26 Eylül 2009 Cumartesi

Ali Kebap'ın Sırrı

26 Eylül 2009 Cumartesi - Hiç yorum yapılmamış
Geçen yazılarımda da belirttiğim üzere şehrin her yerinde bir "Ali Kebap 25x in Town" afişi/reklamıdır gidiyor. Nedir bu Ali Kebap? Nerede ki acaba? Bir de şehirde 25 tane varmış diye düşünürken çok tesadüfi bir şekilde öğrendim ki Ali Kebap sadece bir reklam kampanyasıymış.

Facebook'ta da pek çok
Ali Kebap meraklısı var. Nedir bu Ali Kebap? diye sormuşlar; üzerine teoriler üretmişler. Hatta 1400 küsür kişilik bir fan sayfası bile var Ali Kebap'ın.

İşin benim bilmediğim kısmı ise, bu reklamın İsviçre'de yeni olmadığı. Yani benim gördüğüm afiş, bu reklam dizisinin ikinci afişiymiş.

Birincisi ise bu :



İkincisini zaten biliyorunuz diğer yazılarımdan.

Bu reklam kampanyası 2009 Temmuz ayı gibi başlamış. İsviçre'deki tüm şehir ve kasabaların çeşitli panolarında bu reklamı görmek mümkünmüş. Üstelik reklamı yayınlayan da ülkenin genel reklam şirketi (ya da afiş şirketi gibi birşey, reklamlardan sorumlu). Bu reklamı yapma amaçları ise hem yaz ayından kaynaklanan hem de genel olarak var olan ülkedeki ekonomik durgunluğun önüne geçip şehirde normalde boş kalacak olan panoları doldurmak. Üstelik bu iş için de 300.000 - 400.000chf gibi büyük paralar harcamışlar.

Sırf panoları doldurmak değil tabii amaçları, aynı zamanda küçük bir yoklama bu afiş. Afişlerin insanların ne kadar ilgisini çektiğini göstermek için yapılmış birşey. Bu sayede parası tuzlu gelip reklam yayınlamayan firmalar da reklam yayınlama kararı alabilecek. Gerçekten de Ali Kebap reklamı İsviçre'de acayip tutmuş. Herkes bi: "nerede bu Ali Kebap? Gitsek bulsak" diye dolanıyormuş. Facebook'da üzerine bayağı grup açılmış ve internette de afişler üzerine italyanca videolar mevcut. (Henüz Fransızcasını ya da İngilizcesini göremedim videoların. Bulursam yaptıkları analizi buraya da aktaracağım.)

Peki neden bir kebapçıyı seçmişler reklam afişi olarak? Bu kısmı ben de pek anlayamadım. Ancak anladığım kadarıyla döner kebap kültürünün artık kendi işlerine işlediğini düşünüyorlar; çünkü buradaki döner ekmek satışları mcdonald's'ın veya diğer fastfood dükkanlarının satışlarının önüne geçmiş durumda.

Bu afişlerin devamı da gelecek diyorlar. Bakalım bir sonraki macerasında Ali ne hale gelmiş olacak. Çünkü ilk afişle ikinci afiş arasında Ali'nin kendini geliştirmiş olduğunu görüyoruz. Kravat takmış, arkasına yeni elemanlar almış.

0 yorum:

Yorum Gönder