31 Mayıs 2012 Perşembe

Fransızca Müzik Grupları

31 Mayıs 2012 Perşembe - 4 yorum

Bu kez sizlerle, dinlemekten hoşlandığım Fransızca müzik yapan grupları paylaşmaya karar verdim. Aşağıdaki listedeki grupların hepsi, Kanadalı olan "Les Cowboy Fringants" grubu hariç  Fransa kökenli.

Umarım bu liste sayesinde size de yardımcı olabilirim, çünkü ben uzun süre kafama göre grup bulmakta oldukça zorlanmıştım.  Özellikle de rock tarzı Fransız grupları arayanlardansanız bu liste biraz da olsa yol gösterici olabilir diye düşünüyorum. (İtalya'dan müzik gruplarıyla da ilgileniyorsanız bu grupları anlatan yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz :) )

Grupların isimleri harf sırasına göredir.



Alpha Blondy

Tür: Reggae
Aktivite: 1981 - devam ediyor
Alpha Blondz ile tanışmam yine Erasmus zamanlarına denk gelir. Lausanne'da yapılan Balelac adlı bir festivalde izlemiştim kendilerini. Gerçekten güzel bir sahne performansları vardı. Nitekim bu performans sayesinde o gün bugündür dinliyorum kendilerini.

Alpha Blondy aynı zamanda grubun vokalinin lakabıö kendisi Fildişi kökenli bir müzisyen. 

Özellikle yaptıkları Pink Floyd - I wish you
were here'ı şiddetle tavsiye ediyorum.

I Wish You Were Here


Jerusalem


Brigadier Sabari   




Calogero

Tür: Pop-Rock
Aktivite: 1989 - devam ediyor
Calogero Joseph Salvatore Maurici, İtalyan asıllı Fransız müzisyen.
Aslında Calogero ile tanışmam oldukça geç oldu. Bu yüzden biraz üzgünüm. Teoman'ın son albümlerinden birinde bir şarkısını coverlaması sayesinde tanıştım.

Calogero'nun şimdiye kadar çıkarttığı 6 albümü ve 22 single'ı var.

La fin de la fin du monde


Danser encore



Cowboys Fringants, Les

Tür: Folk Rock
Aktivite: 1997 - devam ediyor
Les Cowboy Frignants, Kanada'nın Québec bölgesinden çıkmış bir grup. Kanada'nın yanı sıra Fransa, Belçika ve İsviçre'de de oldukça tanınmış bir grup. Ben de zaten ERASMUS sürecinde burada dinleyen arkadaşlarım sayesinde gruptan haberdar oldum.

Genel olarak politik içerikli şarkı sözleri biraz agresif olsa da müzikleri eğlenceli.

Şimdiye kadar yayımladıkları 12 albümleri var

 

Les étoiles filantes


Plus Rien





Dark Sanctuary

Tür: Gothic
Aktivite: 1996 - devam ediyor

Dark Sanctuary herhalde diğer gruplarla karşılaştırma yaptığım zaman en uzun süredir dinlediğim Fransa kökenli grup.

Şimdiye kadar çıkardıkları 12 albümleri var ve hala da aktif gözüküyorlar. Ancak bildiğim kadarıyla 2009 yılında bir Alman grubu tarafından şarkılarını çalmakla suçlandıktan (ve mahkeme de böyle olduğuna karar verdikten) sonra henüz yeni albüm çıkartmamışlardır.

Funeral Cry


Abre Los Ojos



Deep Forest

Tür: Elektronik, New Age, Ambient
Aktivite: 1992 - devam ediyor
Dünyadaki çeşitli etnik müzikler üzerine tarzlarını oluşturan grup. Mesela aralarda Türkçe sözlere ya da melodilere yer verdiklerini görebilirsiniz. Ve ya afrika yerlilerinden esinlendikleri şarkılara denk gelebilirsiniz.  Genel olarak rahatlatıcı ve Enigma tarzı müzik yapıyorlar diyebiliriz.

Marta's Song



Sweet  Lullaby



Grégoire

Tür: Pop
Aktivite: 2008 - devam ediyor
Asıl adı Grégoire Boissenot olan Fransız asıllı şarkıcı ve şarkı sözü yazarı.
Şimdilik 2 albümü bulunan Grégoire henüz 33 yaşında. Toi+moi gibi inanılmaz derecede bağımlılık yapan şarkılar yazmıştır. Gün içerisinde dinlemek insana bir keyif, bir enerji veriyor.

Toi+Moi


Nuages


Rue des Etoiles



Indochine

Tür: Rock
Aktivite: 1981 - devam ediyor
Şimdiye kadar 11 üzerinde albüm yayımlamış olan, Rus asıllı iki kardeş tarafından kurulmuş müzik grubu. Genel olarak Fransızca şarkılar icra etmekle birlikte yer yer İngilizce söyledikleri de oluyor.

2013'de Cenevre'de gittiğim konserleri hakkında yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

J'ai Demandé à la Lune


Alice&June


Little Dolls



Louise Attaque

Tür: French Rock, Folk Rock
Aktivite: 1994 - 2001 / 2005 - 2007 / 2008 - devam ediyor
Okulla çıktığım bir yaz okulu deneyiminde tanıştığım Fransız rock grubu. En başta sözlerini yazdırgamıştim, ama sonradan pek sevdim.

Yayınlanmış 3 albümleri var, genel olarak albümlere ulaşmak biraz zor. Özellikle de grubun dağıldığı düşünülünce. Yine de müzik tarzlarını sevdiyseniz üzülmeyin, Louise Attaque'dan ayrılan iki üyenin kurduğu Tarmac grubuna yönlendirebiliriz sizi :) Ayrıca yaptığım araştırmalar sonrasında yeniden birleşmek üzere olduklarını da söyleyebilirim, hatta 2011 sonuna doğru yeni bir single çıkarmışlar.

Léa


La Plume



Depuis Toujours



Matmatah

Tür: Rock, folk, celtic
Aktivite: 1995 - 2008
Çıkardıkları 4 albümleri bulunuyor. Özellikle "La Ouache" albümü favorimdir. İnsanın içine neşelendiren şarkılar yaparlar, ama sözlerine dikkat ederseniz içerik genellikle politiktir.

L'apologie



Lambe an Dro



La Fille du Chat Noir




Renan Luce

Tür: Folk
Aktivite: 2005 - devam ediyor
Türkiye'deki radyolarda da bolca şarkılarını duyabileceğiniz, henüz 2 albüm çıkartmış olan 32 yaşındaki genç Fransız şarkıcı. Şarkı sözleri yer yer hüzünlü olsa da, genel olarak eğlenceli şarkıları vardır.

Nantes


Les voisines


La Lettre


Tarmac

Tür: French Rock, Folk Rock
Aktivite: 2001 - 2005
Louise Attaque'dan bahsederken üzerinden geçtiğimiz grup. Zaten Tarmac'ı da L.A.'ın vokalist ve kemancısının kurduğu düşünülürse, iki grup arasında büyük fark aramamıza gerek yok demektir :)

Je cherche



Cher Oubli


Ce sourire est pour Moi


Tryo

Tür: Reggae, ska
Aktivite: 1995 - devam ediyor
Ve listenin sonuna doğru rock ekseninden çıkıp biraz ska'ya kayıyoruz ve eğlenmeye devam ediyoruz :) Genellikle sosyal sorunlarlla ilgili şarkılar yapan bir grup kendileri.

Désolé pour Hier Soir


Serre-Moi


Dans les Nuages



Yann Tiersen

Tür: Minimalist, avant-garde.
Aktivite: 1995 - devam ediyor
Ve geldik listenin sonuna. En sonda sanırım Türkiye'de de 3-4 defa konser veren ve Ameéli filminin müziklerini yaparak bir anda ülkemize meşhur olan Yann Tiersen var. Kendisini hafife almamak gerekiyor, çünkü kendisi gitar ve piyanonun yanında keman, akordeon ve daha pek çok çeşitli enstrumanı çalabiliyor, ayrıca pek çok filmin de soundtracklarini yapmış. Bunların en bilinenleri "Améli" ve "Good Bye, Lenin!".

Comptine d'un Autre été



La Banquet


La Noyée






Elbette bu saydığım müzik gruplarının yanında daha henüz keşfetmediğim veya keşfedip de vazgeçtiğim gruplar da var. Örneğin Noir Désir. Her ne kadar tarzlarını sevmiş olsam da, vokalistlerinin nişanlısını döverek öldürdüğünü öğrendikten sonra dinlemekten pek zevk alamaz oldum.

Eğer sizin de yukarıdaki listeye katmak istediğiniz gruplar varsa, mesaj atarak aşağıya listeleyebilirsiniz.

İyi dinlemeler :)



4 yorum:

  1. Çok güzel bir liste olmuş:) Calogero favorimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilginiz için tesekkürler. Varsa eklemek istediginiz grup çekinmeyin :)

      Sil
  2. Her yerde aradım burda buldum emeğinize sağlık cok güzel olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar

      Oldukça eski bir yazım ancak hâlâ güncelliğini koruyabildiğine sevindim. İşinize yaradıysa ne mutlu, yorumunuz için teşekkürler. İyi dinlemeler!

      Sil