5 Aralık 2013 Perşembe



Aslını söylemek gerekirse, Padova özellikle gezmeyi düşündüğüm bir yer değildi. Taa ki 2010 yılında ERASMUS serüvenim sırasında İtalyan bir arkadaşımın yanında konuk olarak İtalya'ya gidene kadar. Aslında samimi olmak gerekirse Padova'nın varlığından bile haberdar değildim. Ama işte güzel yerleri keşfetmenizi sağlayan bölgeyi bilen arkadaşlar oluyor sanırım. Bizi evinde misafir eden arkadaşım Padova Üniversitesi’nde fizik mastırı yapmaktaydı. Bu sayede şehri gayet iyi bilen biri olarak, bizi de gezdirdi.

Padova, oldukça kalabalık bir öğrenci nüfusuna sahip olan, tam bir üniversite şehri. Bir nevi bizim
Eskişehir’e denk olduğunu düşünüyorum. Ama nüfus ve alan olarak Eskişehir’den küçük olması olası.

Bu arada söylemeden geçmeyeyim, İtalya'nın hemen her şehrinde çeşitli adetler mevcut. Bu adetler üniversiteden üniversiteye, öğrenciden öğrenciye değişebiliyor. Örneğin Padova'da, tez sunumunuzu bitirdikten sonra arkadaşlarla ve aile üyeleriyle birlikte bir yemekli parti vermek adetten. Bunun için herhangi bir kafe veya restoranı ayarlayabiliyorsunuz. İşin ilginç kısmı ise bu partiden hemen önce gerçekleşiyor. Tez sunumunuzu bitirir bitirmez arkadaşlarınız çevrenizi sarıp çeşitli çılgınlıklar yapmaya başlıyorlar. Bir kere size, üzerinde karikatürünüz olan ve sizinle ilgili sözler içeren kocaman bir poster veriyorlar. Sonrasında sizi çeşitli kıyafetlere içine sokuyorlar. Mesela baleyle mi ilgileniyorsunuz? O halde kış soğuğunda size giydirecekleri tütü için hazırlıklı olun. Yemek pişirmeyi çok mu seviyorsunuz? O zaman üzerinize süt ve un dökülmesi, kafanızda yumurta kırılması mümkün. Üstelik bu çılgınlıkların hepsi sokakta yapılıyor, yani gelen geçen de sizi izleyebiliyor. Eh o kadar izleyen varken onlara da bulaşmadan olmaz. Bir sonraki etapta, sizi o kirlenmiş halinizle, üzerinde çeşitli yazılar yazan tuvalet kağıdı rulolarını etraftaki, tanımadığınız kişilere vermenizi istemeleri mümkün. Sonrasında da genellikle çeşitli tekerlemelerden oluşan uzunca bir yazıyı okumanızı ve her hata yapışınızda içinde ne olduğu tam belli olmayan içkinizden bir shot atmanızı istiyorlar. Eh, bu şartlar altında yazıyı sonuna kadar bitirebilen pek olmuyor (siz tekerlemeleri okurken önünüze geçip hata yaptıranlar veya sayfayı deli gibi sallayıp okumanızı engelleyenleri saymıyorum bile :) ). 

Padova’da, sanırım hayatımda yiyip yiyebileceğim en büyük pizzalardan birini yemiştim. Elbette İtalya’da olup pizza yememek olmazdı. İtalyan pizzasının her zaman için özel olduğunu bilirdim, fakat o güne kadar yemişliğim yoktu. O yüzden hem kocaman ve hem de incecik olduğunu bilmiyordum. Yani Türkiye’de fastfood zincirlerine bağlı olarak çalışan pizzacılarla karşılaştırmak bile mümkün değil; zaten insan bir kere İtalyan pizzası yedi mi, elini bir daha fastfood zincirlerindeki pizzalara pek süremiyor. Pide ile hakiki pizza arasında da inanılmaz bi' benzerlik var. Pizzanın da açığı kapalısı vs. mevcut.




Yukarıda Padova meydanından bir kaç kare görüyorsunuz. Kadraja tamamını sığdıramadım ne yazık ki; ancak Avrupa’daki en büyük meydanlardan olduğunu söyledi arkadaşım. Hatta adettenmiş; tüm öğrenciler çarşamba geceleri içkilerini alır, toplaşırlarmış burada. Haftanın çeşitli günleri de pazar kuruluyor. 

Aşağıdaki resimde gördüğünüz bu yer ise, Padova’da bulunan oldukça şık ve lüks bir kafenin dıştan görünüşü. Tabii ki öğrenci insanlar olarak biz içine girmedik. Ancak kafenin ilginç bir özelliğini öğrendik. Eğer kız arkadaşınızla birlikte bu kafeye giderseniz, size ve kız arkadaşınıza ayrı menüler veriliyormuş; iki menü arasındaki fark ise, sizde ücretler yazarken, kız arkadaşınızınkinde yazmıyor oluşu. Tabii kız arkadaşınız kazara oldukça pahalı bir şey seçerse kalpten gitmeniz işten değil. Öte yandan kafeye kız kız giderseniz ne oluyor, hiç bir fikrim yok :D



Padova’da da diğer İtalyan şehirlerinde olduğu gibi evlerin altı kemerli. Yani kaldırımlar bu kemerlerinin altından geçiyor. Mimari açıdan hoş gözüken bu kemerler aynı zamanda gölgelik işlevi de görüyor. 



Aslında Padova'da görecek pek çok yer var. Özellikle kilisesinin içerisindeki duvar resimleri oldukça meşhurmuş. Ben şimdilik ziyaret edemedim, ancak vakit bulduğumda tekrar gidip görmek, üzerine daha ayrıntılı bir değerlendirme yazmak istiyorum.O yüzden şimdilik bir kaç fotoğraf daha ekleyip Padova dosyasını kapatıyorum :)




0 yorum:

Yorum Gönder