14 Şubat 2018 Çarşamba

(Fotoğraf: Wikipedia.it - Di Serse82 )
Santa Lucia Hıristiyan geleneğindeki azizelerden biridir. Pek çok farklı ülkede adına kutlamalar yapılır. Bunların en bilinenleri kuzey ülkeleri ve İtalya’da yapılan kutlamalardır. Santa Lucia ışık azizesidir, adındaki “Luc” kökünün kökeni Latince Lux, yani ışık sözcüğüne dayanır. Bazı anlatılara göre (özellikle İtalya’da) Santa Lucia kördür, gözleri oyulmuştur, o yüzden de âmâların da azizesi sayılır.

Her aziz ve azizede olduğu üzere, Santa Lucia’nın da bir günü vardır; 13 Aralık. 

Her yıl 13 Aralık’ta Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde ellerinde mumlar olan çocuklar kutlamalar yaparlar. Bu kutlamalar vakti zamanında 13 Aralık en uzun gece sayıldığı için yapılmaya başlanmış, ancak sonrasında da devam etmiş.


İtalya’da ise bu gün özel olarak ülkenin kuzeyinde, Sicilya’da ve Calabria’da kutlanır. Yine de bu kutlamalar şehirlere göre farklılık gösterir. Bazı bölgelerde kutlamalar 13 Aralık’tan birkaç gün önce başlar, bazı şehirlerde ise sadece bir gün kutlama yapılır. Özellikle İtalya’nın kuzeyinde 12’sini 13’üne bağlayan gece Santa Lucia yanında eşeğiyle birlikte gelip çocuklara hediyeler getirir. Bu hediyeler genellikle şekerlemeler, kurabiyeler ve meyvelere dayalıdır. Elbette bu hediyeleri sadece iyi çocukların hak ettiğine inanılır. Eğer kötü bir çocuksanız Santa Lucia size şekerleme yerine kömür bırakır. Çocuklar ise kapılarının önüne S. Lucia’nın eşeği için saman, evin içine ise azize için yiyecek bir şeyler bırakırlar.

Bu da örnek bir meyve-şekerleme tabağı olarak burada dursun :D


0 yorum:

Yorum Gönder