9 Ağustos 2017 Çarşamba

Helsinki'de halı yıkama - Gezi blog, seyahat blog
İnsanlar güzel bir günde halılarını yıkayıp kuruturlarken
Helsinki’de görüp de şaşırdığım olaylardan biri ‘halı yıkama çılgınlığı’. Çılgınlık diyorum çünkü Helsinki’nin öyle garip bir havası var ki ne zaman açacak, ne zaman kapayacak bilemiyorsunuz ve genellikle de günler yağmur, çamur veya soğukla geçiyor.

Helsinki’de, binalardaki dairelerin çoğunda balkon bulunmuyor (eh zaten yıllık hava durumuna bakınca balkona pek de ihtiyaç duymadığınızı göreceksiniz). Bunun yerine ortak kat balkonları olabiliyor. Bu balkonları bir şeyler kurutmak veya halı, yorgan vb. silkelemek için kullanabiliyorsunuz. Olur da evinizdeki kilimi, halıyı yıkamak isterseniz sonrasında bu balkonları kullanabiliyorsunuz; ancak bana ilginç gelen nokta bu değil. İlginç olan, bu yıkama etkinliğinin deniz kıyısında da sürdürülmesi. 
Özellikle Mayıs ayında havaların biraz düzelmesiyle, ilk güneşli günde insanlar ellerinde halıları kendilerini dışarı atıp sahile gidiyor ve sahilde, denizin üzerine sadece bu iş için kurulan tahta iskelelerde halılarını yıkıyorlar, sonra da kıyıda çakılı tahtaların üzerinde halılarını kurutuyorlar.

Bu tahta iskeleler yıl boyunca yerinde duruyor, ancak tabii ki kışın soğuğunda, karında halı yıkamaya kimse gitmiyor.


Şimdiye kadar insanları gözlemlemek dışında kendim gidip de halı yıkamadım, o yüzden sanki yıkanan halı birkaç saatte kurumaz, sonrasında da ıslak halıyla eve dönülmez gibi geliyor ama tabii ki bilemiyorum. Helsinki’de özellikle yazın güneş uzunca bir süre batmıyor. Şansa sabahtan akşama güzel ve güneşli bir gün bulursanız, sanırım kurutmak da mümkün olabilir :)

Helsinki'de halı yıkama  - Gezi blog, seyahat blog
Kurumaya bırakılan halılar

0 yorum:

Yorum Gönder