1 Haziran 2017 Perşembe

Liman kısmından Trieste'ye bakış
 Trieste İtalya’nın neredeyse en kuzey doğu ucunda kalan en büyük ve önemli şehirlerden biri olmasına rağmen konumu itibariyle pek de turist rehberlerine girmeyen bir yer. Aslında Trieste’deki bir üniversiteyi ziyaret etmemiz gerekmese, ben de herhalde “haydi Trieste’ye gidelim” demezdim durduk yerde.

SISSA'dan (Trieste'nin önde gelen araştırma enstitülerinden biri) Trieste'ye bakış
Trieste, özellikle İtalya’dan Slovenya’ya veya Hırvatistan’a giderken geçebileceğiniz oldukça önemli bir liman kenti. Türkiye’den de olmak üzere pek çok ülkeden deniz yoluyla gelen konteynırlar bu limanda tırlara yüklenip Avrupa’nın çeşitli ülkelerine dağılıyor. Bu yüzden şehre gelinceye varıncaya kadar yollarda da pek çok tırla karşılaşacaksınız. Özellikle araba ile seyahat edecekseniz yollar pek geniş olmadığı için bu tır durumları biraz sıkıntı ve trafik yaratabilir aklınızda bulunsun. 

Şehre vardıktan sonra merkezi yerleri gezmeniz bir gününüzü almayacaktır. Eğer müze gezmek isterseniz bu süreyi iki güne yaymak yeterli olacaktır. Özellikle James Joyce hayranıysanız belki ekstradan bir gün daha ayırabilir, bu liman şehrine İngilizce dersleri vermek üzere gelip neredeyse 10 yılını buradan geçiren Joyce’un geçtiği yerleri, kaldığı binaları, yemek yiyip içtiği yerleri inceleyebilirsiniz. Joyce’a atfedilen bir de küçük müze varmış. Gezmek istiyordum ancak Google’daki saatleri yanlış girdiklerinden (daha doğrusu yeni bir saat düzenlemesi olmuş ve saatleri güncellenmemiş Google’da) ziyaret edemedim, ancak internetten okuduğum kadarıyla insanlar memnun kalmışlar. Müze ve Joyce’un geçtiği noktalar hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayarak siteyi ziyaret edebilirsiniz. Yazarın geçtiği yerleri haritada işaretlemişler, ilgilenenler için oldukça faydalı.


Arabayla Trieste’ye inerken, hele bir de gece vakti geliyorsanız sizi şehrin deniz feneri karşılayacak, ancak fener merkezden uzakta. Yani yürüyerek gitmeniz pek olası değil. Ben de tam olarak nereden güzel ve yakın bir görüş elde edebilirim bilemediğimden fotoğrafını çekemedim ancak internetten bulduğum bir görseli paylaşıyorum. Bu fener günümüzde de kullanımını sürdürdüğü gibi ayrıca anıt olarak da kabul görüyormuş.

Vittoria Feneri (photo by Stròlic Furlàn - Davide Gabino)
Bence merkezde görmeniz gereken yerler Şato, Unità Meydanı, liman, Roma tiyatrosu, Zafer takı ve Joyce’un heykelinin de bulunduğu kanal. Ben şatoyu uzaktan görmekle yetindim, yanına kadar çıkacak vaktim olmadı ancak dilerseniz yürüyerek veya hemen Roma tiyatrosunun yanında bulunan San Giusto Otoparkı’nın içindeki asansörleri kullanarak şatoya ulaşabilirsiniz. Açıkçası otopark içindeki asansörlerden hiçbir yerde bahsedilmiyor ancak otoparka giriş ve asansörleri kullanmak için herhangi bir karta ihtiyacınız yok, ben denemedim ama siz şansınızı deneyebilirsiniz; çünkü Trieste gerçekten de yokuşları bol bir şehir, haritada 5 dakika süren yerlerde gerçekte 15 dakika sürebilir, hele bir de sıcak bir günde giderseniz oldukça zorlanabilirsiniz.

Zafer Takı
Roma Tiyatrosu
Kanaldan kareler:


Piazza Unità. Fotoğrafta görülen bina belediye binası
Meydandaki binalar gece ışıklandırılınca da şahane oluyor gidip görün kesinlikle

Otoparkın girişi
Trieste tarih boyunca pek çok kez özellikle Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve İtalya arasında el değiştirmiş, ancak mimari yapılaşma genellikle Avusturya Macaristan İmparatorluğu zamanında yapılmış diyorlar. Bunun en güzel örneğini de Unità Meydanı’ndaki binalarda görebilirsiniz. Viyana’ya çok benzediği söylense de henüz Viyana’yi görmmediğim için yorum yapamayacağım, fakat bana sorarsanız biraz İzmir’i andırıyor :)





Elbette gariplikler de yok değil :)
Tüm İtalyan şehirlerinde olduğu gibi Trieste'de de pek çok kilise var
Bazı binaların yan cepheleri fotoğrafta gördüğünüz şekilde inşa edilmiş, sebebini bilemedim ama sanki yan da bir bina daha varmış da yıkmışız gibi duruyor biraz.
Bir jetle de karşılaşabilirsiniz :)
Yemek içmek konusuna değinmek gerekirse bana lokantaların hepsi benzer gözüktü. Fiyatlar da, kalite de pek değişmiyor ve fiyatlar İtalya’nın geri kalanında olduğu gibi. 8-10 Euro’ya pizza, 10-15 Euro’ya balık (taze olarak levrek ve çipura oluyor genellikle, lezzetli de) yiyebiliyorsunuz.

Deniz mahsüllü pizza istediğinizde gerçekten de deniz mahsüllü geliyor taze taze, hiç böylesini görmemiştim açıkçası :)
Bir de sanırım Türk bakkal var bir yerlerde, bu kadar çekirdeği ancak Türkler çitleyebilir :p
Denize girmek isterseniz tam merkezde girme şansınız pek yok, zaten temiz de gözükmüyor ancak biraz dışarı çıkarsanız örneğin Barcola kısmına doğru pek çok insanın yol boyunca güneşlenip denize girdiğini görebilirsiniz. Sanırım 6 numaralı otobüs gidiyormuş ancak siz yine de tekrar kontrol edin :)

Barcola taraflarından deniz manzarası
Yer yer denizin ortasında şamandıra tarzı balomlar görebilirsiniz, bunlar midye kafeslerinin olduğu yerleri gösteriyormuş, zaten toplu haldeler.
Güzel bir manzara eşliğinde yürüyüş yapmak isterseniz gidebileceğiniz yer ise Strada Napoleonica. Aslında buraya çıkan çok sevimli, füniküler tarzı tramvaylar varmış ancak neredeyse bir yıl önce kaza yaptıklarından beri henüz onarılmamışlar, yoksa kıvrıla kıvrıla giden yollarda, güzel bir manzara eşliğinde yukarı çıkabilirdiniz. Yine de gelmişken bir soruşturun belki kullanıma açılır :) Yoksa otobüs ağını kullanabilirsiniz. Yürüyüş yolu anladığım kadarıyla Opicina yakınlarındaki dikilitaştan (Obelisco) başlıyor ve Prosecco yönüne doğru uzanıyor. İnternetteki haritalardan görmek mümkün, ancak burada yaşayan arkadaşlarım Prosecco’ya kadar yürümeye gerek olmadığını söylediler, öncesinde de geri dönebilirsiniz dilerseniz.

Şu anda çalışmayan tramvay
Tramvay yolu artık arabalara park yeri olmuş gibi
Dikili taş
Trieste’ye kadar gelmişken vaktiniz hemen yanı başında bulunan Slovenya’ya da geçmeden dönmeyin derim. Nitekim biz iki günlüğüne sınırı geçip neredeyse tüm Slovenya’yı gezip geldik. Arabanız yoksa otobüsler de işliyor. Özellikle başkent Ljubljana’ya rahatlıkla gidebilirsiniz. Slovenya hakkındaki yazılarımı da ilerleyen günlerde paylaşacağım.


Keyifli gezmeler :)

0 yorum:

Yorum Gönder