aileden gelen Einaudi’yi tek bir türe sokmak yanlış olur. Kariyerine klasik müzikle başlasa da, rock, folk, pop türlerinde de pek çok beste yapmıştır. Film müziği denilince de akla gelen sanatçılardandır.

Bu arada dedesi Luigi Einaudi’nin 1948-1955 arasında İtalya Cumhurbaşkanlığı yaptığını, babasının Einaudi yayınevini kurup Italo Calvino ve Primo Levi gibi yazarların eserlerini bastığını ve anne tarafından dedesinin de piyanist ve kompozitör olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Kendisini canlı izleme şansıza sahip biri olarak konserine denk gelirseniz kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.

İlk videomuz 2016 yılında küresel ısınmaya dikkat çekmek için Greenpeace ile kuzey kutbunda gerçekleştirdiği çekimden:


Experience


METAL 

Lacuna Coil

Tür: Metal
Aktivite: 1994 – Günümüz
İlk olarak “Sleep of Right” ardından da “Ethereal” adlarını alan grup sonunda Lacuna Coil’de karar kılmıştır. Son albümleri Delirium’u 2015’de yayımlamışlardır.

Heaven’s a Lie


Trip The Darkness


Rapsody of Fire

Tür: Metal
Aktivite: 1993 – Günümüz
Eski adıyla Rapsody (2006’da telif hakları sebebiyle Rapsody of Fire olmuşlardır) için senfonik power metal grubu diyebiliriz. 2011 yılında Rapsody of Fire’dan ayrılan Luca Turilli yanına Patrice Guers ve Dominique Leurquin de alarak “Luca Turilli's Rhapsody” grubunu kurmuştur. Grubun dağılmadığı sadece iki ayrı gruba bölündüğünü belirtmişlerdir. Ayrıca sanıyorum Turilli aynı anda başka gruplarda da çalmaya devam etmekte.

Dawn of Victory


The Magic of the Wizard’s Dream


RAP 

Caparezza

Tür: Rap
Aktivite: 1996 - Günümüz
Caparezza adı gibi kıvır kıvır saçlara sahip bir rap şarkıcısı. Bazı şarkıları bana folk rap gibi geldi öyle bir tarzı var. Kendine göre komik-rap yapıyormuş. Şarkıları pek çok rap şarkıcısının yaptığı gibi elbette genellikle eleştirel.

Vieni A Ballare In Puglia ft. Al Bano


Fuori dal Tunnel


CAZ 

Paolo Conte

Tür: Caz
Aktivite: 60’lar – Günümüz
Conte bir piyanist, şarkıcı, kompozitör ve hatta avukattır. Bir şarkıcı için oldukça sıradışı olsa da halen avukatlık mesleğini de sürdürmektedir. Aranızda benim gibi fazla Caz dinlemeye meraklı olamayanlar varsa bile Paolo Conte’ye bir şans verin derim, çok hoş parçaları var.

Via con me


Sparring Partner

Stefano Bollani

Tür: Caz
Aktivite: 1987 sonrası - Günümüz
Stefano Bollani de bir diğer Caz piyanistimiz. Kendisi diğer iki Caz sanatçısının aksine daha genç kalıyor, ancak kendisi oldukça yetenekli ve övgüleri toplayan bir sanatçı.

Arrivano Gli Alieni (Bakalım kimler İstanbul’dan sahneleri yakalayacak :) )


Jazz Piano Solo


Enrico Rava

Tür: Caz
Aktivite: 60’lar – Günümüz
Enrico Rava 1939 yılında Trieste’de doğmuştur. Şehre konser için gelen pek çok sanatçıdan etkilenerek trompet çalmaya yönelmiştir. Tarz olarak özgün sayılır. Stefano Bollani ile oluşturdukları grupları da bulunmaktadır.

Profumo di Donna


Le Solite Cose (Bollani ile düeti)




Ve işte listenin kapanış parçası ve aynı zamanda Bonus Parçamız olan şarkı Barış Manço’dan geliyor :)

La Casa Della Mamma Tulipano



2 yorum:

  1. aradığım grubu bulamadım ama teşekürlerr..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için ben teşekkür ederim :) Umarım grubu bulabilmişsinizdir.

      Sil