2 Kasım 2016 Çarşamba

Laponya'dan bir manzara
Laponya gezi yazılarımı yayınlayalı birkaç hafta oluyor. Ancak sanıyorum hâlâ bu güzel gezinin etkisinden sıyrılamadım :) Sanıyorum 2-3 hafta önce mevsimin ilk karı Laponya’ya düştü, şu günlerde de ilk göl donmuş diyorlar :) Aslında bir de kışın gidip görebilmek lazım ama kısmet bakalım.

Şimdilik sizinle sadece hem Laponya’da işinize yarayabilecek, hem de buraların kültürünü görmenizi sağlayacak birkaç sözcük paylaşıyorum. Umuyorum işinize yarar :)


Hilla/Claudberry :)
Hilla: Claudberry: Laponya’ya özgü ve sadece kutup çizgisinin üzerindeki yerlerde yetişen bir yemiş türü. Finlandiya’nın yemişleriyazım için şöyle buyurabilirsiniz :)
Hete: Bataklık gölcüğü: Bataklığa açılan küçük akarsuların oluşturduğu gölcükler, burada claudberry bulunuyor.
Kaamos: Kutup Gecesi: Bu gecelerde güneş ufkun altında kalır, her yer karla kaplıdır.



Kota: Tahta Çadır: Genellikle tahta çadıra ya da yurda benzeyen, tepesinde delik olan ve ortasında genellikle ateş yakmak için küçük bir alana sahip olan barınak (bakınız yukarıdaki iki fotoğraf).

Kuksa
Kuksa: Tahta bardak. Bu tahta bardaklardan Laponya’da ve Finlandiya’da her yerde hediyelik eşya olarak göreceksiniz. Oldukça dayanıklı olduğu söylenen bu bardaklar, bir o kadar da pahalı.
Köngäs: Çağlayan

Laavu
Laavu: Tahta barınak. Üç tarafı kapalı, bir yanı açık, önünde ateş yakmaya yarayacak bir kısım olan, yerden az yüksekte, genellikle kamp yapmak ya da mola vermek için kullanılan barınak.

Luppo
Luppo: Bir tür liken. Sadece havanın temiz, oksijenin bol olduğu yerlerde, ağaç dallarında oluşan bir çeşit liken.
Nutukkaat: Samilerin özellikle soğuk havalarda giydikleri ren geyiği derisi ve tüyünden yapılma ayakkabılar.
Paliskunta: Ren geyiği çiftliği
Pilkkiminen: Buzda balık avlamak.

Laponya'da bir evin bahçesinde otlayan ren geyikleri :)
Poro: Ren geyiği
Potkukelkka: Üzerinde bir çeşit sandalye olan bir kişinin itip, diğerinin oturduğu kızaklar.
Revontulet: Kuzey ışıkları / Aurora Borealis

Sauna
Sauna: Fin Hamamı / Sauna :) Sanıyorum her dilde aynı karşılığa sahip tek sözcük olabilir. Kime sorsanız saunayı bilir gibi geliyor bana. (Bu arada "yeni başlayanlar için 10 maddede sauna" başlıklı yazıma da beklerim)
Seita: Samilerce kutsal sayılan kaya ya da göl gibi doğal oluşumlar.
Tunturi: Tepe
Erämaa: El değmemiş yer. Gerçekten de Laponya “el değmemiş” ve “balta girmemiş” tanımlarını yerinde yaşayabileceğiniz bir coğrafyaya sahip :)
Keskiyön Aurinko: Geceyarısı güneş. Laponya’da özellikle haziran başı, temmuz ortası yaşanan doğa olayı. Bu sürede, yaklaşık 1-1,5 ay boyunca güneş hiç batmadan ufuk çizgisinin üzerinde kalıyor.
Järvi: Göl

Ve tabii temel birkaç Fince sözcük. Aslında bunlar için başka başlık açacağım ama şimdilik birkaç tane eklemiş olayım :)
Hei veya Moi: Merhaba-Selam
Kiitos: Teşekkürler
Hyvää päivää veya päivää: İyi günler
Hyvää iltaa: İyi akşamlar
Missä olen?: Neredeyim?
Küçük bir örnek: Miten voin mennä järven? : Göle nasıl gidebilirim.

Şimdiden iyi eğlenceler :)


0 yorum:

Yorum Gönder