17 Kasım 2014 Pazartesi

Evde Bira Yapmak

17 Kasım 2014 Pazartesi - 1 yorum
Evet, bugün sizlerle evde nasıl bira yapabileceğinizi paylaşacağım.

Aslında elinizin altında olması gereken ufak tefek bazı şeyleri aldıktan sonra evde bira yapmak çok da karmaşık bir olay değil. Yalnız baştan söyleyeyim ben işin pratik tarafını anlatacağım, yoksa ilk aşamadan itibaren kendi biranızı kendiniz yapmak istiyorsanız o kısım konusunda pek yardımım dokunacağını sanmıyorum :)

Gelelim bizim durumumuza... Bizim için her şey İtalyan bir arkadaşın evlilik hediyesi olarak bize bir bira kiti vermesiyle başladı. Bu kitin markası Pinta, İtalyan olduğu için her yerde bulunduğunu sanmıyorum, belki internetten sipariş verilebiliyordur ama siteleri sadece İtalyanca, ama eminim ki benzer kitler başka yerlerde de satılıyordur. Zaten temel olarak ihtiyacınız olan 5-6 malzeme var bunlar: İki bidon, bira özü, maya, su, şeker, yeteri kadar şişe ve şişeleri kapatmak için bir şişeleyici.



Bunlara ek olarak hijyen için metabisülfite de ihtiyaç duyuluyor. Biz pek kullanmak istemedik sağlıklı olup olmadığından emin olamadığımız için. Ancak dikkat ederseniz biraların içinde hep olan bir madde.
  
Bize kitle birlikte 3 adet de bira özü hediye etmişti arkadaş: Dark(Siyah), Scottish Export (Kızıl) ve Lager (Sarı). Şimdiye kadar siyah ve kızılı yaptık. Şuanda da sarı birayla uğraşıyoruz. Bu bira özlerinin fiyatı internette 12pound civarı. 12 pound 42 lira yapıyor. 42 liraya ortalama 23 litre bira yapabiliyorsunuz. Bu da 0,33lük bir şişenin maliyetini 0,6 liraya indiriyor. 




Bira hazırlamanın en meşakkatli kısmı şişelerin yıkanması. Onun dışında bir kere nasıl işlediğini anlarsanız diğer seferlerde çok kolay bir şekilde hallediyorsunuz işi. Ortalama olarak 10 günde biranız bidonlarda mayalanıyor, sonrasında da yaklaşık 2-3 hafta daha şişelerde mayalanmaya devam etmesi gerekiyor içmeden önce. İçilecek kıvam için en uygun zamanın şişelendikten 6 ay sonra olduğu söyleniyor. Son kullanma tarihi ise şişelendikten 10 ay sonrası.

Şişeleri yıkamak güç iş... Bu arada basınca dayanıklı şişeler kullanmanız gerektiğini unutmayın. Biz arkadaşlardan topladığımız bira şişelerini kullandık.
Öncelikle yapmak istediğiniz biraya karar veriyorsunuz ve dilediğiniz türün konservesini alıp büyük bir tencerede kaynayana kadar ısıtıyorsunuz, bu arada elinizdeki tüm malzemeleri önce iyice yıkayıp, sonra da metabisülfitle dezenfekte etmeniz gerekiyor.

Dezenfekte ettiğiniz bidonlardan birini (üzerinde derece yapıştırdığınız) alıp güzelce musluğunu takıyor ve vanayı da kapalı pozisyona gerekiyorsunuz. Ardından ısıttığınız konserveyi ocaktan alıp açıyorsunuz ve bidona döküyorsunuz.


Ardından biranın türüne göre 20 ila 25 litre arasında içilebilir suyu bidonun içine boca ediyorsunuz.
Musluktan akan su içilebilir olsa bile klorlu ya da kireçli olabileceğinden dolayı hazır şişe sulardan kullandık.
En son da konserve ile birlikte gelen küçük maya paketini bidona serpip kit ile birlikte gelen spatulayla bir süre karıştırıyorsunuz.


Karıştırma işlemi bittikten sonra bidonun kapağını iyice kapatıp üzerinde kalan boşluğa bileşik kap şekildeki tüpü tıkıyorsunuz. En son da tüpün içine az miktarda metabisülfitli su ekliyorsunuz.


Tüm bu işlemler bittikten sonra sıra bekleme faslına geliyor. Ara ara bidonun üzerinde bulunan termometreden sıcaklığı kontrol etmenizde fayda var, çünkü biranın mayalanması için 20-24 derece bir sıcaklıkta bulunması gerekiyor.


Mayalanmanın başlamasıyla birlikte blop blop diye sesler duymaya başlayacaksınız. Mayalanmanın etkisiyle yukarı çıkan gazın, bidonun üzerinde bulunan tüpün içerisindeki suyu hareket ettirmesiyle oluşan ses bu. Bir süre sonra bu ses kesilecek. Mayalanmaya bir süre daha devam edebilmeniz için bidon değiştirmeniz gerekecek.

Ancak bidon değiştirmeden önce yapmanız gereken bir iş daha var, o da hidrometre ile ölçüm yapmanız. Böylelikle biranın şişelenecek aşamaya gelip gelmediğini görebilirsiniz. Her bira türüne göre hidrometrenin bulunması gereken nokta değişebiliyor. O yüzden kılavuzu okumakta fayda var :)

Öncelikle kabımıza biraz bira alıyoruz.
Kabın dolu hali
Bu da hidrometreli hali :)
Hidrometre ile de işiniz bittikten sonra ikinci bidona aktarıyorsunuz birayı. Aktarma işlemi bittikten sonra yine üzerini kapatıp tüp ile tıkıyorsunuz. Aktarma sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise biranın içerisine hava girmemesi. Biraz zor oluyor, ancak bir kaç alıştırmadan sonra beceriliyor.

Eğer aktarma yaptığınız tüp hava almaya başlıyor, yani içerisine oksijen giriyorsa tüp de boşluklar oluşuyor ya da hava kabarcıkları çıkmaya başlıyor.

İlk bidonun içerisinde kalan maya tortuları :)


İkinci bidonda da bir kaç gün mayalandıktan sonra son olarak tekrar hidrometreyle ölçüp, uygun kıvama gelmişse şişelere koymaya başlıyorsunuz.

Eğer başlangıç itibariyle 25 litrelik bir bira yapmaya başlamışsanız bile, en sonunda elinizde 22-23 litresi kalıyor, aradaki bir kaç litreyi bidonlar arası aktarım sırasında heba edebiliyorsunuz. Ya da şişelenen son kısım pek kaliteli olmuyor, ama her şeye rağmen içilebilir oluyor.

Şişelemeden önce şişeleri iyice temizlemek, dezenfekte etmek ve her küçük şişeye yaklaşık olarak yarım çay kaşığı şeker eklemek gerekiyor (her şişeye tek tek şeker eklemek biraz sıkıcı olduğundan biz en sonunda şöyle bir yöntem bulduk: eklememiz gereken toplam şeker miktarını hesaplayıp biraz su içerisinde çözdürüyoruz, sonra da şişelemeden hemen önce bu çözeltiyi bidona ekleyip karıştırıyoruz. Aynı şeye gelmiş oluyor).

Önceden bulaşık deterjanıyla iyice yıkadığımız şişeleri bu alet vasıtasıyla tek tek dezenfekte ediyoruz. İçerisinde suyla karıştırılmış metabisülfit var. 
Şişeyi koyup bir kaç defa bastırmak yeterli oluyor içini yıkamak için.
Yıkama işlemini en az yarım gün önceden yapmanızda fayda var, böylece şişeleri kurutabilir, fazlalık metabisülfitin dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Şişeler de çam ağacı gibi duruyor :p
Sonrada da tek tek şişelere doldurup, kapaklarını kapatıyorsunuz.



En son üzerlerine bir etiket yapıştırmak da oldukça faydalı :)


Gelelim aklınızda oluşabilecek soruya. Peki bu yaptığımız biranın alkol oranı nedir? Normalde %4 civarında olması gerekiyor, ancak sanıyorum ki bunu tutturmak biraz güç evdeki imkanlarla. Büyük ihtimalle %2,5da kalıyordur oran. Ama yine de (artık kendi emeğiniz olduğundan mı bilemiyorum) tat bakımından içimlik biralar elde ediyorsunuz :)

Eğer yeterli büyüklükte bir bahçeniz varsa şerbetçi otu gibi gerekli bitkileri ekip konservenizi de kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ancak o kısımın nasıl olacağı hakkında pek bir bilgim yok. Araştırmak lazım ve hakikaten sabırlı olmak gerek diye düşünüyorum, bana böylesi daha pratik geldi :)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

İyi eğlenceler :)

1 yorum:

  1. Bira dolumlarınız gerçekleştirmek için www.sividolummakinasi.com dan makina alıp doldurabilirsiniz. 75 0 TL den satıyor. Fakat bira blog sitesi kullanıcısı olduğunuz söylerseniz sizlere 700. 5 dakikada bir sürü şişe doldurabilirsiniz. tek tek uğraşmaya son.

    YanıtlaSil