Bu yıl İtalya’ya gidişimizde sonunda
ailecek oturup taze makarna yapmayı başardık. Uzun zamandır aklımızda olan
ancak ya vakit darlığından ya üşengeçlikten bir türlü başına geçemediğimiz taze
makarna işi aslında beklediğimden kat be kat olay çıktı.
Hem yapması kolay, hem de malzemeleri
oldukça rahat bulunabilen malzemelerdi.
Taze makarna iki çeşit olabiliyor, ya
yumurtalı ya da yumurtasız. Bana yumurtalı biraz fazla ağır geliyor yerken,
ayrıca tabaklara ve yemeğe sinen yumurta kokusu da hiç hoşuma gitmiyor. O
yüzden biz yumurtasız yaptık.
Aslında burada tam tarif veremeyeceğim,
çünkü şu anda tam tarifi hatırlayamıyorum; ancak maksat geleneksel yöntemlerle
nasıl yapıldığını görmeniz. :)
Biz hazır makarna unu (ki aslında bu unu
siz de hazırlayabilirsiniz sanırım içinde durum buğdayı ve beyaz un vb. bir un
karışımı oluyor) su ve tuzla karıştırarak bir hamur elde ettik. Bu hamuru yaklaşık
bir saat dinlendirdik.
Dinlenmekte olan hamur ve makarna yapımında kullanılan araçlardan biri. Ancak biz bu aracı kullanmadım, aşağıda bahsedeceğim bir başkasını kullandık. |
Bu dinlendirme işleminden sonra
yapacaklarınız tamamen nasıl bir makarna istediğinize bağlı. Spagetti mi
istiyorsunuz, lazanya yaprağı mı, iri taneli makarna mı istiyorsunuz, ona göre
çeşitli aletlerden birini kullanıyorsunuz.
İşte bizim kullandığımız alet: keçi! |
Biz normal, tane makarna yapmaya karar
verdik. Bunun için elimizdeki hamuru 3 parçaya ayırdık (hamurun büyüklüğüne
göre ayrılacak parça sayısı değişebilir). Parçalardan birini keçi denilen (İtalyanca capra) bir aletin haznesine yerleştirdik.
Bu haznenin alt kısmına,
yapmak istediğiniz makarnaya şeklini verecek kalıplardan birini takıyorsunuz.
Biz orta büyüklükte delikleri olan bir tanesini seçip taktık.
Bunlar da diğer kalıplar |
Ardından da keçinin üzerine oturarak haznedeki
hamuru deliklerden dışarıya çıkartmaya başladık.
Deliklerden çıkan hamur ince uzun,
spagetti şeklinde oluyor. Belli bir uzunluğu geldiklerinde keserek, üzerine un
serptiğimiz bir tahtaya bu hamurları yaydık.
Kalıptan çıkan hamuru, birbirlerine yapışmamaları için hemen una bulamakta fayda var |
Keçi ile işimiz tamamen bitince yaydığımız
bu hamurları 2şer-3er santimlik aralıklarla kestik ve işte, makarnamız
pişirmeye hazır!
Sanırım 5 dakikada pişti bizim makarna,
ancak kesin bir süresi olmadığı için ara ara tatmakta fayda var.
Sonunda güzel bir sosla süslediğiniz
makarnanızı mideye indirebilirsiniz.
Afiyet olsun! :)
Harika anlatmışsin İpekcigim. Bu makarna silindirik sanirim. Bizde ev eriştesi yapiyorlar. Yapilmasini bilmedigimden ne kadar benzer söyliyemiyorum. Sizlere de afiyet olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum :)
SilEvet bu daha silindirik, düdük makarnanın daha küçüğü gibi. Erişteyle sisteminin aynı olması gerek. Bu ip şeklindeki makarnaları silindirden geçirince düzleşiyor örneğin, böyle bir yöntemle yapılabilir diye düşünüyorum. :)